Eskişehir altın fiyatları son dakika! Gram altın ne kadar oldu? 28.07.2020

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları son dakika! Gram altın ne kadar oldu? 28.07.2020
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada gram, çeyrek, yarım ve cumhuriyet altın kaç lira? Dolar ne kadar oldu? Detaylar haberimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları koronavirüs salgınına bağlı olarak yönünü değiştirmeye devam ediyor. İşte 28 Temmuz 2020 Salı günü altın ve döviz fiyatlarında son durum…
 
Tüm zamanların zirvesini gören altındaki yükseliş küresel piyasaların odağındaki yerini koruyor. Bir yandan da Fed'in yarın akşam açıklanacak olan faiz kararını bekleyen küresel piyasalarda,  Asya borsalarında sınırlı da olsa yükseliş yaşanırken ABD vadelileri yatayda seyrediyor.  Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi 0,8 civarı artıda bulunuyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,3; Çin'deki lokomotif hisseler ise yüzde 0,6 dolaylarında yükselişte.
Yatırımcılar Fed'in bu haftaki toplantısında son derece gevşek para politikasını teyit edeceğini ve belki de uzun vadede daha yüksek enflasyona göz yumacağının işaretini vereceğini bekliyorlar. 
Yurt içinde ise döviz fiyatlarında dün akşam yaşanan yukarı yönlü sert hareketlerin ardından bu sabah sakin bir hava hakim. Euro/TL dün akşam 8,22 seviyelerine çıkarak tarihi zirvesini yenilemesinin ardından bu sabah 8,06 seviyelerinden değerleniyor. 6,97 seviyesini test eden dolar/TL ise bu sabah 6,86 düzeyinde. Borsa İstanbul ise yüzde 0,12 ve 2 puan artışla 1,197 puandan güne başladı.
Altın tekrar sert yükselerek yeni tarihi zirveyi gördükten sonra kâr realizasyonuyla geriledi. Altındaki kâr satışları doların iki yılın dip seviyesinden yükselmesini sağlarken, Asya hisse piyasalarındaki yükselişi de sınırladı. Yeni haftanın ilk saatlerinde rekor seviyeleri görmesinin ardından altın, yaklaşık 40 dolar yükselerek 1.980 dolara çıktı ancak satışlarla 1.947 dolara gerileyerek dalgalı seyir izledi.
İnfo Yatırım FX tarafından paylaşılan bilgi notunda ABD ile Çin arasında artan gerginlikler, doların küresel bazda zayıf performansı koronavirüs pandemisinin istenilen kontrol altına alınamaması ve Fed’in güvercin duruşuna devam edebileceği beklentileri altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeleri desteklediğine işaret edildi.
Altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasının ardından bazı vatandaşlar yatırım yapabilmek için soluğu kuyumcularda aldı, bazı vatandaşlar ise altınlara sadece vitrinlerden bakmakla yetindi. Fiyatlardaki artıştan müşterilerinin olumsuz etkilenmesine karşı çözüm üretmek isteyen kuyumcular ise yarım gram altının ardından şimdi de 0.25 gram altınları piyasaya sürdü. Fiyat artışından dolayı altın satışlarında ciddi oranda bir düşüş olduğunu söyleyen kuyumcu Mehmet Mamik, “İnsanlar almaktan çok bozduruyor. Aynı zamanda yaz sezonu, düğünler var. Eskiden 14 ayar altın tercih edilirken, şu anda fiyatlardan dolayı 8 ayar tercih ediliyor” dedi
Petrol fiyatları ABD ekonomisinin koronavirüs krizinden toparlanması çabalarının talebe verdiği destek ve zayıf seyreden doların etkisiyle art arda üçüncü günde yükseldi.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 0,2 yükseldikten sonra bugün yüzde 0,8 artışla 43,76 dolara yükseldi. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,7 artışla 41,87 dolarda bulunuyor.
Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 28 Temmuz 2020 (bugün) saat 12:14 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...
 

Eskişehir altın fiyatları

  • GRAM ALTIN FİYATI
Alış: 428,96
Satış: 429,09
  • ÇEYREK ALTIN FİYAT
Alış: 703,10
Satış: 711,60
  • YARIM ALTIN FİYATI
Alış: 1.402,90
Satış: 1.422,50
  • CUMHURİYET ALTINI FİYATI
Alış: 2.805,70
Satış: 2.834,00

Eskişehir döviz kurları

                          ALIŞ      SATIŞ
  • Dolar   : 6,8970 TL  6,9027 TL
  • Euro    : 8,0761 TL  8,1009 TL
  • Sterlin : 8,8633 TL  8,8835 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa güne yükselişle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi, 1,43 puan ve yüzde 0,12 değer kazanarak 1.197,10 puana çıktı. 

Bankacılık endeksi yüzde 0,13 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,17 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,09 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı, tek gerileyen ise bankacılık oldu.

BIST 100 endeksi, dün, endekslerden iki sıfır atılmasının ilk gününde yüzde 0,31 değer kazanarak 1.195,67 puana çıkarken, işlem gören tüm hisselerin dahil edildiği BIST TÜM endeksi ise, yüzde 0,53 artarak 1.315,05 puanla kapanış rekorunu kırdı.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de tüketici güveni ve Richmond Fed imalat sanayi endeksinin takip edileceğini bildirdi.

Yarın açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın kararları öncesinde, ABD'nin yeni teşvik paketine ilişkin gelişmeler, yeni tip koronaviürs tedavisine yönelik haber akışı ve açıklanacak ikinci çeyrek şirket bilançolarının gündemin odağındaki yerini koruduğunu kaydeden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.170 puanın destek, 1.210 seviyesinin direnç olarak öne çıktığını söyledi.

Yarım gram altın yok satıyor

Korona virüsle mücadelede normalleşmenin başlamasıyla birlikte yeniden başlayan düğünlerde altın fiyatlarının artması nedeniyle vatandaşların yeni gözdesi yarım gram altın oldu. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, “Son 2 yıldır revaçta olan gram ve yarım gram altınlara son dönemde rağbet arttı. Müşterilerimizden ciddi anlamlarda talep gelmeye başladı” dedi.
Altın fiyatlarında meydana gelen rekor artışlar, düğünlerde takı takmak isteyen vatandaşların yarım gram altına rağbetini arttırdı. Normalde kuyumcularda çok fazla bulunmayan yarım gram altın, altının gramının 428 liraya ulaşmasıyla artık vitrinlerde yerini aldı. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, 215 liradan satılan 0.5 gram altına vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyleyip altının geleceği hakkında da bilgiler verdi.

"Son dönemde rağbet arttı"
Başman, “Doğum, sünnet ve düğün gibi organizasyonlarda hediyeleşme kültürümüz var. Ancak şartların maalesef iyi gelmemesi, uzun süredir de bu salgın krizinde olmamız bizleri ciddi anlamda sıkıntıya soktu. Vatandaşlarımızdan işini kaybedenler, gelirinde azalma olanlar oldu. Bunların genel olarak altına olan ilgileri genel olarak diplere geldi. Şimdi bir çeyrek altının 650 liralarda seyretmesi, en hafif bileziğin bin 200, bin 300 liralara çıkması doğal olarak insanların yine hediyesini almaya ama bunu daha hafif olan ürünlerde gerçekleştirmek gibi bir talebe yönlendirdi. Bununla ilgili olarak son 2 yıldır revaçta olan gram ve yarım gram altına son dönemde rağbet arttı. Müşterilerimizden ciddi anlamlarda talep gelmeye başladı” diye konuştu.

"Altın 450 liraya ulaşacak"
Gram altının 450 liraya kadar çıkabileceğini söyleyen Başman, “Uluslararası piyasada ons altını uzmanlar 1900-2000 dolar bandında görüyor. Bunun da iç piyasaya yansıması 445-450 liralarda bir fiyat ortaya çıkıyor. Bu ne zaman olacak ama ve 450 lirada kalacak mı ona şu anda bir şey söylemek çok erken” ifadelerini kullandı.
Korona virüs salgınında vakaların azalmasının altın fiyatlarını etkileyebileceğini kaydeden Başman, şunları kaydetti:
“Bizim için önemli olan Türkiye’nin dışındaki etmenler. Türkiye dışında vakalar artıyor. Aşıyla ilgili olumlu bir gelişme yok. Aşının bulunması ve vakaların azalmasıyla piyasada rahatlama olacak. Aşının bulunması ticaretin artması demektir. Bilhassa Çin’in dünya piyasasına mal satması ve alışveriş yapması demektir. Bu da ticareti ve enerji sektörünün canlanacağı gibi bir beklenti oluşturmakta. Ama bu gerçekleşecek olursa altın değil ticaret çalışacağı için gerileme bekleniyor.”

eskisehir altin fiyatlari 28 07 2020.jpg

Merkez’in resmi rezerv varlıkları yüzde 5 azaldı

Resmi rezerv varlıkları, Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 5 azalarak 86,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 yılı Haziran ayı Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri’ni açıkladı. Buna göre, resmi rezerv varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 5 azalarak 86,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde alt kalemler itibarıyla, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 13,2 azalarak 45,8 milyar dolar olarak kaydedilmiş, altın cinsinden rezerv varlıkları ise yüzde 6,5 artarak 39,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 4,4 azalarak 21,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu tutarın 16,3 milyar dolar anapara, 4,9 milyar dolar faizden oluştu. Ayrıca, Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yapmış olduğu finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 58,9 milyar dolar olup, söz konusu tutarın 15,5 milyar dolar bir ay vadeli oldu.
Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıklar bloke hesabı ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 1 artarak 27,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

BDDK’dan swap kararı

BDDK yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemelerde esneklik sağladı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), normalleşme adımları kapsamında yurt dışı yerleşiklerin TL erişimini sınırlayan düzenlemelerde esneklik sağladığını duyurdu.
Uluslararası Kalkınma Bankaları (UKB) için yurt içi para ve sermaye piyasalarına yatırım yapma ve Türk şirketlerine kredi kullandırma kaydıyla ve yalnızca belirlenen şartlar dahilinde gerçekleştirilecek FX swap, TL plasman, TL depo ve repo yoluyla UKB'lere yurt içi bankalardan sağlanacak finansman işlemlerinin TL'ye erişim kısıtlamalarından muaf tutulmasına karar verildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun(Kurul) 12.04.2020 tarihli ve 8989 sayılı Kararı ile bankaların, konsolidasyona tabi yurtdışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 1’i ile sınırlandırılmasına karar verilmiş;
Kurulun 05.05.2020 tarihli ve 9010 sayılı Kararı ile Bankaların, yurtdışındaki konsolidasyona tabi kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıkları ile yurtdışındaki şubeleri de dahil olmak üzere, yurt dışında yerleşik finansal kuruluşlara yapacakları TL plasmanlar, TL depo, TL repo ve TL kredilerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının yüzde 0,5’i ile sınırlandırılmasına karar verilmiş; - Sonrasında ise, TL cinsinden tahvil ve kira sertifikası işlemlerinin takas operasyonlarının olumsuz etkilenmemesini ve TL cinsinden menkul kıymetlerin etkin ve verimli bir şekilde işlem görmesini teminen, 20.05.2020 tarihli ve 9031 sayılı Kurul Kararı ile, sermaye piyasası mevzuatında tanımlanan Yabancı Merkezi Saklama Kuruluşları(YMSK) arasından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenecek olan kuruluşların, söz konusu sınırlamadan muaf tutulmasına karar verilmiş ve bu karara istinaden Kurum tarafından Euroclear Bank ve Clearstream Banking isimli kuruluşların söz konusu sınırlamadan muaf tutulması uygun görülmüştür.
Kurulca yapılan değerlendirme neticesinde, Kurulun 28.07.2020 tarihli ve 9109 sayılı Kararı ile; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca belirlenecek YMSK’lar için 20.05.2020 tarihli ve 9031 sayılı mezkur Kurul Kararı ile getirilen muafiyetin yalnızca yurt içi ya da yurt dışı TL menkul kıymet takası faaliyetiyle sınırlı olmak kaydıyla getirildiğinin netleştirilmesine ve bu muafiyete ilave olarak, tezgah üstü piyasada hesap operatörü olarak bildirilen yurtiçi banka ile veya BIST FX swap piyasasında vadede TL alım yönündeki (swap işleminin ilk bacağında YMSK’nın döviz karşılığında TL aldığı) swap işlemlerinin ve YMSK’ların yalnızca yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerce ihraç edilen TL menkul kıymet takası faaliyetiyle sınırlı olmak taahhüdü ile yabancı yerleşik sahipliğindeki TL hesaba yapacağı kısa vadeli fonlama işlemlerinin;
Uluslararası Kalkınma Bankaları(UKB) için ise, yurt içi para ve sermaye piyasalarına yatırım yapma ve Türk şirketlerine kredi kullandırma kaydıyla ve yalnızca aşağıdaki şartlar dahilinde gerçekleştirilecek FX swap, TL plasman, TL depo ve repo yoluyla UKB’lere yurt içi bankalardan sağlanacak finansman işlemlerinin yukarıda yer verilen Kurul Kararları ile getirilen TL’ye erişim kısıtlamalarından muaf tutulmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda UKB’lerin, yurtiçi piyasadan temin edecekleri TL likiditenin tutulmasını sağlamak ve bu TL likiditeyi yalnızca yurtiçi piyasalarda: yurtiçi yerleşik şirketlere kredi vermek, TL cinsinden menkul kıymet almak ve fazla TL likiditenin yurtiçi bankalarda depo edilmesini sağlamak amacıyla kullanacaklarını, hesap açtıkları yurtiçi bankalara yazılı olarak beyan ve taahhüt etmeleri ve söz konusu muafiyetten faydalanmak üzere Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna bu hesap bilgilerini bildirerek yapacakları yazılı başvurunun olumlu sonuçlanması kaydıyla; UKB’lerin yurtiçi bankalarda açacakları TL hesaplar üzerinden söz konusu muafiyet kapsamında yurtiçi bankalarla gerçekleştirebilecekleri finansman işlemleri aşağıdaki gibidir:
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.(TKYB) ile vadede TL alım yönündeki (swap işleminin ilk bacağında TKYB’den döviz karşılığında TL alınan) döviz swap işlemleri,
BIST FX swap piyasasında vadede TL alım yönündeki (swap işleminin ilk bacağında UKB’nin döviz karşılığında TL aldığı) swap işlemleri,
BIST Repo piyasasındaki repo ve ters repo işlemleri,
Yurt içi yerleşik bankalarla yapılan TL depo işlemleri.”

Ticaret Bakanlığı, Türk firmaları desteklemeye devam ediyor

Ticaret Bakanlığı, Türk firmaların uluslararası rekabet gücünü artırmak için çalışmalarına devam ediyor.
Ticaret Bakanlığı'nın bu konuda Türk firmalara desteğinin süreceğini belirten Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:
"Ticaret Bakanlığı olarak firmalarımızın uluslararası rekabet gücünü artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu kapsamda sergilerde, fuarlarda ve numune olarak üretim modellemesinde kullanılacak eşyanın uluslararası hareketini kolaylaştırdık. İş insanlarımız artık elektronik ortamda düzenlenen Beyan Formu ile beraberinde getirdikleri sergi ve fuar eşyası ile numunelik eşyanın gümrük işlemlerini beklemeden, hızlı ve kolay şekilde tamamlayabilecek. Gerek zaman gerekse maliyet avantajı sağlayacak bu uygulamanın iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum."
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi