Eskişehir altın fiyatları bugün 02.04.2020 - Bugün gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar oldu?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları bugün 02.04.2020 - Bugün gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar oldu?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada gram altın kaç lira oldu? Çeyrek altın ne kadar oldu? Dolar ve Euro kaç TL? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde sizlerle.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altında yükseliş durdurulamıyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak sert yükseldi. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?

ABD Başkanı Trump'ın Suudi Arabistan ve Rusya'nın aralarındaki fiyat savaşını bitirecek bir üretim anlaşmasına önümüzdeki günlerde varmalarını beklediğini ifade etmesi uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını yükseltti.
Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 12'nin üzerinde artış kaydetti ve 28 doları geçti. Brent petrolün varil fiyatı dün gün içerisinde 24,50 seviyelerine kadar çekilmişti.

Küresel piyasalar alınan tüm ekonomik önlemlere rağmen koronavirüs salgınına ilişkin endişelerle düşmeye devam ediyor. ABD borsaları dünkü kapanışta yüzde 4'ün üzerinde sert düşüşler gösterirken Asya borsaları yatay ve hafif eksilerle güne başladı. ABD vadelileri ise hafif artıda değerleniyor.

Piyasaların gündeminde bugün yurt içi ve yurt dışında açıklanacak olan veriler olacak. Ticaret Bakanlığı Mart ayı ticaret verilerini açıklayacak ve Merkez Bankası'nın haftalık rutini olan para banka istatistikleri gelecek.  ABD'de ise geçtiğimiz hafta 3 milyonu aşan işsizlik maaşı başvurularında yeni rakamlar izlenecek. 

Gece boyunca 6,70'in üzerinde seyreden Dolar/TL kuru, sabah saatleriyle birlikte 6,70'in altına indi. Bugün şu ana dek en yüksek 6,7120'yi gören dolar/TL, bu sabah saat 10:09 itibarıyla 6,6690 seviyelerinde. Euro/TL ise kuru ise 7,3150 civarında işlem görüyor.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirket ve bankaların 2020 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını son açıklama tarihleri koronavirüs salgını nedeniyle revize edildi.

Buna göre, daha önce 30 Nisan 2020 olarak belirlenen şirketlerin konsolide olmayan finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 1 Haziran 2020, 11 Mayıs 2020 olarak belirlenen konsolide finansal sonuçlarını son gönderme tarihi 9 Haziran 2020 olarak yeniden belirlendi.
Bankaların finansal sonuçları son gönderme konsolide olmayan ve konsolide için 15 Haziran olarak ilan edildi.

Daha önce Konsolide olmayan için 11 Mayıs, konsolide için 20 Mayıs tarihleri açıklanmıştı.

Hafta başında yükselişe geçen altın fiyatları bu ivmesini devam ettiriyor.  Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 2 Nisan 2020 (bugün) saat 10:09 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...

Eskişehir altın fiyatları

  • Çeyrek altın: 521 Lira
  • Yarım altın: bin 41 Lira
  • Gram altın: 341,97 Lira
  • Cumhuriyet Ata Lira: 2 bin 142 Lira

Eskişehir döviz kurları

                          ALIŞ      SATIŞ
  • Dolar   : 6,6477 TL  6,6506 TL
  • Euro    : 7,2915 TL  7,3003 TL
  • Sterlin : 8,2600 TL  8,2694 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Yastık altındaki altınları bozdurmayın

Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, korona virüsünün (Kovid-19) ve ekonomik sıkıntıların altın fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu söyledi ve ekledi: “Eğer yastık altında altın kaldıysa bozdurma taraftarı değilim. Çünkü, altının ileride daha çok yükseleceğini düşünüyorum.”

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs insan sağlığının yanı sıra ekonomiye de ağır darbe vurmaya devam ediyor. Devamlı yükselişte olan altın fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, “Altının yükselişi malum küresel ölçekteki bakılan bir takım sıkıntılar. Korona virüsün oluşturduğu ortamdan kaynaklanan bir pozisyon var. Aslında, İstanbul’daki altın fiyatları serbest piyasa argümanları açık olmadığından dolayı daha yüksek fiyatlarla açılacağı öngörülüyor. 350 TL bandında olacağı gibi tahmin ediliyor ama şu an uluslararası piyasalarda 340-345 bandında seyrediyor altının Türk lirası karşılığı. Asıl burada altın onsunun bin 600 - bin 630 dolar bandında gezmesi, altının bir türlü düşmesine sebep olmuyor. Bunun altında yatan gerekçe korona virüsten kaynaklı bir belirsizlik ve ekonomilerin ciddi sıkıntıda oluşu. Ve öngörülemeyen bir sonuç var. Amerika ve Batı’daki Avrupa borsalarının ciddi kayıpları var. Bir de özel sektörün öngörülemeyen ciddi bir pozisyona girmesi var. Bu pozisyonda ne olacağı belirsizliği, insanları ister istemez maden yapılarına karşı talep yönelmesine sebep oluyor. Güvenli liman da demeyelim, güvenli liman diye de bir şey kalmadı artık. Bu süreci birlikte hepimiz izleyip, göreceğiz” diye konuştu.

“Altınları bozdurmayın”
Altın yatırımcılarına da önemli bir uyarıda bulunan Ay, “Yastık altında altın kaldı mı? İlk önce ona bakmak lazım. Eğer yastık altında altın kaldıysa bozdurma taraftarı değilim. Çünkü, altının ileride daha çok yükseleceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Tıbbi tanı kitlerinin ithalatı izne bağlandı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Covid-19’un tespitine yönelik olarak yurt dışından ithal edilmek istenen tıbbi tanı kitleri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun bilgisi ve onayı olmadan ithal edilemeyecek” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan İthalat Tebliğimizle Covid-19’un tespiti için kullanılan tıbbi tanı kitlerinin ithalatı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun fiziksel veya elektronik ortamda hazırlayacağı uygunluk yazısı ile gerçekleştirilecektir. Sağlık Bakanlığının yetkilendireceği firmalar ise bu uygulamadan muaf olacaktır. Böylece Covid-19’un tespitine yönelik olarak yurt dışından ithal edilmek istenen tıbbi tanı kitleri, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun bilgisi ve onayı olmadan ithal edilemeyecek ve vatandaşlarımızın yaşayabilecekleri olası mağduriyetler engellenmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, Covid-19 gündemini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Şu anda tüm ekiplerimizle, vatandaşlarımızdan, esnafımızdan, iş insanımızdan gelen taleplere yoğunlaşmış durumdayız. Adımlarımızı bu süreçten en çok etkilenen vatandaşlarımızdan ve özellikle esnafımızdan başlayarak tüm sektörleri, meslek gruplarını içine alacak şekilde planladık” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, sürecin devlet ve millet olarak el ele vererek aşılacağını vurguladı. Bakan Albayrak, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkarak kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüsün (Covid-19) tüm dünyayı etkilediğini belirterek, Türkiye’nin süreci iyi değerlendirdiğini söyledi. Bakan Albayrak, “Bütün dünya Covid-19 salgınıyla mücadele ediyor. Bu öyle bir mücadele ki sadece salgınla değil, salgının neden olduğu ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlarla da mücadele ediyor ve çözüm yolları arıyor. Tüm dünya tarihte belki de ilk defa ortak bir düşmana karşı aynı endişeyi yaşıyor. Ülke olarak bu hastalıktan en erken ve en az hasarla kurtulmak için büyük bir çaba harcıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlığı bizim için her şeyin üstünde. Bu kapsamda ilk günden itibaren Sağlık Bakanımızla birebir irtibat kurarak gerekli tüm destekleri an ve an verdik” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin erken önlem alarak salgının etkilerini en aza indirdiğini vurgulayan Albayrak, “Virüsün dünya kamuoyunun gündemine geldiği ilk günden itibaren ortaya koyulan yakın takip ve erken önlemlerle ülkemize virüsün girişini mümkün olduğu kadar geciktirdik. Hep birlikte ortaya koyacağımız birliktelik ve mücadeleyle ülkemizi bu salgından en kısa sürede kurtaracağımıza olan inancımız tamdır. Biz devlet olarak gereken tüm destekleri milletimizin emrine sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz. Bu mücadele esnasında Türk milletinin bir kez daha ne kadar yüce gönüllü olduğunu ortaya koyan bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Vatandaşlarımız, devlet ve milletin bu badirenin üstesinden birlikte ortaya koyduğu tarihi dayanışmaya destek sunma noktasında birçok farklı yardım kampanyaları başlattı. Nihayetinde Cumhurbaşkanımız, milletimizin dayanışma iradesine en güçlü desteği vermek, insanımızın arzu ettiği dayanışmaya destek olmak için ‘Biz Bize Yeteriz Türkiye’m’ kampanyasını başlattı. Dünya ölüme terk edilen yaşlıları, yağma endişesiyle alınan güvenlik önlemlerini konuşurken Türk milleti olarak biz bir kez daha hayırda yarışmayı tercih ettik” dedi.

Salgının kontrol altına alınmasından sonra Türkiye’nin süreçten daha da güçlenerek çıkacağını aktaran Bakan Albayrak, “Biz Allah’ın izniyle bu salgından çok daha güçlenerek çıkacağız. O güne kadar da tek bir gayemiz var. Salgınla da, salgının neden olduğu ekonomik tahribatla da sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hastalarımız ve kayıplarımız var. Her akşam salgınla ilgili paylaşılan vaka ve ölüm verileri asla bir sayıdan ibaret olamaz. Her biri bir; eş, anne, kardeş, baba. Her kaybımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz. Rabbim her birine rahmet eylesin. Yoğun bakım ünitelerimizdeki insanlarımız için edilen her duayı her üzüntüyü, yüreğimizin en derininde hissediyoruz. Rabbim hepsine acil şifalar nasip eylesin. Bu salgın hepimizi tehdit ediyor. Bu tehdide karşı bütün ön yargılardan sıyrılarak mücadele edebiliriz. Milletimizin sağlığını korumak için gerekli tüm tedbirleri alacağız. Hiçbir vatandaşımızın işini kaybetmemesi için canla başla çalışacağız. Azami sağlık hassasiyeti önceliğiyle üretimimizi sürdüreceğiz. İşini, gelirini kaybeden vatandaşlarımızın sorunlarını çözüme ulaştırmak için ivedilikle uğraşacağız. Türkiye olarak yakın dönemde hayata geçirdiğimiz yatırımlarla bu sürece iyi bir durumda girdik. Sağlam finans sektörümüz, kapsayıcı sosyal güvenlik sistemimiz ve güçlü sağlık altyapımızla dünyadaki pek çok ülkeden daha iyi bir durumdayız. Salgın tehdidi ortadan kalktığı anda küresel ekonomide yepyeni bir dönemin başlayacağını biliyoruz. O güne kadar mücadele edeceğiz. Vatandaşlarımızı fert fert, birey birey güçlü tutacağız. Üretim altyapımızı ayakta tutacağız” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mart ayı içerisinde açıkladığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’nı hatırlatan Albayrak, “18 Mart’ta Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ yol haritamız çerçevesinde öncelikli adımlarımızı attık. Şu anda tüm ekiplerimizle, vatandaşlarımızdan, esnafımızdan, iş insanımızdan gelen taleplere yoğunlaşmış durumdayız. Adımlarımızı bu süreçten en çok etkilenen vatandaşlarımızdan ve özellikle esnafımızdan başlayarak tüm sektörleri, meslek gruplarını içine alacak şekilde planladık” ifadelerini kullandı.

Salgının Türkiye’de de görülmesinin ardından alınan önlemler ve destek paketlerini hatırlatan Albayrak, “Hem sanayicilerimizin hem de KOBİ’lerimizin taleplerini titizlikle takip etmeye devam edeceğiz. Türkiye olarak tarihin her anında dayanışmayla kenetlenerek nice zaferlere imza attık. Bu badirenin de üstesinden geleceğiz. İstisna ve provokasyon her dönem olduğu gibi bu dönemde oluyor. Şahit oluyoruz. Milletimiz, bu kötü niyetli girişimleri boşa çıkaracak feraset ve basirete sahip. Gün siyaset üstü bir gün. Gün ülke olarak birlik günü. Devletimizin hazinesi de, imkanları da, sağlık ve sosyal güvenlik altyapısı da fazlasıyla güçlü ve yeterlidir. Her ülke salgınla ve ekonomik etkileriyle kendi yapısına uygun stratejilerle mücadele ediyor. Biz de tüm imkanlarımızı sürece göre kurguluyoruz. Gerek işsizlik konumuzun sağlam bilançosu gerek ekonomi yönetimimizdeki kurumlarımızın ellerindeki araçlar sürecin uzaması durumuna karşı da güçlü duruşumuzun sürmesi için önemli bir destek sağlayacaktır. Tüm bu süreçte başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere, fedakarca görev yapan tüm çalışanlar için şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

G20 Olağanüstü Ticaret Bakanları toplantısı “Covid-19” gündemiyle yapıldı

G20 Olağanüstü Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı, korona virüs (Covid-19) pandemisinin sebep olduğu küresel ölçekteki gelişmeleri değerlendirmek ve ileriye dönük ortak eylem alanlarını belirlemek amacıyla video konferans formatında gerçekleştirildi.
Suudi Arabistan başkanlığında gerçekleşen toplantıya G20 ülkeleri bakanlarının yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası (WB), İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) temsilcileri ve İsviçre, İspanya, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün bakanları katılım sağladı.
Toplantıda, pandeminin küresel ekonomi ve ticaret üzerindeki olumsuz etkilerine karşı, yine küresel düzeyde ortak bir tavır belirlenmesi gerekliliği üzerinde duruldu. Söz konusu salgınla mücadelede özellikle doğrudan sağlıkla alakalı ürün ve hizmet ticaretinin aksamadan sürdürülmesinin, küresel işbirliğinin ve şeffaf ve hızlı bilgi akışı ve tecrübe paylaşımının önemi vurgulandı.

eskisehir-doviz-kurlari-02-04-2020.jpg

Türkiye’nin uyguladığı temassız ticaret hakkında bilgi verildi
Konferansta Türkiye tarafından önceliğin insan sağlığının korunması olduğunun G-20 Liderler Olağanüstü Zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da altını çizildiği, pandeminin tüm ülkeler, özellikle de göçmenler ve yerlerinden edilmiş insanlar üzerindeki etkisinden endişe duyulduğu dile getirildi.

Pandeminin etkilerinin en somut biçimde görüleceği alanın ticaret ve yatırım olduğuna dikkat çekilerek, bu süreçte korumacı ve tek taraflı politikaların bir etkisinin olmayacağı ve mal ve hizmet ticaretinin normal seyrinin temin edilmesinin önemi vurgulandı.
Bu kapsamda, pandeminin ortaya çıkmasının akabinde Türk sınır kapılarında uygulanmaya başlanan ve küresel ticaretin akışı için bir yöntem olarak önerilen temassız ticaret hakkında detaylı bilgi verildi.

İnsan sağlığı için önem taşıyan temel maddelerin üretimini ve ticaretini kolaylaştırmak amacıyla gerekli önlemler alınacak
G20 Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı sonucunda bir Bakanlar Deklarasyonu üzerinde mutabık kalındığı açıklandı. Söz konusu bildiride, pandeminin küresel bir tehdit olduğuna ve koordineli küresel bir çözüm gerektirdiğine vurgu yapıldı.
Öncelikle tıbbi malzeme, tarım ürünleri ve enerji, akabinde diğer mal ve hizmetlerin normal akışının devamının sağlanması için aktif şekilde çalışılacağı, insan sağlığı için önem taşıyan temel maddelerin üretimini ve ticaretini kolaylaştırmak amacıyla gerekli önlemlerin alınacağı dile getirildi.

Bildiride, Covid-19 ile mücadelede ticarete ilişkin olarak alınan acil durum önlemlerinin orantılı, şeffaf, geçici nitelikte olması, ticarete gereksiz kısıtlamalar getirmemesi, küresel tedarik zincirlerine zarar vermemesi ve Dünya Ticaret Örgütü kurallarıyla uyumlu olması gerektiği vurgulandı.

Serbest, adil ve öngörülebilir bir ticaret ve yatırım ortamı tesis etmek için kurallara dayalı ticaret sisteminin desteklenmesi ve piyasaların açık tutulması için beraber çalışılmaya devam edileceğine değinildi.
Ayrıca küresel tedarik zincirlerinin temeli niteliğindeki lojistik ağların düzgün şekilde işlemesinin önemine dikkat çekilerek, pandeminin bu alandaki etkisinin değerlendirilmesi için çalışmalara devam edileceği ifade edilerek ayrıntılı analiz yapmaları için uluslararası örgütlere çağrı yapıldı.

eskisehir-altin-fiyatlari-02-04-2020.jpg

KİŞİ BAŞINA 50 KİLOGRAM PATATES TÜKETİMİ
Ürünler tek tek incelendiğinde; örneğin patateste, son yıllarda önemli bir artış yaşandı. 2018'de 71 ilde yaklaşık 136 bin hektar alanda 4,55 milyon ton patates üretildi. Yeterlilik derecesi yüzde 103 olan patateste kişi başına tüketim 50,3 kilograma çıktı. Geçtiğimiz yıl 4,9 milyon ton üretim gerçekleşirken, ülke ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda mayısa kadar yeterli stok bulunuyor. Nohutta ise, destekleme sayesinde üretim giderek artıyor. 2017'de yeterlilik oranı yüzde 87,5 olan nohutta, son iki yıldaki üretim artışıyla kritik seviyeyi aşıldı.

SOĞANDA ÜRETİM DÜNYA RAKAMLARININ ÜZERİNDE
Spekülatif açıklamalara maruz kalan ürünlerin arasında soğan da yer alıyor. Dünyada kuru soğan verimi dekarda 1,8 kilogram iken ülkemizde bu oran 3,3 kilogram. Geçtiğimiz yıl 2,2 milyon ton soğan üretimi yapılırken, ülkemizin ihtiyacı göz önünde bulundurulduğunda yaza kadar herhangi bir sorun bulunmuyor. Ayrıca buğdayda da kendi kendimize yetiyoruz. 2019 TÜİK verilerine göre 68,5 milyon hektar alanın 57,5 milyon dekarında ekmeklik, 11 milyon dekarlık alanda makarnalık buğday ekildi. Bu yılı kapsayan güzlük buğday ekilişleri büyük oranda tamamlandı. Özellikle Güneydoğu Anadolu'da nöbetleşe ekimle, makarnalık buğdayının arttığı belirtiliyor. Ekimlerin yüzde 10-20 artışın sulu alanlarda olması sayesinde verimin yüzde 20-40 artması bekleniyor.

AYÇİÇEĞİNDE EKİM ALANI GENİŞLEYECEK
Öte yandan, 2018'de 1,8 milyon ton olan yağlık ayçiçeği üretimi de yüzde 8 artarak 1,95 milyon tona ulaştı. Bu yıl ekim alanlarının artacağı beklentisi bulunuyor. Özellikle Konya'da kanoladan vazgeçen üreticilerin, tekrar ayçiçeğine yöneleceği öngörülüyor. Buna ek olarak yeşil mercimekte 2013'te 20 bin tonluk üretim, 2019'de yüzde 118 artarak 43 bin tona yükseldi. Ekim alanlarına gerçekleştirilen saha ziyaretlerinde, ekimlerin tamamlandığı bitki gelişimlerinin normal seviyede ilerlediği vurgulandı.

TÜRKİYE ASLA GIDA KRİZİ YAŞAMAYACAK
Türkiye'nin en büyük gıda ve tarım şirketi Tiryaki Agro Gıda CEO'su Süleyman Tiryakioğlu, gıda konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirterek “Tüm Türkiye vatandaşları bu konuda rahat olsun. Anadolu'nun bereketini sofralara taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye olarak devletiyle ve milletiyle çok büyük ve güçlü bir aileyiz. Vatandaşlarımız rahat olsun. Herhangi bir gıda krizi ile asla karşılaşmayacağız. Kendimize yetebileceğimiz, buna imkân sağlayan çok bereketli topraklarımız, olağanüstü gayret gösteren çiftçilerimiz ve bunu işleyip sofralara taşıyan dünya çapında tesislere sahibiz” dedi. Bakliyat, tahıl, kuruyemiş, organik gıda, yem ve yağlı tohumlar gibi tarım ürünlerinin işlenmesi ve tedarik zincirinin yönetimini gerçekleştirdiklerini söyleyen Tiryakioğlu “Türkiye'nin dört bir yanında yer alan fabrikalarda üretime devam ederken, tedarik zincirinin de aynı şekilde işlemesi için de ekstra önlemler alıyoruz. İş birliği yaptığımız, tedarik zincirimizin tüm unsurları ile koordineli bir çalışma ile vatandaşlarımıza en doğal ve en uygun gıdayı götürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi