Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir altın fiyatları 31 Mart 2022 – Altın fiyatları Mart ayının son günü hareketli!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları 31 Mart 2022 – Altın fiyatları Mart ayının son günü hareketli!
A
a

Eskişehir altın fiyatları 31 Mart 2022 Perşembe (bugün) takip ediliyor. Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri haberimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatlarında bugün hareketlilik söz konusu. Dolar 14,6620 liradan, euro ise 16,3710 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 14,66 liradan alınan dolar 14,6620 liradan, 16,3690 liradan alınan euro ise 16,3710 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 14,64 liradan, euro ise 16,34 liradan satılmıştı.
Petrol fiyatları ABD'nin yüksek yakıt fiyatlarını kontrol altına almak için piyasaya rezervlerinden büyük miktarda petrol sürmeyi değerlendirmesiyle düştü. Brent petrolde fiyatlar yüzde 5'e yakın değer kaybederek 106 dolar seviyesine indi. ABD ham petrolünde ise benzer oranlarda düşüşlerle varil fiyatı 101 dolardan işlem görüyor. 
31 Mart 2022 Perşembe (bugün) saat 10:45 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 907,59 TL
Satış: 907,73 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.476,00 TL
Satış: 1.490,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 2.951,00 TL
Satış: 2.981,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış:   TL
Satış:  TL

Bugünün önemli ekonomi haberleri

Borsa güne yükselişle başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 6,05 puan ve yüzde 0,27 değer kazanarak 2.236,21 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,23 ve holding endeksi yüzde 0,42 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,21'le finansal kiralama, faktoring, en çok kaybettiren yüzde 0,90'la turizm oldu.

Bu arada, Borsa İstanbul AŞ, BIST 50 endeksinde yer alan paylarda, bugünkü seansta da açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı uygulanacağını duyurdu.

BIST 100 endeksi dün günü yüzde 1,07 değer kazancıyla 2.230,15 puandan tamamladı.

Analistler, yatırımcıların ekonomik ve jeopolitik riskleri yeniden değerlendirmesi ile küresel pay piyasalarında dalgalı bir seyir izlendiğini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler ve enflasyonist kaygılar paralelinde tahvil ve emtia piyasalarındaki hareketliliğin yakından takip edildiğini vurgulayan analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri ile dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, kişisel gelir ve harcamalar verilerinin izleneceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.150 ve 2.130 seviyelerinin destek, 2.300 puanın direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor
İstanbul'da yapılan müzakereler kapsamında Rus yetkililerin Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemleri azaltacaklarını açıklamasına karşın, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov'un dün aksi yönde değerlendirmelerde bulunması jeopolitik risk algısını yeniden artırdı.

Konaşenkov'un Rus askeri birliklerin Kiev ve Çernigiv yönlerinde planlı bir şekilde yeniden gruplandırıldığını söylemesi ile pay piyasası fiyatlamalarında bir günlük aranın ardından Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler yeniden ilk sıraya yerleşti.

Artan jeopolitik risk algısı ile dün 112 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, ABD'nin birkaç ay içinde stratejik rezervlerinden 180 milyon varile yakın harcama planını devreye alabileceği haberleri ile bugün sert bir şekilde düşüşe geçerek yüzde 5'lik azalışla 105 dolara geriledi.

Diğer taraftan tahvil piyasasında ABD Merkez Bankasının (Fed) para politikası sıkılaştırma sürecini daha hızlı faiz artırımlarıyla gerçekleştireceği beklentilerinin fiyatlanması ile yatırımcıların bilanço küçültme sürecinin ne şekilde gerçekleşeceğine odaklandığı görülüyor. Konuya ilişkin dün değerlendirmelerde bulunan Kansas City Fed Başkanı Esther George, bankanın bilanço tartışması yaparken, tahvil getirisinin tersine çevrilmesi riskini hesaba katması gerektiğini söyledi. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de mayıs ayında ABD ekonomisinin gücüne bakarak bankanın faiz oranlarını yarım puan artırmasına açık olduğunu söyledi. Haber akışı sonrası ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 2,43 seviyelerinden yüzde 2,34'e kadar gerilerken, 2 yıllık tahvil faizi de yüzde 2,31 seviyelerinde dengelendi. Uzun ve kısa vadeli tahviller arasındaki farkın azalması ise ülke ekonomisine ilişkin durgunluk beklentilerini canlı tutuyor.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında negatif bir seyir izlenirken, ABD'de 4. çeyrek büyüme verisinin yüzde 7'den yüzde 6,9'a revize edilmesinin ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,19, S&P 500 endeksi yüzde 0,63 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,21 değer kaybetti. Dolar endeksi dün 97,7 ile yaklaşık bir ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün yatay seyrediyor. ABD'nin endeks vadeli kontratları ise yeni güne alıcılı başladı.

Avrupa tarafında Avrupa Komisyonu'nun, Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar hazırladığı ve yeni önlemlerin büyüklüğünün Moskova'nın ruble cinsinden gaz ödemeleri konusundaki duruşuna bağlı olacağı haberleri ile doğal gaz vadeli kontratları dün 125 avroya kadar yükselmesinin ardından bugün 118 avro seviyelerinde dengelendi. Enerji tasarrufuna ilişkin çağrıların yapıldığı bu süreçte, Rus gazına bağımlılığın azaltılmasına yönelik gelişmeler de yakından izlendi.

Dün Almanya'da açıklanan verilere göre, martta yıllık enflasyon Rusya-Ukrayna savaşı sonrası petrol ve gaz fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle yüzde 7,3 ile 1981'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde da Rusya-Ukrayna savaşının uzun sürmesi halinde ekonomik maliyetinin yüksek olacağını belirterek, "Avrupa zor bir döneme giriyor. Kısa vadede daha yüksek enflasyon ve daha yavaş ekonomik büyüme ile karşı karşıya kalacağız." dedi. Makroekonomik veriler ve açıklamaların enflasyonist kaygıları gündemde tutması ile Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ilk faiz artırımını ekim ayında yapacağı beklentileri güçlendi.

Bu gelişmelerle Avrupa pay piyasaları dün karışık bir seyir izledi ve Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,45 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,74 gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 yükseldi. Dolardaki zayıflamanın etkisiyle avro/dolar paritesi yükselişini 3'üncü güne taşıdı ve 1,1185 ile bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Bu arada Rusya Merkez Bankası, Moskova borsasında açığa satış yasağının bugün itibarıyla kaldıracağını, ancak bunun 83 işletmenin hisseleriyle sınırlı olacağını bildirdi. Açığa satış işlemlerinin yalnızca banka ve brokerler tarafından gerçekleştirilebileceği belirtilen açıklama, yatırımcıların büyük çoğunluğu için açığa satışların fiilen yasak olduğuna işaret etti.

Asya tarafında bugün açıklanan verilere göre, Japonya'da sanayi üretimi şubatta aylık yüzde 0,1 artsa da beklentileri karşılamadı. Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları karşısında sıkılaştırılan tedbirlerin ekonomiye etkisi gözlenmeye başlanırken, ülkede mart ayında imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 49,5 ile tahminlerin altında kaldı. Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) getiri oranı hedefi kapsamındaki tahvil alım müdahalesi de devam etti. Bu gelişmelerle kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4, Japonya'da Nikkie 225 endeksi yüzde 0,5 gerilerken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,1 yükseldi.

Yurt içinde, dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da, BIST 100 endeksi günü yüzde 1,07 değer kazancıyla 2.230,15 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,5 artışla 14,6552'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında yatay seyrediyor.

Analistler, yatırımcıların Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler ve enflasyonist kaygılar paralelinde ekonomik görünümü yeniden değerlendirmesi ile risk iştahının azaldığını belirterek, tahvil ve emtia piyasalarındaki hareketliliğin de yakından takip edildiğini söyledi.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri ile dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, kişisel gelirler ve harcamalar ile İngiltere'de büyüme verilerinin izleneceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.150 ve 2.130 seviyelerinin destek, 2.300 puanın direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Konutlarda 1 kWh elektrik için ortalama 90,4 kuruş ödendi
Konutlarda 1 kWh elektrik için 2’nci dönemde ortalama 90,4 kuruş ödendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı İkinci Dönem (Temmuz-Aralık) Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları’nı açıkladı. Buna göre, Sanayide 2021 yılı 2’nci dönem elektrik fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 kWh elektrik için ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 48,9, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 68,9 artarak ortalama 96,8 kuruş oldu.

Konutlarda, 1 kWh elektrik için, tüketicilerin 2021 yılı 2’nci döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 13,7, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 23,0 artarak ortalama 90,4 kuruş oldu.

Sanayide 1 metreküp doğal gaz için 2’nci dönemde ortalama 338,1 kuruş ödendi
Sanayide 2021 yılı 2’nci dönem doğal gaz fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 metreküp doğal gaz için ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 85,7, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 92,6 artarak ortalama 338,1 kuruş oldu.

Konutlarda 1 metreküp doğal gaz için 2’nci dönemde ortalama 224,0 kuruş ödendi
Konutlarda, 1 metreküp doğal gaz için tüketicilerin 2021 yılı 2’nci döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre yüzde 16,5, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 20,3 artarak ortalama 224,0 kuruş oldu.

Dış ticaret açığı şubat ayında yüzde 135,5 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Şubat ayı Dış Ticaret İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Şubat ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,4 artarak 20 milyar 4 milyon dolar, ithalat yüzde 44,5 artarak 27 milyar 885 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 21,4, ithalat yüzde 49,2 arttı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 artarak 37 milyar 580 milyon dolar, ithalat yüzde 49,2 artarak 55 milyar 733 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat yüzde 25,5, ithalat yüzde 26,8 arttı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Şubat ayında yüzde 25,5 artarak 15 milyar 246 milyon dolardan, 19 milyar 130 milyon dolara yükseldi.

Şubat ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 26,8 artarak 15 milyar 523 milyon dolardan, 19 milyar 690 milyon dolara yükseldi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Şubat ayında 560 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 26,2 artarak 38 milyar 820 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 97,2 oldu.

Dış ticaret açığı Şubat ayında yüzde 135,5 arttı
Şubat ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 135,5 artarak 3 milyar 347 milyon dolardan, 7 milyar 881 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Şubat ayında yüzde 82,7 iken, 2022 Şubat ayında yüzde 71,7'ye geriledi.

Dış ticaret açığı Ocak-Şubat döneminde yüzde 183,3 arttı
Ocak-Şubat döneminde dış ticaret açığı yüzde 183,3 artarak 6 milyar 408 milyon dolardan, 18 milyar 153 milyon dolara yükseldi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Şubat döneminde yüzde 82,8 iken, 2022 yılının aynı döneminde yüzde 67,4'e geriledi.

Şubat ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,4 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Şubat ayında imalat sanayinin payı yüzde 94,4, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,4, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,5 oldu.

Ocak-Şubat döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı yüzde 93,9, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,7, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,8 oldu.

Şubat ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı yüzde 82,8 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Şubat ayında ara mallarının payı yüzde 82,8, sermaye mallarının payı yüzde 9,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 7,4 oldu.

İthalatta, 2022 Ocak-Şubat döneminde ara mallarının payı yüzde 83,4, sermaye mallarının payı yüzde 9,8 ve tüketim mallarının payı yüzde 6,8 oldu.

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Şubat ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 785 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 299 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 98 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 85 milyon dolar ile İtalya, 1 milyar 70 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 31,7'sini oluşturdu.

Ocak-Şubat döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 3 milyar 402 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 2 milyar 519 milyon dolar ile ABD, 2 milyar 109 milyon dolar ile İtalya, 2 milyar 45 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 1 milyar 953 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 32,0'ını oluşturdu.

İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Şubat ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 3 milyar 858 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 176 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 835 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 60 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 58 milyon dolar ile Hindistan izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 39,4'ünü oluşturdu.

Ocak-Şubat döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 8 milyar 496 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 6 milyar 270 milyon dolar ile Çin, 3 milyar 275 milyon dolar ile Almanya, 2 milyar 339 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 780 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 39,8'ini oluşturdu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 4,2 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 4,2 arttı, ithalat yüzde 3,0 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 yılı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 25,5, ithalat yüzde 44,6 arttı.

Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 2,8 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Şubat ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,4'tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 2,8'dir. Ocak-Şubat döneminde ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,9'dur. Ocak-Şubat döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 2,6'dır.

Şubat ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 68,1'dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 9,5'dir. Ocak-Şubat döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 65,6'dır. Ocak-Şubat döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 9,7'dir.

Özel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Şubat ayında 18 milyar 836 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2022 yılı Şubat ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,2 artarak 18 milyar 836 milyon dolar, ithalat yüzde 42,4 artarak 26 milyar 460 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Şubat ayında dış ticaret açığı yüzde 116,0 artarak 3 milyar 530 milyon dolardan, 7 milyar 625 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Şubat ayında yüzde 81,0 iken, 2022 Şubat ayında yüzde 71,2'ye geriledi.

İhracat 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde 35 milyar 514 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2022 yılı Ocak-Şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,3 artarak 35 milyar 514 milyon dolar, ithalat yüzde 46,4 artarak 53 milyar 290 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Şubat döneminde dış ticaret açığı yüzde 150,1 artarak 7 milyar 108 milyon dolardan, 17 milyar 776 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Şubat döneminde yüzde 80,5 iken, 2022 yılının aynı döneminde yüzde 66,6'ya geriledi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi