Eskişehir altın fiyatları 23.05.2022 son dakika! - Gram altın bin liraya doğru gidiyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları 23.05.2022 son dakika! - Gram altın bin liraya doğru gidiyor!
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün de yükselen bir seyir izliyor. Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada altın kaç lira? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde.

Sütiş Eskişehir

Eskişehir altın fiyatları günlerdir yükselen bir seyir izliyor. Yeni haftaya başlarken altın fiyatları yine hızlı bir yükseliş sergiliyor. Uluslararası piyasalarda ons altın yönünü yukarı çevirirken sabah saatlerinde gram altın 980 lira seviyesini aştı.  Altın gram fiyatı 980 TL'yi aşarak 2022 yılının rekorunu tazeledi.

Dolar 16,3680 liradan, euro ise 17,6030 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarışı'da 16,3660 liradan alınan dolar 16,3680 liradan, 17,6010 liradan alınan euro ise 17,6030 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 16,30 liradan, euro ise 17,50 liradan satılmıştı.

30 Mayıs 2022 Pazartesi yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar?

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 976,02 TL
Satış: 976,13 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.590,00 TL
Satış: 1.606,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 3.179,00 TL
Satış: 3.213,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 6.347,00 TL
Satış: 6.403,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa haftaya yükselişle başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 28,05 puan ve yüzde 1,15 değer kazanarak 2.466,88 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,71 ve holding endeksi yüzde 1,37 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,62'yle ulaştırma, tek kaybettiren yüzde 0,49'la finansal kiralama, faktoring oldu.

BIST 100 endeksi, geçen hafta cuma günü yüzde 0,49 düşüşle 2.438,84 puandan kapanırken, haftalık bazda yüzde 2,8 değer kazandı.

Analistler, ABD'de açıklanan verilerin enflasyonda zirvenin geride kalmış olabileceğine işaret etmesi ile küresel çapta oluşan pozitif havanın yeni haftaya taşındığını söyledi.

Şimdilik geri plana atılan enflasyon ve büyüme odaklı kaygılar açısından bu hafta açıklanacak verilerin kritik önem taşıdığını vurgulayan analistler, bu kapsamda ABD'de tarım dışı istihdam ve Bej Kitap raporu, Avro Bölgesi ve Almanya'da enflasyon, yurt içinde büyüme, enflasyon ve dış ticaret dengesi verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini kaydetti.

Analistler, ABD'de piyasaların bugün tatil dolayısıyla kapalı olduğunu ifade ederek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.390 puanın destek, 2.500 seviyesinin direnç konumunda bulunduğunu bildirdi.

Brent petrolün varil fiyatı 116,43 dolar
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 116,43 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 119,72 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 115,56 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.28 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,75 artışla 116,43 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 116,03 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Rusya'dan petrol ithalatının kesilmesine yönelik nihai kararı alabileceğine yönelik beklentiler etkili oluyor. Brüksel'de AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla bugün başlayacak AB Liderler Zirvesi, 2 gün sürecek. Toplantıda, ay başında üye ülkelere sunulan ve Rusya'ya yönelik uygulanması planlanan 6'ncı yaptırım paketi de değerlendirilecek.

Pakette yer alan Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması maddesi konusunda uzlaşı sağlanmaya çalışılacak.

Öte yandan cuma günü İran'ın Basra Körfezi'nde müdahale ettiği Yunanistan'a ait iki petrol tankerindeki yaklaşık 1,8 milyon varil petrole el koyduğuna yönelik haberler de fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.

İran Limanlar ve Denizcilik Kurumu tarafından 25 Mayıs'ta yapılan açıklamada, olumsuz hava koşulları ve teknik sorunlar nedeniyle Yunan kıyılarına sığınan İran bayraklı bir geminin alıkonulduğu ve geminin taşıdığı petrole ABD'nin talebiyle el konulduğu duyurulmuştu. Bu durum, dünyanın petrol ticaretinin üçte birinin gerçekleştiği Hürmüz Boğazı'nda tedarik sıkıntıları yaşanabileceğine yönelik algıyı güçlendirerek fiyatların yükselişini destekledi.

Piyasalar OPEC+ toplantısına odaklandı
Öte yandan, Suudi Arabistan liderliğindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, perşembe günü bir araya gelecek. Toplantıda, OPEC+ grubunun temmuz ayına ilişkin üretim politikası değerlendirilecek.
OPEC+ grubu, haziranda günlük yaklaşık 432 bin varil üretim artışı kararı almıştı. Grubun, piyasada arz daralması ve talep artışı yaşanan bir dönemde üretimi artırma çağrılarına cevap vermeyerek mevcut üretim politikasına bağlı kalacağı haberleri, fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor.
ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi de dolara endeksli petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha uygun hale getiriyor. Bu durum alımların artması destekliyor ve fiyatların yükselmesine yol açıyor.
Brent petrolde teknik olarak 116,76 ile 117,08 dolar aralığının direnç, 115,95 ile 115,46 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Küresel piyasalar yeni haftada yoğun veri gündemine odaklandı
Küresel piyasalarda, enflasyon ve büyüme odaklı endişelerin azalması ile yeni haftanın pozitif başladığı görülürken, merkez bankaları yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra yoğun veri gündeminin hafta boyunca piyasaların seyrini belirlemesi bekleniyor.

Geçen hafta açıklanan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mayıs ayı toplantı tutanaklarının, enflasyonist baskıların farkında olunduğu ve faiz artırımlarında esnek davranılarak gerekirse eylül ayında beklemeye geçilebileceği şeklinde yorumlanması ile risk iştahı arttı. Buna ek olarak cuma günü ABD'de açıklanan ve Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamalarının yıllık bazda 4 ayın en düşük artışını kaydetmesi, enflasyonist baskıların azalacağına işaret etti.

Küresel çapta açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri de ekonomik aktivitenin yavaşlamasına karşın resesyon riskinin düşük olduğu yorumlarının artmasını sağladı.

Bu gelişmelerle yatırımcıların enflasyon ve büyüme odaklı endişeleri arka plana attığı görülürken, yatırımcıların Fed'in faiz artırımlarında ne kadar esnek davranabileceğine dair sinyaller alması açısından bu hafta açıklanacak veriler kritik önem taşıyor. Bu kapsamda ABD'de tarım dışı istihdam ve Bej Kitap raporunun yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell'ın yarın ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşme takip edilecek.

Analistler, Avro Bölgesi ve Almanya'da enflasyon verilerinin de takip edileceği yeni haftada, yurt içinde ise büyüme, enflasyon ve dış ticaret dengesi verilerinin öne çıktığını kaydetti. Öte yandan Fed'in bu hafta bilanço küçültmeye başlayacağını anımsatan analistler, tahvil piyasasındaki hareketliliğin izlenmesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu gelişmelerle cuma günü New York borsasında alımlar güçlendi ve endeksler 8 haftalık düşüşün ardından geçen haftayı yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesinden tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 1,76, S&P 500 endeksi yüzde 2,47 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,33 değer kazandı. Endekslerin haftalık bazdaki ortalama yükselişi yüzde 6,6 oldu. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi arka arkaya 3. haftayı da düşüşle tamamlayarak yüzde 2,75'te dengelendi. Dolar endeksi ise geçen hafta yüzde 1,3 gerileyerek 101,6'dan kapanmasının ardından bugün 101,5'e indi.

Avrupa tarafında, artan enflasyonist baskılar karşısında geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) gelen mesajlar "şahin" algılanırken, bankanın temmuzda ilk faiz artırımı adımını atacağı beklentileri güçlendi. Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin belirsizliklerin sürmesine karşın, küresel çapta artan risk iştahı ile cuma günü teknoloji hisseleri öncülüğünde pay piyasalarında yükseliş yaşandı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,62, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,64 yükselirken, endekslerin haftalık bazdaki kazancı yüzde 3'ü aştı. Geçen haftayı yüzde 1,6 değer kazanımı ile tamamlayan avro/dolar paritesi, bugün de 1,0760 ile son bir ayın en yüksek seviyesinde hareket ediyor.

Asya genelinde de Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında uygulanan tedbirler gündemin odağındaki yerini korurken, emsallerinin aksine gevşek para politikasını benimseyen Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) yönlendirmeleri de yakından takip ediliyor. BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, bölgede Kovid-19 kaynaklı azalan ekonomik faaliyeti desteklemek için güçlü parasal genişlemeye sabırla bağlı kalacakları sözünü verirken, yenin istenmeyen bir şekilde zayıflamasının ardından yeniden istikrar kazandığını söyledi. Bu gelişmelerle yeni haftanın Asya borsalarında alıcılı başladığı görülürken, kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 yükseldi.

Geçen hafta cuma günü dalgalı bir seyir izlenen Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi yüzde 0,49 değer kaybederek 2.438,84 puandan kapandı. Endeks, haftalık bazda ise yüzde 2,8 değer kazandı. Dolar/TL, geçen hafta yüzde 2'ye yakın artışla 16,2192'den kapanmasının ardından yeni haftaya bankalararası piyasanın açılışında 16,3650‘den başladı.

Analistler, bir süredir küresel pay piyasalarında sert düşüşlere neden olan enflasyon ve büyüme odaklı kaygıların tam olarak giderilemese de geri plana atıldığını belirterek, açıklanan veri ve sözle yönlendirmeler açısından kritik haftaya girildiğini söyledi.

ABD'de piyasaların bugün tatil dolayısıyla kapalı olduğunu anımsatan analistler, bugünün veri gündeminde Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi ve Almanya’da enflasyonun öne çıktığını bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.390 puanın destek, 2.470 ve 2.500 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu bildirdi.

Yarın açıklanacak 1. çeyrek büyüme verilerine ilişkin AA Finans'ın gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistler, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 7,2 büyümesini bekliyor. Ekonomistlerin 2022’nin tamamına ilişkin büyüme beklentilerinin ortalaması ise yüzde 3,5 olarak gerçekleşti.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi