Eskişehir altın fiyatları 22.08.2022 son dakika! - Altın fiyatlarında ibre aşağı döndü!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları 22.08.2022 son dakika! - Altın fiyatlarında ibre aşağı döndü!
A
a

Eskişehir altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada altın kaç lira? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları geçtiğimiz hafta sonuna dek yükselen bir seyir izlemesinin ardından bugün düşüşte. Faiz kararının ardından 1.030 lirayı aşan gram altın fiyatı geçtiğimiz haftayı düşüşle kapatmıştı. Gram altın yeni haftaya 1016 liradan başlangıç yaptı. Dolar 18,1130 liradan, euro ise 18,1810 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 18,1110 liradan alınan dolar 18,1130 liradan, 18,1790 liradan alınan euro ise 18,1810 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 18,11 liradan, euro ise 18,22 liradan satılmıştı.
22 Ağustos 2022 Pazartesi yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar?

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 1.014,23 TL
Satış: 1.014,38 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.668,00 TL
Satış: 1.681,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 3.326,00 TL
Satış: 3.363,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 6.651,00 TL
Satış: 6.703,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Küresel piyasalar yeni haftaya negatif başladı

Geçen hafta küresel çapta açıklanan makroekonomik veriler nispeten olumlu bir tabloya işaret etse de ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısına ilişkin tutanaklar ile Fed yetkililerinin değerlendirmeleri belirsizlikleri artırdı.

Tutanaklarda, enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceği vurgulanırken, sürekli değişen ekonomik çerçevede gereğinden fazla sıkılaşmaya gidilmiş olabileceğine dair risklere işaret edilmesi, ikilem yarattı.

Fed yetkilileri de her ne kadar enflasyonist risklere işaret ederek gelecek toplantıya yönelik ağırlıklı olarak "şahin" mesajlar vermeyi sürdürse de bazılarının henüz karar vermek için zaman olduğunu belirtmesi, faiz artırım büyüklüğüne ilişkin açık kapı bıraktı.

Devam eden belirsizliklerle pay piyasalarında geçen hafta satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, yeni haftada Fed yetkililerinin açıklamalarının kritik önem taşıyacağı belirtiliyor. Bu kapsamda perşembe günü başlayacak olan Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda merkez bankası yetkililerinin vereceği mesajlar yakından takip edilecek. Fed Başkanı Jerome Powell da sempozyum kapsamında cuma günü bir konuşma yapacak.

Hafta genelinde makroekonomik veri takviminin de yoğun olması dikkati çekerken, dünya genelinde açıklanacak hizmet sektörü ve imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi ve Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları, ABD'de ise revize büyüme ve dayanıklı mal siparişleri yakından takip edilecek.

Yurt içinde ise geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 100 ban puanlık faiz indirimine gittiği toplantının özeti ile ticari kredi faizlerine yönelik alınan makro ihtiyati tedbirlerin yansımaları, yatırımcıların odağında olacak.

Bu gelişmelerle geçen hafta cuma günü New York borsasında düşüş yaşandı. Dow Jones endeksi yüzde 0,86, S&P 500 endeksi yüzde 1,29 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,01 gerilerken, endekslerin haftalık bazdaki kayıpları ortalama yüzde 1,3 düzeyinde gerçekleşti. Endekslerin vadeli işlemlerde yeni haftaya da negatif başladığı görülüyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, artan belirsizliklerle ay başından bu yana devam eden yükselişini sürdürdü ve yüzde 3'ü test etti. Dolar endeksi ise 108,3 ile 15 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Avrupa genelinde geçen hafta enerji fiyatları ve bu paralelde yükselen enflasyona ilişkin endişelere, nehirlerde azalan su seviyesinin ticarete olumsuz etkileri de eklendi. Resesyon kaygılarının arttığı bölgede, enflasyon verileri de tarihi seviyelerde seyretmeye devam etti. Bu gelişmelerle geçen hafta boyunca dalgalı bir seyir izlenen Avrupa borsalarında, bir önceki hafta kapanışına göre İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66 değer kazanırken, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,82, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,89 geriledi. Avro/dolar paritesi ise küresel çapta dolar talebinin gücünü koruması ile 1,0024 ile bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü.

Asya tarafında bugün Çin Merkez Bankası, referans kredi faiz oranını 5 baz puan azaltarak yüzde 3,65'e çekti. 5 yıllık referans kredi faiz oranını da 15 baz puan azaltarak yüzde 4,3'e indiren banka, böylelikle emlak piyasası borçlanmalarında maliyeti düşürdü.

Geçen haftadan bu yana ülke merkez bankası tarafından atılan destekleyici adımların, ülke ekonomisindeki problemlere işaret etmesi huzursuzluğu artırırken, yuan dolar karşısında hızla değer kaybederek 23 ayın en düşük seviyesini gördü. Kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 artışla, Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1 düşüşle seyrediyor.

Yurt içinde, geçen hafta TCMB'nin politika faizi indirimi ve akabinde ticari kredileri indirmeye yönelik alınan makro ihtiyati tedbirler gündemin odağına yerleşti. Yatırımcılar, söz konusu adımların devamının gelip gelmeyeceğini ve etkilerini takip ederken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor kırmaya devam etti. Gördüğü en yüksek seviyeyi 3.051,83 puana taşıyan endeks, haftalık bazda yüzde 5,44 değer kazandı. Dolar/TL ise geçen haftayı haftalık bazda yüzde 0,9 artışla 18,1030'dan tamamlamasının ardından, bankalararası piyasanın açılışında yeni güne 18,1110'dan başladı.

Analistler, yüksek enflasyon ve resesyon kıskacındaki ekonomilere yönelik artan endişelerin fiyatlamaları zorlaştırdığını belirterek, güçlenen dolar ve Çin ekonomisine yönelik artan huzursuzluklar ile pay piyasalarının haftaya negatif başladığını söyledi.

Bu hafta merkez bankası yetkililerinin Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapacağı değerlendirmelerde, gelecek dönem para politikalarının seyrine yönelik ipuçlarının aranacağını aktaran analistler, haftaya zayıf başlayan veri gündeminin de yoğunlaşması ile oynaklığın artabileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.050 seviyesinin direnç, 2.950 puanın destek konumunda bulunduğunu ifade etti.


Borsa haftaya düşüşle başladı

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,53 puan ve yüzde 0,08 değer kaybederek 3.017,68 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,64 ve holding endeksi yüzde 0,26 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,54'le iletişim, en çok kaybettiren bankacılık oldu.

BIST 100 endeksi, geçen hafta cuma günü tarihi zirvesini 3.051,83 puana taşımasının ardından günü de 3.020,20 puanla önceki kapanış seviyesinin hemen üzerinden tamamladı. Endeks, haftalık bazda ise yüzde 5,44 değer kazandı.

Analistler, geçen hafta hakim olan enflasyon ve resesyon belirsizliklerine yeni haftada Çin ekonomisine yönelik artan huzursuzlukların eklenmesiyle küresel pay piyasalarında negatif seyrin devam ettiğini söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylüldeki faiz kararına ilişkin belirsizliklerin güçlü kalmaya devam ettiğini belirten analistler, yurt içi piyasalarda ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının politika faizi indirimi ve akabinde ticari kredileri düşürmeye yönelik alınan makro ihtiyati tedbirlerin yansımalarının izleneceğini bildirdi.

Analistler, bu hafta merkez bankası yetkililerinin Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapacağı değerlendirmelerde, gelecek dönem para politikalarının seyrine yönelik ipuçlarının aranacağını vurgulayarak, bugün veri gündeminin zayıf olduğunu, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.050 seviyesinin direnç, 2.950 puanın destek konumunda bulunduğunu kaydetti.
 

Tarım-GFE yıllık yüzde 134,96 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Haziran ayı Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verisini açıkladı. Buna göre, Tarım-GFE'de Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 7,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 81,07, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 134,96 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,89 artış gerçekleşti.

Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,57, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 8,33 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 72,30, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 145,32 artış gerçekleşti.

Yıllık Tarım-GFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 31,88 ile veteriner harcamaları ve yüzde 46,04 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 233,89 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 228,03 ile enerji ve yağlar oldu.

Aylık Tarım-GFE'ye göre 10 alt grup daha düşük, 1 alt grup daha yüksek değişim gösterdi
Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 0,13 ile veteriner harcamaları ve yüzde 0,50 ile tohum ve dikim materyali oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 20,71 ile enerji ve yağlar ve yüzde 7,26 ile hayvan yemi oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 0,27 ile makine bakım masrafları oldu.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi