Eskişehir altın fiyatları 21 Aralık 2021 – Altın ve döviz fiyatlarında sert düşüş!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları 21 Aralık 2021 – Altın ve döviz fiyatlarında sert düşüş!
A
a

Eskişehir altın fiyatları 21 Aralık 2021 Salı (bugün) takip ediliyor. Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri haberimizde.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatlarında son durum ne? Altın fiyatlarındaki hızlı yükselişin ardından dün gram altın 1000 TL’yi aşmıştı. Dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından sonra düşüşe geçen altın ve döviz fiyatları bugüne de düşüşle başladı. Peki bugün gram altın fiyatları ne kadar oldu? Çeyrek altın ne kadar? Yarım altın kaç TL?
Dolar 12,1890 liradan, euro ise 13,7330 liradan güne başladı.
İstanbul Kapalıçarşı'da 12,1870 liradan alınan dolar 12,1890 liradan, 13,7310 liradan alınan euro ise 13,7330 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 17,79 liradan, euro ise 20,07 liradan satılmıştı.
21 Aralık 2021 Salı (bugün) saat 10:35 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar?

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 718,64 TL
Satış: 718,80 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.124,00 TL
Satış: 1.287,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 2.297,00 TL
Satış: 2.602,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 4.597,00 TL
Satış: 5.201,00 TL

Bugünün önemli ekonomi haberleri

Borsa güne yükselişle başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,20 puan ve yüzde 2,30 değer kazanarak 2.103,56 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 8,17 yükselirken, holding endeksi yüzde 0,33 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren yüzde 2,19 ile metal ana sanayi oldu.

Dün oynaklığın yüksek seyrettiği ve işlem hacmi rekorunun kırıldığı BIST 100 endeksi, gün içinde iki kez devre keserken, önceki kapanışa göre yüzde 1,35 değer kaybıyla 2.056,36 puandan günü tamamladı.

Analistler, küresel piyasalarda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Omicron varyantına ilişkin endişelerin hafiflemesi ile bu sabah pozitif bir seyir izlendiğini belirterek, yurt içinde ise dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye yönelik açıkladığı uygulamaların gündemin odağına yerleştiğini ifade etti.

Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, "Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın 'kur daha yüksek olacak' diye mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak." dedi. Şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopajı yüzde 10'a indireceklerini aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması için piyasa paydaşlarıyla yeni araçlar geliştirileceğini bildirdi. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisinden ve kambiyo rejiminden en küçük geri adım atmaya bir niyeti olmadığını da vurguladı.

Açıklamalar sonrası hızla düşüşe geçen döviz kurlarının bu eğilimini bugün de sürdürdüğüne dikkati çeken analistler, öte yandan Borsa İstanbul AŞ'nin kararı ile BIST-50 endeksinde yer alan paylara dün getirilen açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugün de uygulanacağını anımsattı.

Analistler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından bankalarda yüklü miktarda döviz satışı gerçekleştirildiğini belirterek, bugün detaylarının açıklanması beklenen yeni finansal ürünler ve teşviklerin, kurun dengeye ulaşmasını destekleyeceğini söyledi.

Bugün veri gündeminin sakin olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.200 seviyesinin direnç, 1.975 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Dolar düştü, vatandaşlar döviz bürolarına koştu
Döviz kurlarında gece yaşanan sert düşüş sonrası vatandaşlar döviz bürolarına koştu. Döviz bürolarında alım satım arasındaki fark 2.5 TL'ye kadar çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında gece döviz kurlarında sert düşüşler yaşandı. Sabah saatlerinde vatandaşlar, soluğu döviz bürolarında aldı. Döviz bürolarında alım satım arasındaki farkın 2.5 TL'ye kadar çıktığı görüldü. Döviz bozdurmaya çalışanlarla vatandaşlar arasında tartışmalar da yaşandı. Döviz büroları önünde zaman zaman kuyruk oluştu.

Döviz bozduran bir vatandaş, "Dövizciler doları hala düşürmüyorlar. Bunlara bir çözüm bulmak lazım. Tüm dövizcilere önlem getirilmesi lazım. Alış satış arasında çok büyük fark var. Şu an dolar bozmaya geldim ama maalesef bozamıyorum. Bunu yapması doğru değil" ifadelerini kullandı.

EPDK: “Akaryakıt fiyatlarına yapılacak artışlar sektörümüzün desteği ile durdurulmuştur”
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dövizde yaşanan düşüş sebebiyle akaryakıt fiyatlarına bu geceden itibaren yapılacak artışların sektörün desteği ile durdurulduğunu açıkladı.

EPDK’dan yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün açıkladığı ekonomik tedbirlerin ardından dövizde yaşanan düşüş sebebiyle akaryakıt fiyatlarına bu geceden itibaren yapılacak artışlar, sektörümüzün desteği ile durdurulmuştur. Bilindiği üzere akaryakıt fiyatlarında en belirleyici unsur petrol fiyatları ve döviz hareketleridir. Dövizde yaşanan düşüş en kısa süre içerisinde pompa fiyatlarına da yansıyacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomik tedbirlere destek veren tüm sektör temsilcilerimize kurum olarak teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.

Kira yardımlarına artış beklentisi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında vatandaşlara sağlanan kira yardımında yeni düzenlemeler bekleniyor.

6306 Sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’na göre bu yardımın süresi 18 ila 48 ay arasında değişiklik gösteriyor. 715 TL ile 1150 TL arasında değişiklik gösteren kira yardımlarının yıllık bazda değişimleri ile ilgili karar ise her yılın Ocak ayında gerçekleşiyor. 2021 yılı Ocak ayında herhangi bir değişim yapılmayan kira yardım tutarlarının değişen ekonomik şartlar ve artan kira maliyetleri sebebiyle arttırılması bekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2021 yılı itibariyle yaklaşık 140 bin kişiye kentsel dönüşüm sebebiyle kira yardımı yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen 2022 bütçesine göre; kentsel dönüşüm çerçevesinde bu senenin sonuna kadar 800 milyon TL, gelecek sene 900 milyon TL, 2023-2024 döneminde de 2,1 milyar TL kira yardımı gerçekleştirilecek.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, kentsel dönüşüm uygulamalarının en önemli noktalarının birisinin kira yardım tutarlarının olduğunu ve bu kapsamda yeni bir fiyat düzenlemesi yapılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Aydemir yaptığımı açıklamada;
“Birinci derece deprem riski altındaki Türkiye'de kentsel dönüşüm hayati bir önem taşıyor. Böylesine önemli bir konuda ciddi çalışmalar hayata geçirilmiş olsa da halen daha hedeflenen noktasının oldukça gerisindeyiz. Kentsel dönüşüm gibi oldukça zor ve karmaşık süreçlerde karşımıza çıkan ana unsurlardan birisi de vatandaşların kira yardımı ile ilgili beklentileri geliyor. Son zamanlarda emlak piyasasında yaşanan yukarı yönlü ivmeler neticesinde kiralık evlerin fiyatlarının artması da yeni bir sürecin sebebi oldu. Evleri yıkılan ya da yıkılacak olan vatandaşlarımızın bir çoğu kiralık ev arayışına giriyor. Ancak artan kiralar sebebiyle bu süreçte farklı bir hal almış durumda. Bakanlık tarafından sağlanan kira yardım tutarları geçen zaman içerisinde ne yazık ki bu ihtiyacı karşılayamaz hale geldi. Umuyoruz ki yeni yılda gerekli fiyat güncellemeleri yapılarak kentsel dönüşüm süreçlerinin daha hızlı çözüme kavuşturulması sağlanır."

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, TÜFE Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 3,51, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,82, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,31 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,71 artış gerçekleşti. Ancak başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara ve Antalya’da yaşanan kira artış oranları belirlenen tutarların üzerinde uygulanıyor. Özellikle sıfır olarak tabir edilen yeni konutların kiralamalarında metrekare birim fiyatları ise büyük değişkenlik gösteriyor. Yapılan son araştırmalara göre ise; senelik kira artış oranı İstanbul’da yüzde 78,8, Ankara’da yüzde 62 ve İzmir’de yüzde 50 gibi oranlara ulaştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın mecliste kabul edilen bütçe hedeflerine göre dört senelik süreçte kentsel dönüşüm çerçevesinde 680 bin hak sahibine 3,8 milyar Türk Lirası kira yardımında bulunulacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: “Yeni Türkiye Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacak”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı Yeni Türkiye Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacak” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sayın Cumhurbaşkanımızın açıkladığı muhteşem ekonomik manifesto ile dün olduğundan çok daha kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı Yeni Türkiye Modeli ile kazanan taraf Türkiye ekonomisi olacak” ifadelerine yer verdi.

Tüketici güven endeksi yüzde 3,1 azaldı
Tüketici güven endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 3,1 oranında azalarak 68,9 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 3,1 oranında azaldı; Kasım ayında 71,1 olan endeks, Aralık ayında 68,9 oldu.

Hanenin maddi durumu endeksi 54,1 oldu
Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Kasım ayında 56,1 iken, Aralık ayında yüzde 3,6 oranında azalarak 54,1 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 65,2 oldu
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi Kasım ayında 68,9 iken, Aralık ayında yüzde 5,3 oranında azalarak 65,2 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 66,7 oldu
Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi Kasım ayında 68,2 iken, Aralık ayında yüzde 2,2 oranında azalarak 66,7 oldu.

Dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi 89,6 oldu
Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi Kasım ayında 91,4 iken, Aralık ayında yüzde 1,9 oranında azalarak 89,6 oldu.

Motorlu taşıtlar vergisi yeni yılda 1-3 yaş otomobiller için 1313 liradan başlayacak
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği, 1 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Kararı gereği, MTV tutarları, 2021 yılı için belirlenen yüzde 36,20'lik yeniden değerleme oranı yerine, 197 sayılı Kanun'un 5, 6 ve geçici 8'inci maddesinde belirtilen tarifelerdeki taşıtlar için yüzde 25 olarak tespit edildi.

Buna göre, 1-3 yaş otomobillerin 2022 yılındaki MTV'si, motor silindir hacmi 1300 cc ve aşağısında olanlar için 1313 lira ile 1576 lira arasında değişecek.

Aynı yaşta, motor silindir hacmi 1301-1600 santimetreküp otomobillerin vergisi de 2 bin 287 lira ile 2 bin 746 lira arasında olacak. 4001 santimetreküp üzerinde motor silindir hacmine sahip otomobillerin vergisi ise 57 bin 415 lira ile 62 bin 633 lira arasında hesaplandı.

Motosikletlerde ise 1-3 yaş aralığındakilerin MTV'si silindir hacmine göre 245 lira ile 3 bin 168 lira arasında değişecek.

Yıllık vergi tutarı, 1-6 yaş minibüslerde 1570 lira, aynı yaştaki 25 kişiye kadar otobüslerde 3 bin 965 lira, 1500 kilograma kadar kamyonet, kamyon ve benzeri araçlarda 1408 lira olacak.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi