Eskişehir altın fiyatları 06.05.2020 - Bugün gram, çeyrek, yarım ve tam altında son durum ne? Altın fiyatlarında yeni bir rekor mu geliyor?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları 06.05.2020 - Bugün gram, çeyrek, yarım ve tam altında son durum ne? Altın fiyatlarında yeni bir rekor mu geliyor?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Kapalıçarşı ve Eskişehir serbest piyasada gram altın kaç lira? Çeyrek altın ne kadar oldu? Dolar ve Euro kaç lira? Eskişehir altın fiyatları yorumları ve ekonomiyle ilgili bugünün bütün verileri www.anadolugazetesi.com adresimizde sizlerle.

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları yorumları bugün verilerine göre, altında dalgalanmalar devam ediyor. Yatırımcıların güvenli limanı olan altın, son yaşanan koronavirüs salgınına bağlı olarak yönünü değiştirmeye devam ediyor. Peki, altın fiyatları ne kadar oldu? Gram altın ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç TL?
Ekonomilerin açılmasına yönelik atılan adımlar küresel piyasalarda iyimserliği destekliyor. ABD borsaları dünüyüzde 1 civarı primli kapandıktan sonra bu sabah ABD vadelilerde hafif artıda seyrediyor. Asya borsalarının genelinde de yükselişler dikkat çekiyor. Asya'da Çin ve Güney Kore borsaları tatilden dönerken; Japonya bugün de kapalı olacak.
Güne 7.0780'den başlayan Dolar/TL kuru bugün de yüzde 1'den fazla yükselerek 7,15'i aştı ve tarihi zirvesi olan 7,24'e yakın seyrediyor. Güne 7.6720 liradan başlayan euro ise 7.74 seviyesinde...
Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın uluslararası yatırımcılarla düzenleyeceği telekonferans piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Telekonferansın saat 16.00'da başlayacağı bildirildi.
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, ABD'nin ardından Asya ve Avrupa'da ekonomilerin yeniden açılmaları için atılan adımların etkisi ile geçtiğimiz 2 günde yaşanan yukarı hızlı hareketin ardından bu sabah yönünü aşağı çevirdi.
Dün 3,77 dolar, yüzde 13,9 artışla 30,97 dolar/varil seviyesinden kapanan Brent petrolünün varil fiyatı bu sabah 0,22 dolar düşüşle 30,75 dolar/varil seviyesinde görünüyor.
Petrol fiyatlarındaki hafif gerilemede, ABD'nin dün API tarafından açıklanan verilerin, stoklarda beklentilerin üzerinde bir artış olduğuna işaret etmesi de rol oynadı. ABD'de ham petrol stokları 7,8 milyon varil olan beklentinin üzerinde 8,4 milyon varil arttı.
Altının ons fiyatı ise şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 1.703 dolar seviyesinde bulunuyor. Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.720 doların direnç konumuna geldiğini, gram altında ise 370-390 lira bandının izleneceğini bildirdi.
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, bu hafta içerisinde döviz likiditesi konusunda kamu ve özel sektörden yurt dışı borçlanma enstrümanlarıyla ilgili gelecek olumlu haber akışının, doların fiyatını 7 TL'den ilk etapta 6,90-6,70 TL aralığına çekebileceğini belirterek, "Aksi durumda, uzmanların öngörüsüyle altının gramında 389 TL ve üstünü görmek olası olabilir." dedi.Atayık, yaptığı açıklamada, altın ve para piyasalarının, 4 ayı aşkın süredir korona virüs gündemiyle kendisine bir rota ve trend bulmaya çalıştığını ifade etti.
Atayık, "Birçok ülkede uzmanlar, virüste pik noktaların aşıldığını dile getirse bile virüsün piyasa ve fiyatlara yansımalarının kısa sürede biteceğini beklemek doğru olmaz." dedi.
İKO Başkanı Atayık, 2020 yılına 478 TL'yle başlayan çeyrek altının, yüzde 32 artışla nisan ayında 633 TL'yi gördüğünü, yıla 291 TL'yle başlayan gram altının geçen hafta 389,5 TL'ye kadar çıkarak yüzde 30'un üstünde prim yaptığını hatırlattı.Atayık, şunları kaydetti:  "Bilindiği gibi iç piyasada altın, hem doların TL karşısındaki ederi hem de küresel piyasalardaki ons değerleri üzerinden belirleniyor. Bu nedenle çeyrek altın ve gram altın fiyat aralıkları öngörülerinde dolar/TL kotasyonları çok önemlidir. Dün açıklanan enflasyon verileri beklenildiği gibi düşük çıktı.Bu hafta içerisinde döviz likiditesi konusunda kamu ve özel sektörden yurt dışı borçlanma enstrümanlarıyla ilgili gelecek olumlu haber akışı, dolar fiyatını 7 TL'den ilk etapta 6,90-6,70 TL aralığına çekebilir. Aksi durumda, uzmanların öngörüsüyle altının gramında 389 TL ve üstünü görmek olası olabilir. Pek ihtimal vermiyorum ancak analistlerin tahminlerine göre doların 7 TL üzeri çıkışı devam eder, altının onsu da direnç olarak gösterilen 1,740 seviyesini kırarsa bir süredir dile getirilen gram altında 400 TL'yi de görebiliriz. Diğer yandan, birçok uzmanın işaret ettiği gibi petrol üreten ülkeler başta olmak üzere yatırımcılar, petroldeki düşük fiyat nedeniyle oluşan nakit ihtiyaçlarını karşılamak için nisan ayında yapmaları beklenen altın satışlarını bu ay içerisinde gerçekleştirebilirler. Bu durumda altının onsu, hızla 1,650 dolar ve altına gevşeyebilir.Bu nedenle analistler ve uzman isimlerin tavsiye ettiği gibi ons fiyatı ve doların geri çekilişlerinde 350 TL ve altındaki gram fiyatları, 590-540 TL ve altındaki çeyrek altın seviyeleri alım için yatırımcılarımıza fırsat sunabilir." 

Peki tüm bu gelişmeler kapsamında, 06 Mayıs 2020 (bugün) saat 11:51 itibarı ile Eskişehir'de gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın kaç lira? Altın fiyatları ne kadar? Eskişehir'de döviz hangi seviyede?
Eskişehir ve Kapalıçarşı altın fiyatları ve Dolar ile Euro kaç lira? Hepsini sizin için derledik...

Eskişehir altın fiyatları

                                         ALIŞ                SATIŞ
  • Çeyrek altın: 628,50 TL             641,90 TL
  • Yarım altın: 1.259,70TL             1.282,20 TL
  • Gram altın: 391,09  TL              391,26 TL
  • Cumhuriyet altın: 2.511,30 TL  2.560,30 TL

Eskişehir döviz kurları

                          ALIŞ      SATIŞ
  • Dolar   : 7,1598 TL  7,1624 TL
  • Euro    : 7,7294 TL  7,7360 TL
  • Sterlin : 8,8765 TL  8,8891 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Bakan Pekcan: "Gürbulak sınır kapısında bekleyen TIR şoförlerimizin mağduriyetini gideriyoruz"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Gürbulak sınır kapısında bekleyen TIR şoförlerimizin mağduriyetini gideriyoruz" açıklamasında bulundu.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla Gürbulak Sınır Kapısı'nda bekleyen TIR şoförlerinin ilgili tedbirler kapsamında Türkiye'ye giriş yaptığını açıkladı. Pekcan, "Korona virüs sürecindeki tedbirler kapsamında geçici olarak girişlere kapatılan Gürbulak sınır kapısında bekleyen TIR şoförlerimizin mağduriyetini gideriyoruz. Bu sabah itibarıyla bekleyen 280 TIR'ın gerekli karantina ve sağlık tedbirleri alınarak ülkemize giriş işlemleri başladı" ifadelerini kullandı.

Endeksler yükseliyor, imalat sektörü derinden etkilendi

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, TÜİK tarafından açıklanan üretici ve tüketici endeksleri ile Merkez Bankası tarafından bildirilen kapasite kullanım oranlarını değerlendirdi.
Ekonominin önemli göstergeleri kabul edilen fiyat endeksleri konusunda açıklamalarda bulunan ESO Başkanı Kesikbaş, “TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,28, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,54, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,87 artış gösterdi” dedi.
Bu artışın Tüketici Fiyat Endeksine de yansıdığını kaydeden Kesikbaş, 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,16, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,94 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,66 artış gerçekleştiğine vurgu yaptı.

"Hazırlıklı olmalıyız"
İmalat sanayinde kapasite kullanım oranlarının sanayinin durumunu ortaya koymada önemli bir gösterge olduğuna değinen Kesikbaş, Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere ilişkin olarak bir gerileme olduğunu işaret etti. 2020 yılı Nisan ayında, imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranın bir önceki aya göre 13,7 puan azalarak yüzde 61,6 seviyesine gerilediğini söyleyen Kesikbaş, “Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 14,3 puan azalarak yüzde 61,9 seviyesine düştü. İmalat sanayinde faaliyet gösteren iş yerlerinin referans dönemdeki mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımını gösteren bu istatistik, Covid-19 sürecinde üretim sektöründe yaşanan sıkıntıların Nisan ayına yansıması olarak değerlendirilebilir. Salgının Mayıs ve devam eden aylarda etkisini sürdürmesi halinde üreticileri daha zorlu bir sürecin beklediğini söyleyebiliriz. Açıklanan teşvik ve tedbirlerin tehlikenin tamamen ortadan kalkana kadar devam etmesi gerekmekte” diye konuştu.

eskisehir-altin-fiyatlari-06-05-2020.jpg

"Üreterek atlatacağız"
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve dünya ticaretini tehdit eden salgının bahsi geçen rakamlara da ciddi şekilde yansıdığına vurgu yapan ESO Başkanı Kesikbaş, “Ancak gün umutsuzluğa kapılmadan üretmeye devam etme günüdür. Krizlerde yaşanan kayıpları telafi edecek gücümüz üretimde saklıdır. Bu sıkıntılı günleri de birlik ve beraberlik içerisinde ama en önemlisi üreterek atlatacağız” diye konuştu.

Benzine zam

Bu geceyarısından geçerli olacak şekilde benzine 5 kuruş zam yapıldı.
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) sosyal medya hesabından akaryakıtta fiyat artışını duyurdu. Duyuruya göre, benzinin litre satış fiyatına 5 kuruş zam yapıldı. Yeni fiyatlar bu geceyarısından itibaren geçerli olacak. Benzinin litresi İstanbul'da ortalama 5,32 liraya, Ankara'da 5,65 liraya, İzmir'de 5,47 liraya yükselecek.
Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor.

Bakan Albayrak: “Kadınların, iş hayatının her alanındaki dik duruşları bizlere güç veriyor”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Kadınların, iş hayatının her alanındaki dik duruşları bizlere güç veriyor” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Twitter hesabından 'Birlikte Başaracağız' başlığı ile yaptığı paylaşımda “Yarınlarımızın mimarı kadınların, iş hayatının her alanındaki dik duruşları bizlere güç veriyor. Yasemin Hanım’ın vurguladığı gibi istihdamı koruyacak ve süreçten etkilenen her vatandaşımızın arkasında durmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Albayrak, videonun son bölümünde, “Bu bir Milli Mücadele bu mücadelede destek ihtiyacı hisseden her bir vatandaşımızın, işletmemizin, esnafımızın, fabrikamızın Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun hazinesi var” ifadelerine yer verdi.

eskisehir-doviz-fiyatlari-06-05-2020.jpg

Bakan Varank: 11 Mayıs itibarıyla tüm otomotiv ana fabrikaları faaliyetlerine başlamış olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından düzenlenen "İşimiz, gücümüz üretim" başlıklı toplantıya video konferans yöntemiyle katıldı. 
Kovid-19'un zengin ya da fakir ülke ayrımı yapmadığını belirten Varank, salgının ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak toplumları etkilediğini söyledi. 
Varank, uluslararası ticarette, sınır ötesi sermaye hareketlerinde ve emtia piyasalarında sert dalgalanmalar yaşandığına dikkati çekerek, geleceğe ilişkin belirsizlikler arttıkça, üreticilerin ve tüketicilerin davranış kalıplarının da değiştiğini bildirdi.
Türkiye'nin, bu küresel şokta başarılı bir sınav verdiğini ve vermeye de devam ettiğini vurgulayan Varank, "Salgında yayılımın ve hasta sayısının düzenli olarak azaldığı bir döneme girdik. Bu başarı Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, eş güdüm içinde attığımız adımlar sayesinde oldu. Sağlıktan eğitime, güvenlikten ulaştırmaya kadar her alanda somut ve dinamik politikalar uyguladık." dedi.
Kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmenin şartlarını ciddi şekilde kolaylaştırdıklarını hatırlatan Varank, sektör ayrımının olmadığı bu kritik imkana, şimdiye kadar 3 milyonun üzerinde çalışan için başvuru yapıldığı bilgisini verdi.
Varank, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayacaklar için de aylık 1170 liralık başka bir paketi daha devreye aldıklarını anımsatarak, telafi çalışma süresini 2 aydan 4 aya çıkardıklarını dile getirdi. 
Sosyal destek programları kapsamında yaklaşık 4,5 milyon ihtiyaç sahibi haneye 1000'er lira nakdi yardım yaptıklarını ifade eden Varank, e-devlet üzerinden talep eden, ulaşamayan ihtiyaç sahiplerine de yardım edileceğini anlattı.

"Fabrikaların temelli kapanması gibi bir yaklaşımımız olmadı"
Varank, tüm bu yardım ve destek programlarını devreye alırken sanayicilerle de dirsek teması içinde olmaya önem verdiklerini belirterek, salgının başından itibaren her türlü talep ve öneriyi dikkate aldıklarını söyledi.
Söz konusu süreçte KOSGEB, TÜBİTAK ve kalkınma ajansları kanalıyla özel destek programları açıkladıklarını anımsatan Varank, şu değerlendirmede bulundu:
"Biliyorsunuz, fabrikaların temelli kapanması gibi bir yaklaşımımız asla olmadı. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bile ihracat taahhüdü olan ya da ara vermesi durumunda büyük zararla karşılaşabilecek üreticilerin çalışmaya devam etmesini sağladık. Böylece kısıtlama boyunca, İçişleri Bakanlığı genelgesinde olan sektörlere ilave olarak, il müdürlüklerimiz ve sanayi odalarıyla koordineli bir biçimde 16 bin 900 firma daha üretimlerini sürdürdü." 
Varank, süreçte Türkiye'de, temel gıda maddelerinden sağlık ekipmanlarına varıncaya dek hiçbir konuda arz sıkıntısı yaşanmadığına işaret ederek, yerli yoğun bakım solunum cihazını bile sadece iki haftada seri üretim bandından indirdiklerini dile getirdi.
Sıfırdan inşa edilen Ar-Ge ekosisteminin, bu başarının en önemli mimarı olduğunu vurgulayan Varank, bu ekosistemde yetişen ve Bakanlığın desteklerinden faydalanan "start-up"ın sadece Türkiye'ye değil, tüm dünyaya umut olduğunu ifade etti.
Varank, söz konusu ekosistemle ortaya çıkan pilot ürününün Baykar, Aselsan ve Arçelik iş birliğiyle bir üst basamağa taşındığını anımsatarak, büyük bir özveriyle yapılan çalışmalar sonucu dünya standartlarındaki cihazın 14 günlük rekor sürede üretildiğini söyledi.

"Üretim cephesinde önemli gelişmeler var"
Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı "normalleşme" planına değinerek, "Üretim cephesinde önemli gelişmeler var. Otomotiv fabrikalarının büyük bölümü yeniden üretime geçti. 11 Mayıs itibarıyla ülkemizde tüm ana fabrikalar tekrar faaliyetlerine başlamış olacak. Bazı tekstil firmalarının da açılmaya başladığını biliyoruz. AVM'lerin ve ihracat kanallarının normalleşmesiyle sektör hızlıca toparlanacak." diye konuştu.
Bu dönemin risklerine hazırlıklı olmak kadar fırsatlarının da değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Varank, bu konuda üreticilere de büyük görev düştüğünü bildirdi.
Varank, normale hazırlıklı olmak kadar yeni normali şekillendirmenin de önem taşıdığını belirterek, sanayicilerden beklentilerini paylaştı.
Çalışan sağlığının güvence altına alınması süreçlerinin çok iyi planlanması gerektiğini vurgulayan Varank, şunları kaydetti:
"Servislerdeki oturma düzeninden fabrikadaki vardiyalara kadar her bir detay çok mühim. Bu konuda biz de önemli bir adım attık. Sanayinin kalbinin attığı şehirlerden Kocaeli'de pilot bir proje başlattık. Sağlık Bakanlığımız ile birlikte, Gebze Teknik Üniversitesinde sadece sanayiye hizmet vermek üzere, günlük 5 bin test kapasiteli bir laboratuvar kuruldu. Ankara için de benzer bir proje yakında devreye girecek. Sanayi odamız, OSB yönetimleri, Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığımız iş birliğinde hazırlıklarımızı tamamladık. Günlük 4 binin üzerinde test kapasitesine sahip bir laboratuvar da Ankara için kurulmuş olacak."
Varank, gelecek dönemde İstanbul, Bursa ve Tekirdağ'da da tarama testleri yapmayı başlatacakları bilgisini vererek, mayıs sonuna kadar tüm OSB'lerde bu sistemi devreye almak istediklerini, böylece emekçilerin sağlığını çok daha yakından takip edeceklerini dile getirdi.
Sanayicilerden dinamik olmalarını isteyen Varank, şöyle konuştu:
"Talep canlanmaya başladığında, piyasayı en iyi şekilde besleyebilmeniz gerekiyor. Dolayısıyla sizlere rekabet avantajı sağlayacak adımları gelin birlikte planlayalım. Yatırım kararlarınızı hızlandıracak, öngörülebilirliği daha da artıracak ya da finansman sıkıntınızı hafifletecek mekanizmaları birlikte şekillendirelim. Tedarik zincirlerindeki konumunuzu güçlendirin. Üretim çeşitliliğiniz ve kabiliyetleriniz ne kadar gelişmişse küresel rekabette o denli öne geçiyorsunuz." 

"Türkiye küresel şirketlerin yeni üretim merkezi olabilir"
Varank, Çin'deki üretimde yaşanan aksaklıkların küresel şirketleri, üretim merkezlerini çeşitlendirmeye ittiğine dikkati çekerek, Türkiye'nin çok kolay bir şekilde bu merkezlerden birisi olabileceğini söyledi.
Sanayicilere sektörlerinde faaliyet gösteren küresel şirketlerle irtibata geçmeleri önerisinde bulunan Varank, "Onların tedarikçisi olmak için teklifte bulunun. Yeni ortaklar bulun, yeni piyasalara açılın. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında açacağımız çağrıları yakından takip edin. Ortaklarınızla birlikte başvuru yapın." ifadelerini kullandı.
Varank, "start-up"larla iş yapmanın önemine işaret ederek, piyasa canlandığında onların kabiliyetlerine ihtiyaç duyulacağını anlattı.
Sanayicilerin, yerlileşme oranlarının artırılmasına odaklanması gerektiğini vurgulayan Varank, "Bu salgın, kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu tekrar ortaya koydu. Üretimde başka ülkelere bağımlılık azaldıkça, dış şoklara karşı direnç de artıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Varank, farklı üretim yöntemleri, yeni ürün gamları ve yenilikçi fikirleri besleyen iş modellerinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek, sanayicilere Ar-Ge, inovasyon, insan kaynağı ve dijital teknolojilere yatırım yapmalarını tavsiye etti.
Son 1,5 ayda hızlı bir dijitalleşme sürecine girildiğine işaret eden Varank, "Çalıştığınız sektör her ne olursa olsun, mutlaka dijital teknolojilerle entegre etmeye çalışın. İş hacminizi dijital ortama taşıyabileceğiniz mekanizmaları tasarlayın, uygulamaya geçirin. Eğer eksik kaldığınız noktalar olursa bizleri bilgilendirin ki biz de bu problemleri çözmeye yönelik politikaları diğer bakan arkadaşlarımızla birlikte geliştirelim." dedi.
Varank, sanayi sektörünün ekonominin göz bebeği olduğunu ifade ederek, Bakanlık olarak her türlü desteği sağlayacaklarını kaydetti.

ASO'dan kurul önerisi
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de Kovid-19 pandemisinin ortaya çıkardığı olumsuz ekonomik etkilerin bertaraf edilmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve katkıda bulunan tüm bakanlara teşekkür ederek, oda olarak kendilerinin de sürece katkı sağlamaya çalıştıklarını bildirdi.
Türkiye'nin yerli girdi üretimini ve kullanımını esas alan, katma değeri yüksek ulusal sanayi üretimini geliştirmeyi hedefleyen politika dönüşümlerinin eşiğinde olduğunu vurgulayan Özdebir, "Küresel pazarlarda orta ve uzun vadede rekabet gücümüzün artırılması ancak ithal ikameci ve katma değeri yüksek ürünlerin ağırlıkla üretildiği bir sanayi ve dolayısıyla ihracat yapısına kavuşmakla mümkün olacaktır." diye konuştu. 
Özdebir, Kovid-19 ile mücadele sürecinin daha etkin bir şekilde işlemesi, sanayinin gelişmesi ve yönlendirilebilmesi için Bilim Kurulu gibi çalışacak bir ekip oluşturulması önerisinde bulundu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi