Eskişehir altın fiyatları – 30 Temmuz 2021 tam, çeyrek ve gram altın fiyatları

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları – 30 Temmuz 2021 tam, çeyrek ve gram altın fiyatları
A
a

Eskişehir altın fiyatları bir süredir yükselen bir grafikte seyrediyor. Altın fiyatları ile ilgili anlık değişimler yatırımcılar tarafından takip ediliyor. 30 Temmuz 2021 Cuma (bugün) cumhuriyet, tam, cumhuriyet, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar? Detaylar haberimizde.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Eskişehir altın fiyatları ne kadar? 30 Temmuz 2021 Cuma (bugün) cumhuriyet, tam, yarım, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar…
Dolar 8,4850 liradan, euro ise 10,0850 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 8,4830 liradan alınan dolar 8,4850 liradan, 10,0830 liradan alınan euro ise 10,0850 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 8,49 liradan, euro ise 10,09 liradan satılmıştı.

Dünya Altın Konseyi'ne göre düşük getiriler, pandemi endişelerinin artması, ekonominin baskı altına girmesi gibi faktörlerin destek vermesi halinde altın bu yıl yüzde 11 yükselebilir.

Sarı metal 2020'de yüzde 28 yükseldikten sonra bu yıl ekonominin toparlanmasıyla zorlu bir ilk yarı geçirdi. Kendisini destekleyecek faktörler bulamayan altın yılbaşından bu yana yüzde 5’e geriledi. Bazı uzmanların bu yıl beklediği atağı bir türlü yapamayan ons altın, yükseliş için kendinin destekleyecek yeni dostlar arıyor. Dünya’dan Evrim Küçük’ün haberine göre, tahvil faizlerinin gerilemesi, pandeminin yeni varyantların etkisiyle ekonominin baskı altına girmesi, gevşek para politikalarının devam ettirilmesi ve enflasyon altına eşlik ederse analistlere göre fiyatlar yükselir. Fed Başkanı Powell’ın önceki gün ‘gevşek paraya devam’ açıklamasıyla 1.820 dolar seviyelerine gelen fiyatlarda 1.830-1.840 bandının aşılması altının çekiciliğini artırabilir.
Yeni yapılan bir araştırmaya göre geçin yılki güçlü artıştan sonra altının 2021'in geri kalanı için hala şansı var. Ancak fiyatların ne kadar artacağı piyasalardaki endişe düzeyine bağlı olacak. Dünya Altın Konseyi ve Greenwich Associates danışmanlık firmasının Oxford Economics'in yardımıyla yaptığı araştırmaya göre, ekonomi ve insan sağlığı için görünüm ne kadar kötüleşirse altın için o kadar iyileşiyor. Kıymetli metalin 2021'in ikinci yarısındaki beklentilerinin değerlendirildiği rapor, birkaç farklı ekonomik senaryo altında altının nasıl performans gösterebileceğini ortaya koyuyor.

Farklı ekonomik senaryolara göre performans tahmini

  • Rapora göre, yeni koronavirüs varyantları, aşıların etkisini ve ekonominin büyümesini bastırırsa, altın 2021'in tamamında yüzde 11.4 yükselebilir.
  • Virüs endişelerini biraz geride bırakılan temkinli bir toparlanma olursa altındaki yükseliş yüzde 7.7 ile sınırlı kalır.
  • Pandemi tehdidinin azalması sayesinde toparlanma hızlanırsa sarı metal yüzde 6.4’lük bir çıkış yaşayabilir.
  • Faiz oranları yükselir ve enflasyonu dengelerse, altın sadece yüzde 4.4 yükselir.
  • Faiz oranlarının yükseldiği dönemler genellikle altını baskı altında tutuyor. Faiz oranları ivme kazanır altın sadece yüzde 1 artar.

Ekonomideki iyi haberler fiziki talep için olumlu

Raporda, enflasyonun altının dostu olduğuna dikkat çekilerek, “ABD’de tüketici fiyatları yüzde 3'ün üzerinde olduğu zaman altında yıllık ortalama yüzde 15 artış yaşandığı belirtiliyor. Ayrıca ekonomiden gelen iyi haberlerin her zaman bir eksi olmadığı vurgulanarak, “Güçlü büyüme, altın takılara olan talebi artırıyor” deniliyor. Ekonomik belirsizlik ortamında etkin riskten korunma ihtiyacının yatırım talebini desteklemeye devam edeceği belirtilen raporda, ancak altının performansını esas olarak faiz oranların yönü ve ekonomik toparlanmanın gücü belirleyecek” ifadeleri kullanılıyor.

Reel faiz daha önce bu seviyedeyken altın 2.000 dolardı

ABD 10 yıllık enflasyona endeksli tahvil faizi (reel faiz) rekor düşük seviyeye gerilerken, değerli metallerde faizlerle olan ters korelasyonun koptuğu görülüyor. Gerçekleşen satışlar ve altında bu denli düşük faize rağmen görülen yatay seyir, piyasanın Fed’in adımlarına bağlı hareket ettiğini gösteriyor. Credit Suisse yayınladığı notta, tahvil getirileri en son bu kadar negatif bölgeye girdiğinde altın fiyatının 2.000 dolar olduğuna dikkat çekiliyor. Altın piyasasının, düşen tahvil getirilerini görmezden geldiğini söyleyen Credit Suisse'e göre, değerli metal reel faiz oranlarındaki düşüşlerden çok az fayda görmesi nedeniyle ons başına 1.800 dolar civarında destek bulmakta zorlanıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi Şubat ayında gördüğü yüzde 1.20-1.30 aralığında seyrediyor. Tahvilde reel getiriler yüzde -1.12'ye düştü. Credit Suisse'deki emtia analistleri, reel getirilerin, altın fiyatlarının ons başına 2.000 dolar civarında işlem gördüğü geçen yıl gözlemlenen seviyelerden daha düşük olduğunu kaydediyor ve fiyatlarının ons başına 1.900 dolara ve geçen yılın tüm zamanların en yüksek seviyelerine dönmesi an meselesi olduğunu düşünüyor. Banka, altın fiyatlarının 2021'de 2.000 dolar seviyesine yükseleceği tahminini koruyor.
İsviçre bankası, altın talebinin anahtarını Fed’in tuttuğunu belirtiyor ve şöyle diyor: “Fed, aylık tahvil alım programını azaltma sinyali altın fiyatlarını aşağı çeker. Para politikasında güvercin bir eğilim ise fiyatı 1.800 doların üzerinde güçlendirir.

Rekor yolunda aşılması gereken kasisler: 1.834$, 1.921$, 1965$

Commerzbank analistleri de, altın fiyatının daha yüksek bir hamle yapmadan önce üstesinden gelmesi gereken bazı önemli seviyeler olduğunu düşünüyor. Bankanın stratejistlerinden Karen Jones, "Altında yukarı yönlü ilgiyi canlandırmak için temmuz ortasında test ettiği 1.834 doların aşılması gerekiyor” diyor. Buranın üzerinde ise 1.916 ve 1.921 seviyelerinin, uzun vadede Kasım 2020’nin en yükseği 1.965 doların test edilmesini mümkün gören banka, 2.072 dolarlık rekorun yeniden yakalanacağı beklentisini de koruyor.
Aşağıya doğru olası hareketlerde ise 2019-2021 yükseliş trendi çizgisinin geçtiği 1.752 doların önemli bir destek olarak hedeflendiğini söylüyor. Banka, daha aşağıda ise 1.728 dolar ve mart ayında görülen yılın dip seviyesi 1.676 doların bulunduğunu not ediyor banka.

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 497,78 TL
Satış: 497,85 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 807,00 TL
Satış: 821,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 1.614,00 TL
Satış: 1.641,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 3.223,00 TL
Satış: 3.267,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Borsa güne düşüşle başladı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi açıışta, önceki kapanışa göre 8,38 puan ve yüzde 0,60 değer kaybederek 1.383,25 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,41 ve holding endeksi yüzde 0,44 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,16 ile spor, en çok kaybettiren yüzde 2,12 ile iletişim oldu.

BIST 100 endeksi, dün Türk lirası varlıkların pozitif ayrışması ile yüzde 2,27 değer kazanarak günü 1.391,64 puandan tamamladı.

Analistler, genişlemeci para politikalarının devam edeceğine ilişkin beklentilerle dün pozitif seyreden yurt içi piyasaların, bugün artan yeni tip koronavirüs vaka sayılarına yönelik endişeler ve Asya borsalarındaki yüzde 1'i aşan düşüşlerin etkisiyle güne negatif başladığını söyledi.

Bugün yurt içinde dış ticaret istatistikleri, yurt dışında ise Almanya ve Avro Bölgesinde Gayrisafi Yurt içi Hasıla ile ABD'de kişisel gelir ve harcamalar başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.340 puanın destek, 1.400 ve 1.420 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu bildirdi.

Bakan Bilgin: “Sendikalı işçi sayımız 2 milyonu aştı”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, temmuz ayı istatistiklerine göre sendikalaşma oranının yüzde 14,13 olarak gerçekleştiğini, sendikaya üye işçi sayısının ise 2 milyonu aştığını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Resmi Gazete'de yayımlanan işçi sendikalarının istatistiklerine ilişkin bilgi verdi. Bilgin, temmuz ayı istatistiklerine göre sendikalaşma oranının yüzde 14,13 olarak gerçekleştiğini, sendikaya üye işçi sayısının da 2 milyonu aştığını belirterek, ocak ayına kıyasla sendika üyesi işçi sayısının 54 bin 209 arttığını aktardı. 2021 Temmuz döneminde toplam işçi sendika sayısının 206 olduğunu ifade eden Bilgin, ocak döneminde barajı geçen sendikaların tamamının işkolu barajını geçtiği bilgisini paylaştı. Bakan Bilgin, ocak-temmuz döneminde 6 yeni sendikanın kurulduğunu, yüzde 1’lik işkolu barajını aşan işçi sendikası sayısının 54’e ulaştığını belirtti.

İşçi sendika ve konfederasyonlarının çalışma hayatının önemli paydaşlarından olduğunu anımsatan Bakan Bilgin, “Çalışma hayatında sosyal diyaloğun sağlanmasına, ülkemizin büyümesine ve gelişmesine en büyük katkıyı sağlayan işçilerimizin sendikalaşmasına önem veriyoruz. Ülkemizin ekonomisinin yapı taşlarını oluşturan işçilerimizin sendikalaşma oranının daha yüksek seviyelere ulaşmasını temenni ediyorum” dedi.

Turizm geliri, ikinci çeyrekte 3 milyar 3 milyon 628 bin dolar oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı ikinci çeyrek (nisan-haziran) Turizm İstatistikleri’nin açıkladı. Buna göre, turizm geliri 2021 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarından oluşan ikinci çeyrekte 3 milyar 3 milyon 628 bin dolar oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 73,1'i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 26,9'u ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.

Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 2 milyar 436 milyon 913 bin dolarını kişisel harcamalar, 566 milyon 716 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Gecelik ortalama harcama 57 dolar oldu
Bu çeyrekte geceleme yapan yabancıların ortalama gecelik harcaması 64 dolar, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama gecelik harcaması ise 44 dolar oldu.

Ziyaretçi sayısı 4 milyon 66 bin 210 oldu
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 4 milyon 66 bin 210 kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 77,3'ünü 3 milyon 144 bin 815 kişi ile yabancılar, yüzde 22,7'sini ise 921 bin 395 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Yabancı ziyaretçiler, yüzde 70,3 ile ilk sırada "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacı ile ülkemizi ziyaret etti
Yabancı ziyaretçilerin ziyaret amaçlarında ikinci sırada yüzde 14,8 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise ile yüzde 6,7 ile "iş amaçlı (konferans, toplantı, görev vb.)" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize yüzde 63,7 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi.

Turizm gideri 334 milyon 936 bin dolar oldu
Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, 334 milyon 936 bin dolar oldu. Bunun 333 milyon 704 bin doları kişisel, 1 milyon 232 bin doları ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 395 bin 189 kişi oldu
Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı 395 bin 189 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 848 dolar olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanı Elvan: “TL mevduatlarındaki stopaj oran indirimini Eylül sonuna kadar uzatıyoruz”
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Türk lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresini Eylül ayı sonuna kadar uzatıyoruz” dedi.

Bakan Elvan, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türk lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresini Eylül ayı sonuna kadar uzatıyoruz. Böylece Türk lirası mevduatların cazibesini artırmaya ve ters dolarizasyonu desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi