Eskişehir altın fiyatları – 27 Haziran 2022 Altın fiyatlarında hızlı düşüş!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları – 27 Haziran 2022 Altın fiyatlarında hızlı düşüş!
A
a

Eskişehir altın fiyatları Yeni haftaya düşüşle başladı. Uzun süredir yükselen bir seyir izleyen altın fiyatları ile ilgili anlık değişimler takip ediliyor. 27 Haziran 2022 Pazartesi (bugün) cumhuriyet, tam, cumhuriyet, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu?

Sütiş Eskişehir
Geçtiğimiz haftada sınırları zorlayan ve zirvedeki yerini koruyan altın, yeni haftaya düşüşle başladı.
Dolar 16,3280 liradan, euro ise 17,1960 liradan haftaya başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 16,3260 liradan alınan dolar 16,3280 liradan, 17,1940 liradan alınan euro ise 17,1960 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 17,37 liradan, euro ise 18,31 liradan satılmıştı.

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 986,85 TL
Satış: 986,93 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 1.613,00 TL
Satış: 1.638,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 3.217,00 TL
Satış: 3.275,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 6.433,00 TL
Satış: 6.526,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Dolardaki düşüş yüzde 4'ü aştı
BDDK'nın ticari kredilere yönelik yeni açıklamasıyla döviz kurlarında sert düşüşler sürüyor. Dolar/TL paritesi yüzde 4 düşerek 16,08 lira seviyesini gördü. Euro ise 17,05 seviyesine geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ticari kredilere yönelik yeni bir düzenleme açıklamasıyla döviz kurlarında sert düşüşler yaşanıyor. Dolar/TL paritesinde günlük düşüş yüzde 4'ü aştı. Parite 17,07 lira seviyesinden 16,08 liraya geriledi. Euro ise 17,87 liradan 17,05 lira seviyesine düştü.

Altındaki düşüş yüzde 3'ü geçti
Dolardaki düşüşe bağlı olarak altın fiyatlarında da geri çekilme yaşanıyor. Gram altın 992 liradan 950 liraya kadar geriledi.

Borsa haftaya düşüşle başladı
Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 64,34 puan ve yüzde 2,52 değer kaybederek 2.489,74 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 2,54 ve holding endeksi yüzde 3,30 düşüş kaydetti. Tüm sektör endeksleri güne düşüşle başlarken, en fazla kaybettiren holding oldu.

BIST 100 endeksi, cuma günü dünya borsalarına paralel alış ağırlıklı bir seyir izledi ve günü yüzde 0,43 artışla 2.554,08 puandan tamamladı.

Analistler, küresel pay piyasalarında resesyon endişelerinin merkez bankalarının sıkılaştırıcı politikalarını yumuşatabileceği beklentisiyle pozitif bir seyir izlendiğini, yurt içi piyasaların ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) kredi kullanımına ilişkin kararları sonrası negatif ayrıştığını söyledi.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları ve Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.480 ve 2.450 seviyelerinin destek, 2.500 puanın direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Brent petrolün varil fiyatı 109,07 dolar
Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 109,07 dolardan işlem görüyor.

Cuma günü 109,94 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 109,10 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.55 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,02 azalışla 109,07 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 107,45 dolardan alıcı buldu.

Dünyanın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren G7 Liderler Zirvesi kapsamında Rusya'nın petrol ve gaz ihracatının kısıtlanmasına yönelik atılabilecek muhtemel adımlara ilişkin beklentiler, petrol fiyatları üzerinde etkili oluyor. G7 üyeleri, mevcut "enerji krizinden" çıkılması konusunda daha fazla petrol arzının küresel pazara ulaşmasına izin verilmesini istiyor ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması ve Moskova'nın gelirlerinin kısılması yönelik tedbirleri değerlendiriyor.

Söz konusu beklentiler ise piyasalarda daha fazla arz daralması yaşanacağı endişelerine yol açıyor ve fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor. Uzmanlar, tavan fiyat uygulamasının uygulanabilirliğine şüpheyle yaklaşıyor ve Rusya'nın bu adım karşısında G7 ekonomilerine petrol ve rafine ürün ihracatını yasaklaması ihtimalinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Zirvede liderlerin İran nükleer anlaşması konusunda yürütülen müzakereleri ele alması bekleniyor. Piyasalarda, İran'ın yeniden petrol ihracatına başlayacağı beklentileri güçleniyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Viyana nükleer müzakereleri kapsamında geçen hafta Tahran'a gelen Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile gerçekleştirdiği toplantının ardından, gelecek günlerde müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduklarını açıklamıştı.

Öte yandan, piyasalar küresel arz daralmasının yaşandığı bir dönemde, Suudi Arabistan'ın başı çektiği Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun perşembe günü gerçekleştireceği toplantıya odaklandı. OPEC+ grubunun ağustosta da hızlandırılmış üretim artışı kararına bağlı kalması bekleniyor. OPEC+ grubu son toplantısında daha önce planlananın aksine günlük 432 bin varil yerine temmuz ve ağustosta 648 bin varillik üretim artışına gitme kararı almıştı.

Brent petrolde teknik olarak 109,29 ile 109,55 dolar aralığının direnç, 108,73 ile 108,43 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Küresel piyasalarda, pozitif seyir yeni haftaya taşındı
Küresel piyasalarda güçlenen resesyon endişesi varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Başta ABD olmak üzere artan resesyon riskinin merkez bankalarının politika alanını daraltacağına yönelik beklentiler risk iştahını beslerken, para piyasalarındaki fiyatlamalarda faiz artışlarına ilişkin agresif fiyatlamalar yumuşuyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) temmuzdaki toplantıda yüzde 95 ihtimalle 75 baz puan faiz artışına gideceğine ilişkin piyasa beklentisi 85'e gerilerken, eylül toplantısında 50 baz puanlık artış ihtimali yüzde 65'e çıktı. Yılın son iki toplantısında ise 25 baz puanlık artış yapılacağına ilişkin piyasa beklentisi güçlendi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın veri odaklı ve toplantıdan toplantıya karar alacaklarını belirtmesinin ardından, bu hafta açıklanacak makroekonomik veriler ile merkez bankası yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Öte yandan, Almanya'nın Bavyera eyaletinde yapılan G7 Liderler Zirvesi'nde liderler bir araya gelirken, ABD Başkanı Joe Biden, G7'nin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'dan altın ithalatını yasaklayacağını duyurdu. Buna karşın söz konusu adımın teknik gerekçelerle etkisinin düşük olacağı tahmin edilirken, altının ons fiyatı cuma günkü kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 1.837 dolardan alıcı buluyor.

Dün başlayan ve yarın sona erecek zirveden gelecek haber akışının varlık fiyatları üzerinde etkili olması bekleniyor.

Bu gelişmelerle cuma günü New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 3,06, Nasdaq endeksi yüzde 3,34 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,68 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları ise yeni haftaya temkinli yükselişle başladı.

Avrupa'da artan enflasyon baskısının yanı sıra gittikçe karmaşık hale gelen enerji arz güvenliği piyasalardaki fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Bölgedeki olası jeopolitik gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceği tahmin edilirken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağına yerleşti.

Bu hafta ayrıca bölgede enflasyon başta olmak yoğun veri takvimi ile ECB yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de yakından takip edilecek.

Cuma günü Avrupa borsaları küresel piyasalara paralel alış ağırlıklı bir seyir izledi ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,59, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 2,68, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,23 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,33 değer kazandı. Avrupa'da endeks vadeli işlem kontratları yeni haftaya da yükselişle başladı.

Asya pay piyasaları resesyon endişelerinin güçlendiği haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başladı. Bölgede merkez bankalarının güvercin tutumunu devam ettirmesi ve geçen hafta Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) borçlanma faizlerini indirmesi, risk iştahının güçlü seyretmesinde etkili oldu.

Makroekonomik veri tarafında ise Çin ekonomisinin hala yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini üzerinde taşıdığı görülüyor. Ülkede sanayi karlılığı mayısta yıllık yüzde 6,5 gerilerken, yıl başından bu yana karlılık yüzde 3,5'ten yüzde 1'e indi. Japonya'da açıklanan öncü endeks ise 102,9'da sabit kaldı.

Öte yandan, Rusya 1918'den bu yana ilk kez bir borcunu ödeyemedi.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,9 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2,5 yükseldi.

Yurt içinde, cuma günü dünya borsalarına paralel alış ağırlıklı bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,43 artışla 2.554,08 puandan tamamladı. Dolar/TL ise cuma günü Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi kullanımına ilişkin kararları sonrası yüzde 2,7 azalışla 16,8862'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 16,2820 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de dayanıklı mal siparişleri, bekleyen konut satışları ve Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.500 ve 2.480 seviyelerinin destek, 2.560 puanın direnç konumunda olduğunu söyledi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi