Ahmet Ataç 15 02 2024

Eskişehir altın fiyatları - 16 Nisan 2021 tam, çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar?

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir altın fiyatları - 16 Nisan 2021 tam, çeyrek ve gram altın fiyatları ne kadar?
A
a

Eskişehir altın fiyatları bugün nasıl bir seyir izliyor? Bir süredir inişli bir grafikte seyreden altın fiyatları ile ilgili anlık değişimler takip ediliyor. 16 Nisan 2021 Cuma (bugün) cumhuriyet, tam, cumhuriyet, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar oldu?

Sütiş Eskişehir
Eskişehir altın fiyatları ne kadar oldu? 16 Nisan 2021 Cuma (bugün) cumhuriyet, tam, yarım, gram ve çeyrek altın fiyatları ne kadar? İşte son dakika altın haberinin ayrıntıları…
Dolar 8,0470 liradan, euro ise 9,6420 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da 8,0450 liradan alınan dolar 8,0470 liradan, 9,64 liradan alınan euro ise 9,6420 liradan satılıyor. Son kapanışta dolar 8,08 liradan, euro ise 9,69 liradan satılmıştı.

Eskişehir altın fiyatları bugün 16 Nisan 2021 Cuma

Eskişehir altın fiyatları

  • Gram altın ne kadar?
Alış: 458,39 TL
Satış:  458,44 TL
  • Çeyrek altın ne kadar?
Alış: 738,00 TL
Satış: 755,00 TL
  • Yarım altın ne kadar?
Alış: 1.464,00 TL
Satış: 1.508,00 TL
  • Cumhuriyet altını ne kadar?
Alış: 2.927,00 TL
Satış: 3.003,00 TL

Günün önemli ekonomik gelişmeleri

Kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2 arttı
Kısa vadeli dış borç stoku Şubat sonu itibarıyla 2020 yıl sonuna göre yüzde 2 oranında artışla 141,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2021 yılı şubat ayı Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri’ni paylaştı. Buna göre, Şubat sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2020 yıl sonuna göre yüzde 2 oranında artışla 141,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 6,1 oranında artarak 61,5 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 3,7 oranında azalarak 56,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2020 yıl sonuna göre yüzde 0,8 oranında artarak 8,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı yüzde 0,5 oranında azalarak 20 milyar dolar, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı da yüzde 10,2 oranında artışla 14,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre yüzde 14,1 oranında artışla 17,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2020 yıl sonuna göre yüzde 4,1 oranında azalarak 51,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2020 yıl sonuna göre yüzde 10,1 oranında artarak 28,2 milyar dolar olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu yüzde 1,4 oranında azalarak 90,1 milyar dolar oldu.
Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre yüzde 8,4 oranında artarak 66,0 milyar dolar, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar yüzde 3,1 oranında azalarak 74,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 2020 yıl sonunda 464 milyon dolar olan kısa vadeli tahvil ihraçları, 2021 Şubat sonu itibarıyla 454 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 119 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2021 Şubat sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu yüzde 43,5’i dolar, yüzde 27,1’i Euro, yüzde 14,5’i TL ve yüzde 14,9’u diğer döviz cinslerinden oldu.
2021 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 192 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu stokun 19,9 milyar dolarlık kısmı, Türkiye’de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluştu. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 23,0, Merkez Bankası’nın yüzde 11,9, özel sektörün ise yüzde 65,1 oranında paya sahip olduğu gözlendi.

Kripto paraların ödemelerde kullanılması yasaklandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlandı.

30 Nisan'da yürürlüğe girecek
Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.
Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacak. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek.

Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik, 30 Nisan'da yürürlüğe girecek.

"Mağduriyet oluşturma ihtimali var"
Merkez Bankası'ndan yapılan duyuruda, kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırdığı belirtildi.

Duyuruda, son dönemde söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığına vurgu yapılarak, "Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler oluşturma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir" denildi.

Bu kapsamda kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına yönelik düzenleme çalışmasının tamamlandığı belirtilen duyuruda, Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik'in yürürlüğe konulduğu bildirildi.

Duyuruda ayrıca, söz konusu yönetmeliğin, 1211 sayılı TCMB Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde düzenlendiği bilgisi verildi.

BDDK, bankaların işleyişinin vatandaşın menfaatine uygunluğunu değerlendiren model geliştirdi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Ekonomi Reformları Eylem Planı kapsamında, bankaların iş modellerinin vatandaşın hak ve menfaatlerine uygunluğunu değerlendiren Bireysel Bankacılık Analiz ve Derecelendirme Modeli'ni (BAM) geliştirdi.

BDDK'dan yapılan açıklamada, son dönemde bankacılık sektöründe bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler paralelinde finansal inovasyon, dijitalleşme ve yeni kanalların arttığı belirtilerek, gençler ve yaşlılar gibi kırılgan müşteri profilinde bireysel bankacılık hizmetleri kullanımının yaygınlaştığı ifade edildi.

Öte yandan bankacılık hizmetlerine erişim sağlayan nüfusun son 10 yıllık süre zarfında büyük ölçüde arttığına işaret edilen açıklamada, bireysel bankacılık uygulamalarının ekonomik ve sosyal yönleriyle toplum üzerindeki etkilerinin büyüdüğü kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu gelişmeler doğrultusunda Türkiye'nin de üyesi olduğu G20, Finansal İstikrar Kurulu, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan ilke, rehber ve raporlar değerlendirildiğinde, genel itibarıyla üye ülkelerden finansal tüketicilerin korunmasına yönelik bir denetim ve gözetim sistemi kurmalarının beklendiği aktarılarak, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Dünya Bankası, tüketicinin korunması ve finansal okur-yazarlığın artırılmasının finansal piyasaların uzun vadeli istikrarı için önemine vurgu yapmaktadır. Bu kapsamda, 2021 yılı Ekonomik Reform Paketi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan Ekonomi Reformları Eylem Planı doğrultusunda BAM geliştirilmiş olup, model ile halihazırda yapılmakta olan mevzuata uygunluk denetimine ilaveten proaktif bir bakış açısıyla banka işleyişinin, iş modelinin, strateji ve politikalarının finansal tüketicilerin hak ve menfaatleri kapsamında değerlendirilmesi ve bu doğrultuda kural ve standartlar oluşturularak en iyi uygulamaların yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır."

Kurulan şirket sayısı yüzde 31,5 arttı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2021 yılı mart ayı kurulan ve kapanan şirketler istatistiklerini paylaştı. Buna göre, Mart ayında geçen yıla göre kurulan şirket sayısı yüzde 31,5, kurulan kooperatif sayısı yüzde 4, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,9 oranında arttı.
Mart 2021’de, kapanan şirket sayısında 2020 yılının aynı ayına göre yüzde 27,5, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 39,7 oranında artış olup, kapanan kooperatif sayısında yüzde 27,6 oranında azalış oldu.
Kurulan şirketlerin sayısında bir önceki aya göre yüzde 10,4 artış oldu.
Mart ayında bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 10,4, kurulan kooperatif sayısı yüzde 6,9, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 16,8 oranında arttı. Bir önceki aya göre kapanan şirket sayısında yüzde 26,5, kapanan kooperatif sayısında yüzde 600 oranında artış olup, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 25,3 oranında azalış oldu. Mart 2021’de tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti.
Mart 2021’de kurulan toplam 11 bin 34 şirket ve kooperatifin yüzde 85’i limited şirket, yüzde 13,6’sı anonim şirket, yüzde 1,4’ü ise kooperatif oldu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 38,5’i İstanbul, yüzde 10,0’u Ankara, yüzde 6,1’i İzmir’de kuruldu.Bu ay tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti.
Bu ayda kurulan şirketlerin sermayelerinin toplamı, bir önceki aya göre yüzde 279,2 oranında arttı. Bu ayda şirket ve kooperatiflerin 3 bin 692’si ticaret, bin 808’i imalat ve bin 310’u inşaat sektöründe kuruldu. Bin 37 gerçek kişi ticari işletmesi ise ticaret sektöründe kuruldu.
Bu ay kapanan şirket ve kooperatiflerin; 319’u toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 140’ı inşaat 123’ü imalat sektöründe oldu. Bu ay kapanan gerçek kişi ticari işletmelerinin 928’i toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtların ve motosikletlerin onarımı, 315’i inşaat, 218’ü imalat sektöründe gerçekleşti.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi