ESKİ'de su karmaşası!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç ESKİ'de su karmaşası!
A
a

ESKİ Genel Kurulu’nda Kazım Kurt’un verdiği önerge kabul edilmediği için Başkan Kurt, ESKİ’nin yapmak istediği yüzde 40’lık su zammına ret oyu verdi. CHP’li Nihat Çuhadar, Murat Erginbaş ile AK Partili meclis üyelerinin de ret oyu vermesiyle şebeke suyuna yapılmak istenen su zammı oy çokluğuyla reddedildi.

Sütiş Eskişehir
ESKİ Genel Kurulu temmuz ayında olağanüstü toplandı. Toplantıda 2022 yılı su satış ve kullanılmış suların uzaklaştırılması tarifesi ile ilgili değişiklik yapılması planlanan madde tartışmalara neden oldu.  İlk olarak ESKİ’nin 6 aylık maliyet analizleri hakkında bilgi veren ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “2022 Ocak ayında elektrik giderimiz 4 milyon 975 bin lira iken, Temmuzda 15 milyon liraya yükselmiştir. 6 aylık artış oranımız ocak ile temmuz arasındaki elektrik giderlerimiz yüzde 202’dir. Akaryakıt giderlerimiz 2022 Ocak ayında 12,96 lira olan motorin fiyatı, 2022 Temmuz ayında 25,42 liraya yükselmişti. Geçen seneye oranla gelirlerimizde yüzde 49 artış var iken, giderlerimiz yüzde 93 artış ile karşı karşıyadır” dedi.

KAZIM KURT ÖNERGE SUNDU
Sevinç, Ağapınar, Çavlum ve Kireç köylerinde su faturası tarifelerinde adaletsizlik olduğunu söyleyerek bunların düzeltilmesi için önerge veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “2021 yılı ocak ayında bazı bölgelerde kırsal yerleşim alanları ilan ettik. Bunun gerekçesi şu idi: Tarım Bakanlığı’nın kredi verebilmesi için kırsal mahalle kavramını getirdi. Biz de bu çerçevede meclislerimizden geçirerek Büyükşehir Meclisi’nde onayladık. Ancak su tarifesini belirlerken bana göre doğru olmayan bir yorumlamayla kırsal yerleşim bölgesinde kalan eski yerleşim alanları içerisindeki evle daha sonra yapılan evler arasında bir farklılık ortaya çıktı. Özellikle Sevinç, Ağapınar, Çavlum ve Kireç köylerinde zaten var olan yani 10 yıldır, 20 yıldır mevcut olan konutların su paraları D tarifesinin dışına merkezdeki tarifeye alınır hale geldi. Dolayısıyla iki komşu arasında adaletsiz bir su faturası gelmeye başladı. Bir önerge vererek bunun düzeltilmesini istiyorum. Komisyon bunu değerlendirirse kırsal yerdeki yerleşimlerin de D grubuna alınması halinde bu işin çözülebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

HUKUKSAL BOŞLUKLAR VAR
Başkan Kurt’un verdiği önergenin ardından toplantıya ara veren meclis üyeleri, bir süre görüştükten sonra tekrar meclis salonuna geldiler. Başkan Kurt, sunduğu önergeye ilişkin komisyon üyelerinin bir açıklama yapmamasına tepki gösterdi.  İlgili maddeye ret oyu vereceğini söyleyen Kazım Kurt, “Bu işin faturası Odunpazarı Belediyesi’nin değil. Bu köylerdeki hemşerilerimiz 1,5 yıldır fazla su parası ödüyor. ESKİ uygulamasını yanlış yapıyor. Yönetmelikte kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan diye ikisini de yazmış. Ben kanuna aykırı bir şey demiyorum. Adalet sağlayacaksak belediye meclisi kararını verir. Ben komisyonun kararına muhalefet ediyorum, yanlış olduğunu söylüyorum ve ret oyu veriyorum” dedi.

MEVZUATTA PROBLEM VAR
Mevzuatta problem olduğunu belirten ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, “Kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alan olarak belirlenen mahalleler içinde kalan mahalle, yerleşik alan sınırları köy yerleşim planları ve onaylı 1/5000 veya1/1000 ölçekli imar planları bulunan alanlar kırsal mahalle ve kırsal yerleşik kapsamı dışındadır. Buradan ne anlayacağız? Sevin Ağapınar köyünde yerleşik alan sınır çizgisi var. Mevzuatta problem var. Çünkü Odunpazarı meclisinin kararı var. Burada çok büyük münazara yaratmış olacağız” diye konuştu.

ÖNCESİNDE MUTABAKATA VARSAYDINIZ
Meclisteki gergin ortamı sakinleştirmeye çalışan Başkan Büyükerşen, “İş büyümeden evvel öncesinde oturup kendi aranızda bir mutabakata varsaydınız. Gerekirse Danıştay’a sorunuz. Nereye sormasınız gerekiyorsa sorun. Görüşmeleri yapın. Farklı bir meclis toplantısı yapalım bu maddeyi görüşelim” şeklinde konuştu.

3 CHP’LİDEN RET OYU
Yapılan tartışmaların ardından şebeke suyuna yapılması planlanan yüzde 40’lık zam 22’e 19 şeklinde oy çokluğuyla reddedildi. Karara AK Partililer ve CHP’li meclis üyeleri Kazım Kurt, Nihat Çuhadar ve Murat Erginbaş ret oyu verdi. ESKİ Genel Kurulu’nun Perşembe günü tekrar toplanmasına karar verildi.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Eses 21 Temmuz 2022 15:50

Nasıl nasıl yapacaklar bu zammı. Bu hareketler demogojı

0 1 Cevap Yaz
es esli 20 Temmuz 2022 16:21

Adalet ten bahseden kazim kurt orhangazi mahallesi ne bir oyun alani yok

1 1 Cevap Yaz
ferit yurt 20 Temmuz 2022 02:53

başkan regülatör oto parkı cöpten gecilmiyor bir zahmet gelde gör

1 1 Cevap Yaz
Okur 19 Temmuz 2022 23:11

İnsanları kandırmayın Allah aşkına chp reddetmiş miş. Tamam hadi verin suyu bedava ulaşımı bedava yapın görelim samimiyetinizi. Eski müdürü chp belediyesine bağlı değilmi zaten şakamı bu kafamı buluyorsunuz.

1 1 Cevap Yaz
Hakltan biri 19 Temmuz 2022 21:31

Siz sosyal demokrasınız maç olup olmayız Konya büyükşehir belediye başkanı dindar sizin tabirlerinizde bunlar sosyal demokratik halk ına düştük siz vatandaşın alım gücünü sıfıra indiği bir dönemde %40 zam yapıyorsunuz siz nasıl sosyal demokrasınız biz mi yanlış biliyoruz sosyal demokrat halkını düşünen halkın refahı huzuru alım gücünün rahat olması için çabalayan kesimdir sizdeki zihniyet nedir onu anlayamadım

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi