En çok Eskişehir'deyiz

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç En çok Eskişehir'deyiz
A
a

Karaçay Balkar Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Korkmaz “Eskişehir’de yaşayan Karaçaylar, 1884 yılında başlayan bir göçle buraya geldiler. 1884 yılından 1905’e kadar kavim kavim geldiler” diye konuştu.

Sütiş Eskişehir
Korkmaz: Eskişehir’de şu anda bine yakın hanemiz var. Türkiye genelinde en çok Eskişehir’deyiz. İlçe olarak da en çok Çifteler’deyiz. Köy olarak da Belpınar, Yazılıkaya, Akhisar, Gökçeyayla, Ertuğrul ve Acıyayla’dayız.

Korkmaz, çekimleri birkaç yıl önce yapılan Köşe Bucak Hikayeler’de dernek faaliyetleri ve Karaçaylılar hakkında bilgi verdi. ES TV’de yayınlanan programın sunucusu Tevfik Eriş’in sorusu üzerine kendinden de bahseden Korkmaz, şöyle konuştu: “Çifteler, Belpınar Mahallesi’ndenim. İş ve aş meselesi nedeniyle Eskişehir’e geldik. Yıllardır buradayım. Bir kamu kurumundan emekli oldum. Kültürümüzü yaşatmaya, geçmişi unutmamaya, unutturmamaya çalışıyoruz.”

Eskişehir’de bine yakın hane var
Korkmaz, çekimleri dernek binasında devam eden programda şunları kaydetti: “Biz buraya Kuzey Kafkasya’dan göç geldik. O zaman Karaçay Balkar Cumhuriyeti’ydi. Şimdi Karaçaylar’ı da ikiye böldüler. Bir kısmı Karaçay’da kaldı, bir kısmı da Malkar kısmında kaldı. Bir Karaçay Çerkez Cumhuriyeti var. Bir de Karaçay Kabardey Balkar Cumhuriyeti var. Eskişehir’de yaşayan Karaçaylar, 1884 yılında başlayan bir göçle buraya geldiler. 1884’ten 1905’e kadar kavim kavim geldiler. Eskişehir’de şu anda bine yakın hanemiz var. Türkiye genelinde en çok Eskişehir’deyiz. İlçe olarak da en çok Çifteler’deyiz. Köy olarak Belpınar, Yazılıkaya, Akhisar, Gökçeyayla, Ertuğrul ve Acıyayla’dayız...”

150 öğrenciye dil, müzik ve dans kursu
Derneğin 1992’de kurulduğunu ifade eden Korkmaz, “Birkaç yıl kirada faaliyet yürüttük. 18 yıl önce bu binayı satın aldık. Rahmetli Hacı Süleyman Çakır’ın yeriydi. Allah rahmet etsin. Burası üç katlı bir bina. Adetlerimizi, kültürümüzü ve dilimizi korumak açısından projeler yapıyoruz. İçişleri Bakanlığına dil, müzik ve dans eğitimi konusunda proje yaptık. Projemiz kabul edildi... 12 aylık bir projeydi... Yaklaşık 150 öğrencimiz vardı. 60’ı folklor ekibinde, yarısı dil kursuna geliyordu, kalanlar da müzik kursuna geliyordu. Karaçay Malkar halkımıza teşekkür ediyorum. Bu konulara çok ilgi gösteriyor. Giderek nüfusumuz artıyor. Böyle olunca derneğin yanındaki arsayı da satın aldık. Onun yanında bir tane da var. İnşallah onu da alacağız. Burasını bir kültür merkezi haline getireceğiz” dedi.

Herkese, her şeye saygı
Derneğin Kadınlar Kolu Başkanı Şenol Koç da, “15 günde bir kadınlar olarak toplanıyoruz. Bizde akrabalık bağları kuvvetli biliyorsunuz. Şehir şartları nedeniyle çok sık görüşemesek de böyle fırsatlar bizim için iyi oluyor. Amacımız çocukların, gençlerin kimliklerini ve kültürlerini bilerek yetişmesini sağlamak. Kültürümüzün en önemli esaslarından biri de saygı. Büyüğe, küçüğe, insana, kadına, erkeğe herkese ve her şeye saygı...” diye konuştu.

Başlık: 23’üncü Nartlanı Toy Günü’ne davet
Korkmaz, derneğin sosyal medya hesabından şöyle bir davette bulundu: “Her yıl büyük heyecanla beklediğimiz ve bu yıl 23’üncüsünü düzenleyeceğimiz Nartlanı Toy Günü etkinliğine hazır mısınız? Yine zengin bir program ile 7 Temmuz Cumartesi günü Şehr-i Derya Parkı’nda gerçekleştireceğimiz bu özel buluşma gününde yurtiçi ve yurtdışındaki tüm Karaçay-Malkar halkını aramızda görmek istiyoruz. Derneğimizde yıl boyunca dans ve müzik çalışmaları yapan çocuklarımızın ve gençlerimizin gösterilerinin yanı sıra yine Kafkasya'dan gelen çok değerli sanatçılarımız da var. Ayrıca geleneksel yiyeceklerimizin tanıtılıp satılacağı yiyecek stantlarımız, bunun yanı sıra kültür ve sanat objeleri ve kitap satışlarının yapılacağı reyonlarımızın siz değerli halkımıza açılacağını duyururuz. 7 Temmuz'da tüm halkımızla buluşmak dileğiyle...”
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi