El Yapımı ’Tavşanlı Kilitleri’ İlgi Görüyor

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç El Yapımı ’Tavşanlı Kilitleri’ İlgi Görüyor
A
a

Tarihi Tavşanlı Kilitleri Üretilmeye Devam Ediyor

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde, 1900’lü yılların başında üretimine başlanan ve günümüzde de hala yaşatılan ’Tavşanlı kilitleri’ ilgi görüyor.
Tavşanlı’nın tek eski el yapımı kilit ustası Mahir Sayın ve oğulları Mehmet ile Ali Sayın, Osmanlı’dan kalma kilitçilik işini devam ettiriyor.
Kilitlerin kullanışlı olduğu kadar, zahmetli ve uzun uğraşlar sonucu meydana geldiğini belirten oğullardan Ali Sayın, " Kilitlerimiz ismi Tavşanlı ilçemizin adını alarak Tavşanlı Kilidi olarak geçiyor. Kilitleri sipariş üzerine yapıyoruz. İşyeri mazimiz bir asırdan fazladır. Bizler ağabeyimle birlikte dördüncü nesiliz. El yapımı ve şifre özelliği olan kilitler birçok parçanın biraraya gelmesi ile oluşuyor. Tavşanlı’da üretilen bu el emeği kilitler ev, avlu kapılarında, dolaplarda, tuvalet kapılarında, ambarlarda kullanılıyor. Yüzde yüz el yapımı kilitlerimiz. Eski ve tarihi özellikteki evlerde daha çok kullanılmasına rağmen günümüz demir ve ahşap kapılarında da kullanılmaktadır" dedi.
12 çeşit el yapımı kilit olduğunu en büyüğünün Osmanlı kilidi olduğunu belirten Ali Sayın, "Şifreli kilitleri sahibi dahi yanlış çevirdiğinde açamaz. Ters düz ve anahtarı çıkarıp tekrar takarak farklı bir yöntem ile kilitlerimiz açılıyor. O şifre özelliğini de kilitleri alan müşterilerimize söylüyoruz" diyerek kilitçilik mesleğine ilgi olmadığını ve kendilerinin belki de son kilitçi olduğunu ve anahtarcılık üzerine çalışmalar yaptıklarını vurguladı.
Kaynak : Kütahya Yerel Haberler - İHA
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi