Deniz Ataç uyardı: Temkinli olmalıyız

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Deniz Ataç uyardı: Temkinli olmalıyız
A
a

Eskişehir Alpu Ovası’na kurulması planlanan kömürlü termik santral ihalesi 6 kez ertelenmişti. 7’nci kez yapılan ihalenin ise iptal edilmesi, kent halkını bir hayli umutlandırdı

Sütiş Eskişehir
ESKİŞEHİRLİNİN BAŞARISI
Eskişehir’in Alpu Ovası’na kurulmak istenen kömürlü termik santral düşüncesinin çok öncelere dayandığına, ancak iki yıl önce tehlikenin farkına varıldığına ve mücadeleye başlandığına dikkat çeken Deniz Ataç, “Eskişehir’de çok iyi bir savunuculuk yapıldı. Biz de TEMA Vakfı olarak elimizden geleni yaptık, Greenpeace yaptı, Ekoloji Birliği yaptı; herkes görevini yaptı. Ama biz ne kadar konunun üzerine gidersek gidelim, konuyu yerelin sahiplenmesi çok önemli. Eskişehirli, iki senedir bu konuyu gündemden düşürmedi. Sivil toplum kuruluşları, gazeteciler, belediyeler, Eskişehir Barosu ve köylüler, tek vücut olarak bu santrale karşı doğayı savundu” dedi.

SANAYİ ODASI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI
Eskişehir’de doğa savunuculuğu konusunda Eskişehir Sanayi Odası ve Eskişehir Ticaret Odası’nın sınıfta kaldığını da ifade eden Ataç, “Burada sınıfta kalan Eskişehir sanayisi ve ticareti oldu. Bir iki kişinin dışından Eskişehir sanayisinden kimse yoktu. Tema vakfı olarak bu anlamda hayal kırıklığımız var” şeklinde konuştu. 

YATIRIMCI BULAMAYACAKLAR
Enerji yatırımlarında yaşanan herhangi kesintinin, söz konusu enerji yatırımlarının yapılmasını zorlaştırdığına da vurgu yapan Ataç, şöyle devam etti: “Birkaç senelik ara, doğanın işine gelir. Mesela şimdi Eskişehir’e bulamadıkları yatırımı, iki sene sonra hiç bulamayacaklar. Çünkü dünya, fosil yakıtlardan vazgeçiyor. Fosil yakıt kullanan şirketlere ‘donuk kredi’ veriliyor ve bu, şirketlerin itibar kaybı yaşamasına neden oluyor.”   

İKNA ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİLMELİ
“İhale iptali her ne kadar olumlu bir gelişme gibi görülse de, temkinli olmakta fayda var” diyen Başkan Ataç, “evet, bu tür işlerde bir kesinti yaşanması avantajdır. Bu tür işlerde yatırımcıların gözü oradan uzaklaşmaz. Bakın şu anda orada sondaj çalışmaları devam ediyor. O sondajların da çevreye zararı var. O nedenle ikna çalışmalarına devam edilmeli, neden Eskişehir’de bu santralin yapılamayacağı anlatılmalı. TEMA olarak bizim derdimiz; o alan tarımsal sit alanı, orada yer altı suları var, insan sağlığı bozulacak, hava kirliliği oluşacak… Bu yönde ikna çalışmalarına devam edilmeli” ifadelerini kullandı.

TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy da Anadolu’ya konuştu; “İhale iptal edilse de tehlike geçmiş değil. Çünkü ‘kömürlü termik santral projesinden vazgeçildi’ şeklinde bir açıklama yok” diyen Akçasoy, her şeye hazırlıklı olunması yönünde uyarılarda bulundu. iPtALin neDenLeri Santrale karşı açılan davaların karara bağlananlarının lehte sonuçlandığına vurgu yana Nuray Akçasoy, “Şimdi, buradaki kömürün kalitesi düşük ve yeterli miktarda kömür yok. Aynı zamanda Alpu Ovası, bir sit alanı özelliği taşıyor. Bunun yanı sıra, kömürlü termik santrale karşı açılan davalar ve bu davalar içerisinde mahkeme tarafından sonuçlandırılanların hepsi lehimize sonuçlandı. Tüm bunların yanı sıra, dünya fosil yakıtı terk ediyor. Yatırımcılar, insanlara ve çevreye büyük zarar verdiği için bu tür santrallere pek yanaşmak istemiyor. İşte söz konusu ihalenin 6 kez ertelenmesi ve 7’ncisinde iptal edilmesinin nedenleri içerisinde bunlar olabilir” dedi. tÜrKiye’Den niye yAtırıMCı yOK “Bir de şunu söylemek istiyorum. Kömürlü termik santralin kurulması için ihtiyaç duyulan yatırımcının bir türlü bulunamaması, bu santrallerin artık dünyada bir karşılığı olmadığı anlamına da gelir” diyen Akçasoy, şöyle devam etti: “çünkü verdiği zarar, getirisinden daha fazla, bunu biliyoruz. Ayrıca Uluslararası finans kuruluşları da, kredi verirken, yenilenebilir enerjiye daha sıcak bakıyor; fosil yakıtlarla kurulmak istenen bir santral için yeterli kredi vermekten imtina ediyor. Ancak öyle bile olsa, uluslararası güçlü yatırımcılar var; isteseler kredi kullanmadan rahatlıkla yatırım yapabilirler. Peki, ya Türkiye’den niye yatırımcı yok? Bu noktada ekonomik koşulların ve uluslararası finans kuruluşlarının etkisi olduğu söylenebilir.” 200 SOnDAJ KuyuSu  Sondaj çalışmalarının tamamlanmasıyla beraber yeni bir ihalenin açılacağından endişe ettiğini belirten Başkan Akçasoy, “Tabii ihale iptal edilse de tehlike geçmiş değil. Çünkü ‘kömürlü termik santral projesinden vazgeçildi’ şeklinde bir açıklama yok. Şu anda sondaj çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık iki ay içerisinde 70 sondaj kuyusu açıldı. 130 kuyunun daha açılacağı ve bu çalışmanın da 4 ay içerisinde tamamlanacağı da biliniyor. Orada kömür aranıyor. Kömürün kalitesine bakılıyor. Bulunan rezervlere bakılıyor. Bu çalışmanın sonunda günün koşullarına göre güncellenecek yeni bir ihalenin tekrar önümüze sürülmesinden endişeleniyorum” ifadelerini kullandı. 

 
Kaynak : ARİF ANBAR - Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
yirmialtı 3 Temmuz 2019 07:05

Deniz kardeşim kafanı kuma gömme git Somaya halk ile konuş Soma halkı bir tane daha santral yapılsın diyor sen ve senin gibiler zamanında köprüye ve havaalanına karşı idiniz sizler her şeye karşısınız sizler teknolojiye ve ilerlemeye karşısınız yazıklar olsun sen ve senin gibilere

2 3 Cevap Yaz
Kurtoğlu 2 Temmuz 2019 11:06

Yeri geldiğinde,milletin iradesi diye diye ortada dolaşanlar millet iradesini hiçe saymaya gelince kulaklarının üzerlerine yatmayı iyi biliyorlar.Millet bu zehir santralini istemiyor,is-te-mi-yooooor nerde kaldı milletin kararına saygınız? Nedir bu kadar inat? Para hırsı,rant hırsı gözlerini kör etmiş bu zorbaların,istemiyoruz kardeşim.Havası en temiz illerden olan Eskişehirimizi,bir avuç zümre zengin olacak diye zehirlemeye çalışanları kınıyoruz.....

3 3 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi