Demirspor’da kılıçlar çekildi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Demirspor’da kılıçlar çekildi
A
a

Eskişehir’de eskrim denildiğinde akla gelen ilk kulüp Demirspor. Geçmişte büyük başarılar yakalayan ve milli sporcular yetiştiren köklü kulüp yeniden atağa geçti. Genç ve idealist eskrim hocası Hakan Özden Demirspor’da geleceğin milli eskrimcilerini yetiştirmek için, sessiz sedasız ama büyük bir şevk ve inançla çalışıyor.

Sütiş Eskişehir
Eskrim nedir
Kılıç dövüş sanatı olan Eskrim aynı zamanda tekvando, judo, boks gibi bir dövüş sporudur. Farkı kılıçla yapılmasıdır. Ortaçağ da kılıçla yapılan düellolarla günümüze gelen bu spor satranç gibi birkaç hamle sonra ne yapılması gerektiğini düşündüren, hızlı karar vermeyi gerektiren güç kadar tekniğe dayalı   sporlardan biridir. Eskrim, yapılmasındaki geniş tekniği, inceliği ve adalelerin yerine göre düzenini sağlaması bakımından bir sanatsal spor olarak kabul edilir. Eskrim sporu 3 farklı silah yapılır. Bunlar; flöre, epe ve kılıçtır. En yaygın olan silah çeşidi Kılıçtır
 
Faydaları nedir
Her hamle hareketinde oldukça ağır olan vücudu üstün süratle, çeviklik ve kolaylıkla ileri götürmek geri getirmek için çok büyük adale çalışmasını gerektirmektedir. Bu çalışma sayesinde solunum hareketinin gelişmesi ve kan dolaşımının artması, vücut ısısının yükselmesi alınan gıdaların kolayca yakımı ve kana geçirilmesi sağlanmaktadır. Bunlardan başka besin yakımı üzerinde büyük etkisi olan Eskrim sporu ayrıca sinir sistemi üzerinde düzenlemeyi sağlar.  Özellikle görme ve elle dokunma hislerini geliştirir. Eskrim sporu vücuda; sağlık, dayanıklılık, sürat, güç, çeviklik, esneklik, denge, refleks, koordinasyon, önsezi, zamanlama yeteneği, çabuk düşünme ve karar verme yeteneği kazandırır.
 
Büyük maziye sahip
Cumhuriyetin ilanından tam 7 yıl sonra 1930 yılında kurulan Demirspor Eskişehirli gençleri birçok spor dalıyla tanıştırdı. Onlara çeşitli branşlarda    spor yapma imkânı sağlarken eskrimi de unutmadı.  Avrupa’nın bu gözde sporunun Eskişehir’de öncüsü olan Demirspor bağrından onlarca milli eskrimci yetiştirerek ülke sporuna da büyük katkı yaptı. Bunların arasında Saim Evirgen, Ziya Tümer, Necmi Tümer, Sabri Döven, Osman Zeki Özden,(A Milli Takım Antrenörü), Fevzi Tümlü, Muzaffer Çilekar, Mevlüt Kahya, Mustafa Köksal, Abdullah Yalçınkaya, Akın Özden, Ümit Özden, Nuri Savaşkan, Cavit Karakaş, Sadullah Erat ilk akla gelen isimler.


İdealist bir hoca
1973 yılında Eskişehir’de doğdu. Aslen beden eğitimi hocası olan Hakan Özden, Celal Bayar Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu’ndan 1996 yılında mezun oldu. Amcası Milli Eskrimci Osman Zeki Özden’in etkisiyle küçük yaşlardan itibaren eskrim sevgisiyle büyüdü. Bu sporu yıllarca başarıyla ve severek yaptı. 2014- 2016 yılları arasında eskrim Genç Milli Takım Sorumlu Antrenörlüğü görevini de yürüten Hakan Özden, 2009’ dan bu yana Demirspor Eskrim Kulübü’nün hocalığını yapıyor.



Hayri Avcı’ya borçluyuz
Eskrime adeta kendini adayan Hakan Özden, ünlü eskrimci Osman Zeki Özden’in soyadına layık olmak ve onun ideallerini devam ettirmek adına gecesini gündüzüne katmaktan hiç şikâyet etmiyor. Ama eskrimin de bazı spor dalları gibi ülkemizde hala üvey evlat muamelesi gördüğünü vurgulamadan geçemiyor.  İşte tam burada Demirspor’un Onursal Başkanı Hayri Avcı için şu kelimeler dökülüyor ağzından; “Sayın Avcı, bizim için bir şans. Demirspor’un hemen her branşına büyük destek verdiği gibi eskrime de sıcak bakan bir yönetici. Onun verdiği destekle sağlıklı bir çalışma imkânı buluyoruz. Bu desteğe çok çalışarak ve başarılı olarak karşılık vereceğiz inşallah.”
 
 Büyük düşünüyor
Elindeki 30 yetenekli sporcuyla salı, perşembe, cumartesi ve pazar olmak üzere haftanın dört günü tempolu bir şekilde çalışan başarılı antrenör buradan geleceğin milli eskrimcilerini yetiştirmek için büyük çaba sarf ediyor.  Okulların tatile girmesiyle birlikte Demirspor’un yaz okulunun önemli bir işlevi yerine getirdiğini vurgulayan Özden, eskrim sporunun giderek daha yaygınlaştığını ve her yaz eskrim ordusunun daha da büyüdüğünü söylüyor ve ilave ediyor “Büyük düşünüyoruz. Okul, kulüp işbirliğini gerçekleştirebilirsek bu sporu çok geniş anlamda tabana kadar yayacağız. Öyle rastgele değil, bilimsel çalışma sistemleri ne ise onu uygulamaya çalışıyoruz. Yani tam bir altyapı gibiyiz. İnşallah bu çalışmalarımızın meyvelerini önümüzdeki yıllarda alacağız.” 
 
Geleceğin yıldızları
Enes Ozan Güreş ve Neriman Avcı gibi yardımcılarıyla birlikte mesaisinin büyük kısmını genç sporculara ayıran Özden geleceğin önemli eskrimcilerini ise bir çırpıda saymaya başlıyor; Başta Muhammet Anasız olmak üzere Kerim Begenirbaş, O. Tansu Tanaçan, Merve Nur Yeltekin, Yasemin Yeltekin, Enes Ozan Güreş, Neriman Avcı, Sevgi Er, Büşra Nur Adalıoğlu, Burak Efe Emiroğlu, Serra Macit, Kıvanç Cengiz, Atakan Oral,  Evren Taşel, Sude Çakır, Eylül Diler, Berfin Özsüngü ve Yağmur Özbahçe gibi isimlerin A-B  C Milli gibi çeşitli kategorilerde   oynadığını gururla vurguluyor. Bütün bu isimler ve diğerleri bu spora devam edip aynı ciddiyetle çalışmaları halinde Türk Eskrim Tarihine adlarını mutlaka yazdıracaklarını gururla söylüyor.
 
Yalnız spor takımı değil
Demirspor Eskrim Takımı yalnızca bir spor ekibi değil. Hakan Özden, genç sporcularına yalnızca eskrim hocalığı yapmıyor. Adeta bir yaşam koçu.  Yaz dönemlerinde sporcularının sosyal yönlerinin gelişmesi için de büyük çaba sarfediyor. Arkadaşlık, dostluk, paylaşma ve ekip ruhunun gelişmesi için önemli etkinliklere de imza atıyor. Bunların arasında  Dostum İnegöl Kampı, balıkçılık, okçuluk, tavukçuluk, paraşütle uçuş, bisiklet, duvar tırmanışı gibi sosyal aktiviteler ön planda geliyor. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerine de önem veren Özden,  Huzur Evi Ziyaretleri, El Yapımı Sanatları Müzesi, Cam Sanatları Müzesi, Kurtuluş Müzesi ziyaretleriyle genç sporcularını hemen her konuda bilinçlendirmeye çalışıyor.
 
2018 Programı oldukça yüklü
2017 yılında girdikleri müsabakalarda önemli başarılar elde eden Demirsporlu Eskrimcilerin 2018 yılı  müsabaka programları da oldukça yüklü. Çalışmalarını sıkı bir tempoyla devam ettiren ekip, ilk etapta 24-25 Mart tarihlerinde Kuşadası Minikler Açık Turnuva,  Antalya’da 23 Nisan Uluslararası Çocuk Kupası, Haziran ayında Minikler Türkiye Şampiyonası’na katılarak Eskişehir’i en iyi şekilde temsil etmek için mücadele edecek.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi