Dalgıç: Yerel seçim farklı olacak

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Dalgıç: Yerel seçim farklı olacak
A
a

ES TV’de yayınlanan Vaziyet programında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, “Yerel seçimler genel seçimleri, genel seçimler yerel seçimleri çok etkilememiş. Tahlil ettiğim sonuçlar bu. Yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel seçimdeki sonuçları kesinlikle almayacağını düşünüyorum” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Dalgıç: Ahmet Ataç’ın Tepebaşı’nda aldığı oranlar çok yüksek ve korumuş hep bunu. Ben seçildiğim günden beri Sayın Ataç ile gezdim dolaştım. Ben Ahmet Ataç’la dolaşırken inanın hayret de ettim, hiç şikayet duymadım. O yüzden o genel seçimdeki hava hem sahada hem geçmiş sonuçlarda yok. Yine farklı olacak genel seçimler.
 
CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Atilay Dalgıç, ES TV’de yayınlanan Vaziyet programının konuğu oldu. ESGROUP Genel Koordinatörü Ali Baş ve Köşe Yazarımız Arif Anbar’ın sorularını yanıtlayan Dalgıç, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel’in meclis üyeliği aday adaylığı için istifa etmesini değerlendiren Dalgıç, “26 Kasım 2017 tarihinden bu yana yaklaşık 11 aydır Tepebaşı’nda ilçe başkanıyım. O günden beri akın beyle yakın çalışma şansım oldu. Ben tanıdığım kadarıyla çok sevdiğim bir kardeşim, arkadaşımdı. Genç bir arkadaşımız. Bence bu partinin gelecek 15-20 yılında, belki daha uzun süre içinde olacak, önemli bir sima olacak bir kişi. Meclis üyeliğinde ben şansı olduğunu da düşünüyorum. Çünkü tecrübeli, üç yıldır meclis üyesi. Odunpazarı’nı çok iyi tanıyor, çalışmalara katıldı mahalle mahalle. Faydalı da olur, şansı da olur, yolu açık olsun” dedi.
 
AÇIKLAMA YANLIŞ YORUMLANDI
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Eskişehir ziyareti esnasında yaptığı açıklamalarla ilgili konuşan Dalgıç, “Geldiğinde bir aday açıklaması bekleyişi vardı. Bunun biz isim olarak adayların bu şekilde açıklanmayacağını biliyorduk ama herkeste bir sinyal, bir aday açıklaması öyle bir şey vardı. Konuşmasında ‘Eskişehir hocaya teslim’ lafı bence çok sert anlaşıldı, çok sert yorumlandı. O sizin dediğiniz anlamda ben o laftan hocaya eti kemiği senin, Eskişehir her şeyiyle tepeden tırnağa sana teslim gibi bir şey anlamadım. Çünkü bu bizim partimizin yapısına da aykırı. Evet niyetini belli etmiş olabilir Genel Başkan, niyetini de söylemiştir ama parti meclisi önce bir aday belirleme yöntemi, sonra adayları belirleme yetkisi parti meclisindedir, kurullardadır. O kurullarda elbette Genel Başkanın söylediğine aykırı bir şey çıkmaz ama Genel Başkan şimdi o kurulları aşarak bunu yapmaz. Ben söylediği lafı da o anlamda anlamadım kesinlikle” ifadelerini kullandı.
 
BELEDİYEYE SORULMADI
Geçmiş dört buçuk yılda Büyükşehir Meclisi’nde büyük zorluklar yaşandığını kaydeden Dalgıç, “Daha dün belediye meclisindeki tartışmaya şahit oldunuz. Bir yıl olmuş Gündoğdu mahallesinde, üç bölgede kentsel dönüşüm yapılacak fakat neden beklettiği sorusuna ciddi bir cevap yok. Oysa o komisyonun görevi onu bir an önce getirmek. Aynı şeyi biz otobüsler aldırılmada geciktirildi, tamamen parmak hesabıyla. Yeni hizmet binası yapılacak, yeri belirlendi fakat buna karşı çıktılar. Mahkeme kararıyla bu yapılmak zorunda kaldı. AKP başından beri bu belediye meclisinde şöyle bir yanlış tutum içinde; icranın görevleri başka, meclisin görevleri başka. Meclisin görevleri 18’inci maddede yasada sayılmış. Fakat AKP parmak çoğunluğuyla icraya karışabileceğini düşündü. Yeni hastane, yeni stadyum yapıldı. Bu yerler yapılırken belediyeye sorulmadı. Burada alt yapı var mı, ulaşım nasıl çözülür, vatandaş nasıl ulaşır, merkezden planlandı. Belediyenin haberi olmadan bunlar yapıldı. Şimdi bunların sıkıntısı çekildiği için, ben Yılmaz Büyükerşen’in her şeyi ben belirleyeyim, tek adam olayım, böyle bir kaygısı olduğu düşüncesinde değilim. Çünkü o bunları aşmış bir kişi. Fakat şu hassasiyeti tabi ki gösterecektir; tamamen kulvar dışı kalması da söz konusu değil. Çünkü çalışacağı meclis üyesi, o ilçelerden gelecek üyelere bağlı. Oradaki aday belirlemelerine, seçim işlerine mutlaka yön verecektir. O anlamda anladım. Eti senin kemiği ben; bu ne yılmaz Hoca’nın böyle bir talebi olur ne Genel Başkanın kurulları, örgütleri atlayarak böyle bir beyanı olur diye düşünüyorum” diye konuştu.
 
İL ÖRGÜTÜ ÇALIŞIYOR
İl örgütünün seçim çalışmalarından bahseden Dalgıç, “Yaklaşık bir ay önce bütün ilçe başkanlarının ve milletvekillerimizin katıldığı bir toplantıda kendi içimizdeki seçim stratejisi konuşuldu. Nerde ne yapalım, hangi çalışmaları yapalım diye. İl yönetimi çoktandır benim bildiğim yöneticileri ilçelerden görevlendirmişti. O yöneticiler defalarca o ilçelere gittiler, analizini yaptılar. Bunu yaparken bir taraftan aday potansiyelini hep göz önünde bulundurdular. Bir ay önce de bir toplantı yapıldı. Orada hatta çalışma şekli, adaylar üzerinde, adayların isim değil ama nitelikleri üzerinde konuşuldu. O anlamda il örgütü çalışıyor” dedi. İl başkanı ve örgütünün başarılı olduğunu vurgulayan Dalgıç, “Gerçekten çok çalışkanlar. Geçmiş dönemlerdeki yönetimleri de ben hatırlarım. İlçelere bu kadar gidilip gelinen bir dönem ben çok fazla görmedim” ifadelerini kullandı.
 
AKP DE BÜYÜK OY KAYBETTİ
Yerel seçim sürecini değerlendiren Dalgıç, “Haziran seçiminden hemen sonra gerçekten örgütte, parti tabanında bir moralsizlik oluştu. Çünkü o atmosfer, mitingler partinin çok daha fazla oy alacağı, böyle bir intiba oluşturmuştu. Oy oranları düşün kalınca, bir telaş oluştu. Acaba yerel seçimde de kaybeder miyiz, kaybedebiliriz gibi bir karamsarlık oluştu başta. Fakat zaman geçtikçe daha sağlıklı düşünmeye başladıkça… Aslında orada şunu kaçırdı herkes; CHP az oy aldı ama AKP’nin de büyük düşüş gösterdiğini herkes kaçırdı. Yerel seçimde rakibimiz AKP. Onun sonuçlarına bakın, o da büyük oranda oy kaybetti. Yerel seçimler genel seçimleri, genel seçimler yerel seçimleri çok etkilememiş. Tahlil ettiğim sonuçlar bu. Yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel seçimdeki sonuçları kesinlikle almayacağını düşünüyorum.  Çünkü oranlar çok yüksek. Ahmet Ataç’ın Tepebaşı’nda aldığı oranlar çok yüksek ve korumuş hep bunu. Ben seçildiğim günden beri Sayın Ataç ile gezdim dolaştım. Ben Ahmet Ataç’la dolaşırken inanın hayret de ettim, hiç şikayet duymadım. O yüzden o genel seçimdeki hava hem sahada hem geçmiş sonuçlarda yok. Yine farklı olacak genel seçimler” diye konuştu. Büyükerşen ve Ataç’ın her seçimden oy almasının sebebinin farklı belediyecilik anlayışı olduğunu belirten Dalgıç, “Klasik belediyecilik yapmayan iki belediye. Hatta bu dönem Kazım Başkan da aynı şekilde. Yol, su, imar bunun dışında… Belediyelerin görevi belde halkının mutluluğu ve refahı. Eskişehir belediyelerinin özelliği sanatından tutun da Ahmet Beyin yaptığı Alzheimer Merkezi’ni, köylere kurduğu enerjiye kadar hepsi halkın mutluluğu ve refahı için. Yılmaz Hoca’nın da öyle. Yılmaz Hoca’nın yaptığını Türkiye takdir ediyor. Bu klasik bir belediye anlayışı olsaydı, özel olarak anılmazlardı zaten. Herkesten oy almalarının sebebi bence hizmetleridir” dedi.
 
BAROYU İLERİ GÖTÜRECEK
Avukat Heval Yıldız Karasu’nun bürosuna yapılan saldırıyı ‘yakışıksız olay’ sözleriyle ifade eden Dalgıç, “Haber alır almaz ben gittim, geçmiş olsun dileklerimi ilettim. Çok yakışıksız bir olay. Çünkü yıllardır tanırız. Tek derdi insan hakları, özgürlük, bu hassasiyetleri olan bir insanın başka bir kategoriye konması, bu saldırının yapılması çok yakışıksız bir olay. Baro da gerekli tepkiyi koydu bence, açıklama yaptı” dedi. Yeni Baro Başkanı Mustafa Elagöz ile ilgili de konuşan Dalgıç, “Mustafa benim 18 yıllık arkadaşım. Arkadaşım derken yan yanadır bürolarımız. Ben Mustafa’nın nikah şahidiyim. Yakın arkadaşımdır. Gazetelerde Mustafa’yı baştan milliyetçi yaptılar. Sonradan ortacı yaptılar, sonra sosyal demokrat yaptılar. Sosyalisti okumadım. Ama sosyalist olmadığını biliyorum. Onunla ilgili söyleyeceğim şu; Atatürkçü, vatanını milletini seven bir kişi. Onu ben siyasi yelpazenin bir yerine koyma gibi bir kaygım yok. Çok titiz, çalışkan bir arkadaşımızdır. Baroyu kesinlikle daha ileriye götürecek, bundan eminim. Geçmiş başkanlar da başarılıydı. Ama bazen bir kulvara girince dışarıda kalanlar olabilir. Mustafa’da yapısı itibariyle bir kulvara girme anlayışı yok. Yani topyekûn hep birlikte götürebilir” ifadelerini kullandı.
 
PARTİLER SİYASETİNDEN REİSE BAĞLI VALİLER SİYASETİNE
Hem Tepebaşı İlçe Başkanlığı hem de Meclis Üyeliği görevini aynı anda yürütmesinden dolayı kendisine soruşturma açılan Dalgıç, durumu şu sözlerle açıkladı: Maalesef bizim eski il başkanlarımızdan birisinin gazeteciye böyle beyanatta bulunmasını ihbar sayarım. Bunu her yerde söyledim. İhbar etti beni ve Cahide Tetik’i. Mantığını ters işleterek yaptı. Dedi ki eğer belediye meclis üyesi olmak için örgütten istifa etmek gerekiyorsa bunun tersi de gereçlidir. Ama yasada böyle bir düzenleme yok. Bu ihbarın üzerine valilik soruşturma başlattı, bana yazı gönderdi. Dedi ki; 15 gün içinde birini seç. Çünkü bu hukuka aykırıdır. İkisini birden yapamazsın. Ben avukatım, hukukçuyum. Okudum tekrar, inceledim. Cevap verdim. Bunda hukuka aykırılık bir şey yok. Dedi ki; eğer birini seçmezsen 15 gün içerisinde meclis üyeliğinin düşmesi için Danıştay’a yazı yazacağız. Amenna. Ben seçmedim, Danıştay’a yazı yazdılar. Danıştay benden savunma istedi. Ben savunmamı gönderdim. Danıştay Başsavcılığı’nın görüşü geldi geçtiğimiz günlerde. Beni doğrulayan görüş; bir sakınca yoktur. Bu böyle olsa bile ben de Sayın Vali’ye sordum. Bu işlemi AKP’den seçilenler için neden yapmıyorsunuz? Fakat bir soruşturma yok, bir soruşturma yapamaz Vali de. Yeni dönemin kodu bu. Yeni dönemde artık partiler siyasetinden Reise bağlı valiler siyasetine geçiliyor. İl başkanına artık ihtiyaç yok. Benim düşüncem Tayyip Erdoğan AKP yollarını ayırdı zaten. Tek başına seçiliyor. Bakanlığı dışardan kendi atıyor. Örgütle hiçbir işi yok. Kararnamelerle devleti yürütüyor. Onun bu formüldeki ayağı il başkanı değilse vali. Yeni düzende Cumhurbaşkanına bağlı valiler siyaset o denklemde gidecek. O yüzden bir valilinin burada bir işlem yapabileceğini sanmıyorum ben. Sordum, neden yapmıyorsunuz diye. Bugüne kadar bir cevap yok.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
ALİ 12 Ekim 2018 16:40

AYNI DURUM ODUNPAZARI VE BÜYÜKŞEHİR İÇİN GEÇERLİ DEĞİL

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi