Cumhurbaşkanını halk seçerse yetkisiz olmaz!

CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin uzlaştığı anayasa değişikliği önerisi dün açıklandı. Altılı Masa'nın 84 maddeden oluşan önerisini bir bütün olarak son derece olumlu buluyorum…

29 Kasım 2022 08:31
A
a
Sütiş Eskişehir
CHP, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nin uzlaştığı anayasa değişikliği önerisi dün açıklandı. Altılı Masa'nın 84 maddeden oluşan önerisini bir bütün olarak son derece olumlu buluyorum…
Ancak” dediğim bölümler var…
Anayasa değişikliğinin ruhunda bazı hatalar olduğunu düşünüyorum…
En önemli maddelerden biri Cumhurbaşkanlığı seçimi…
Taslak da şöyle deniyor:
-Cumhurbaşkanı 7 yıllığına halk tarafından seçilecek ve seçimle beraber partisiyle ilişkisi sona erecek. Görevi sona eren bir cumhurbaşkanı, seçimle gelinen siyasi bir görev üstlenemeyecek. Cumhurbaşkanına, TBMM Başkanı vekalet edecek. Cumhurbaşkanının kanunlar üzerindeki zorlaştırıcı veto etkisi sona erdirilip geri gönderme hakkı veriliyor.
…/…
Bu madde bence son derece sağlıksız! Halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı siyasetten uzak duramaz! Çünkü en başta kendine oy veren halka karşı sorumluluğu vardır. Hem halk seçip hem yetkisiz olmaz! Bir zaman sonra güç çatışması yaşanır. Eğer Cumhurbaşkanını eskiden olduğu gibi parlamento seçerse, yasanın ruhuna daha uygun olur!
Yoksa halkın seçtiği cumhurbaşkanı sembolik olmaz! Güçlü Cumhurbaşkanı olur!
…/…
Bir başka maddede ise Hükümet, başbakan ve bakanlar hakkında gensoru verme yetkisi tesis ediliyor. Bu yenilikle, Bakanlar Kurulu aleyhine verilen güvensizlik önergelerine yeni Başbakanın isminin eklenmesi zorunlu kılınıyor. İstikrar için yeni başbakanın isminin eklenmesi isteniyor.
…/…
İyi ama seçimler neredeyse altı ay sonra yapılacak altılı masanın adayı henüz belli değil! Çünkü gerekçeleri var! Yıpratılmasın deniyor! Yeni Başbakanın ismi güvensizlik önergesine eklenmesi ne kadar doğru olur! Yıpranmayı bırakın, hırpalanmaz mı?
…/…
Anayasa taslağında bolca Hürriyet, özgürlük, insan onuru, çoğulculuk, kelimeleri var. Bu kelimeler taslağın ruhunu vermesi bakımından önemli…
Altılı masanın görevi bu taslağı bir umut haline getirmek!
 
 

SU ZAMMINA TEPKİ ESKİ’YE DESTEK!

 
CHP’nin ittifak yaptığı altılı masanın iki partisi Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nin Pazar toplantılarının gündemi “su zammıydı”
DP İl Başkanı Hüseyin Özcan, zamma hem tepki gösterdi, hem savundu:
-Kullanma suyuna gelecek olan yüzde 70 civarındaki bir zam gerçekten şu ekonomik şartlarda kabul edilebilecek bir zam değildir. Ancak bu zammın keyfi bir zam olmadığını da hepimiz biliyoruz. Zammı kabul etmemekle zammı reddetmemekle beraber bir de işin farklı penceresinden bakılması gerektiğini düşünüyorum. Geçen sene yaklaşık 4 milyon lira olan ESKİ’nin elektrik maliyeti yirmi milyon liraya çıktığını hepimiz biliyoruz.
-Ben ESKİ genel müdürlüğünün de bunları bir kar maliyeti gözetmeksizin sadece maliyetini talep ettiği düşüncesindeyim. Ama yüzde 70 çok ciddi bir rakamdır. Dolayısıyla bunu keşke geriye döndürebilme imkânımız, şartlarımız ve şansımız olabilseydi ama maalesef yok. Ne yapacağız daha dikkatli kullanacağız daha tasarruflu kullanacağız!
SP İl Başkanı Fesih Bingöl’de su zammına tepkiliydi:
-Yüzde 70’lik zam kabul edilemez bir rakam. Bu maliyetleri düşebilmek için ciddi projeleri hayata geçirmek mümkündürKademeli bir su tüketimiyle ilgili fiyatlar belirlenmeliydi. Bu şekilde ESKİ’nin de zararını daha fazla telafi edebilecekti…
…/…
Altılı masayı oluşturan iki partinin “su zammı” ile ilgili düşünceleri ve görüşleri böyle. Altılı masa sık sık bir araya geliyor. Bence şehri ilgilendiren zamlar konusunda Özcan ve Bingöl’ün görüşlerine başvurulmalı…
 
 

TOPLUM AHLAKI NASIL BOZULUR

Felsefeci Anooshirvan Miandji Bir toplumun ahlakı nasıl bozulur sorusunu şöyle yanıtlıyor:
-Negatif seleksiyon uygulayarak bozulur.
-Peki negatif seleksiyon nedir?
 -İyiyi cezalandırmak, kötüyü ödüllendirmektir. Yalaka, ahlaksız, fırsatçı, paragöz olanın önünü açıp rol model göstermek; dürüst, vicdanlı, çalışkan ve bilgili olanı engellemektir.
 

BEYİN GÖÇÜ RAKAMI!

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı açıkladı:
-ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. 2021’de 30 bin yazılımcı yurt dışına gitti. Bu sayı 100 bine çıkabilir.
…/…
İşte gerçek beyin göçü bu…
Bu göçü önlemenin yöntemlerini YASAD başkanı çok iyi biliyor. Yazılımcıları asgari ücretin biraz üzerinde rakamlara çalıştırmayı artık bırakın!
 
 

GÜNÜN SÖZÜ!

Merak duygusu azaldıkça, insanın beyni küçülür.
 

GÜNÜN KARİKATÜRÜ

Günün Karikatürü 29 11 2022
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Güneş 29 Kasım 2022 09:57

Madem o kadar fazla elektrik masrafı var, belediye niçin kendi elektriğini kendi üretmiyor?

3 2 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi