CHP'den Eskişehir'de su zammı açıklaması!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç CHP'den Eskişehir'de su zammı açıklaması!
A
a

Eskişehir CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, geçen gün AK Parti’nin su zammıyla ilgili yaptığı protestoyla ilgili, “Yapılan bu protesto trajikomiktir” dedi. Adar zam konusunda ise, “Her yapılan zam elbette bizim bütçemizden giden paradır. Keşke yapılmasaydı ama bir zaruretti” dedi.

Sütiş Eskişehir
CHP il binasında düzenlenen toplantıya Milletvekili Jale Nur Süllü, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, İl Başkanı Abdülkadir Adar, meclis üyeleri ve partililer katıldı. AK Parti’nin geçen gün su zammıyla ilgili yaptığı protestoyu eleştiren Adar, “Eskişehirliler 18 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti’nin su zammıyla ilgili protestosunu izledi. Bana göre trajikomik bir olay. Ülkede her türlü zam yapılırken sesiniz çıkarmayanlar, sadece kendi iktidarlarının olmadığı bir alanda zamma tepki gösteriyorlar. Zammı savunmak tabi ki kolay değil. Bu su zammının neden kaynaklandığını detaylandırmak istiyorum. 2014’te hayata geçen Bütünşehir yasasıyla birlikte bütün ilçeler merkezdeki ilçe özelliğine büründüler. Köyler mahalle statüsüne dönüştü. Bu mahalle statüsüne dönüşme sonrası her türlü altyapı çalışmaları yapacak birim o kentlerdeki Büyükşehir Belediyeleri. O güne kadar bu hizmetleri il özel idaresi yapıyordu. Eskişehir’deki köyden mahalleye dönen yerlerde suların yüzde 20’si cazibeyle geliyor. Yüzde 80’ni yer altından elektrikli pompalarla çıkabiliyor. 2014 seçimleri biter bitmez elektrik işlerinin ilk yaptığı şey köylere su temin eden elektrik motorlarının borcu olan yerlerde elektriği kesmek oldu. Köy muhtarlıkları bu paraları ödeyemedikleri için tahsil edilmeyen alacaklar mart ayı sonrasında bu hizmetler Büyükşehir Belediyesine geçince elektrikleri kesildi. Tam 3,5 milyon lira parayı ESKİ ödeyerek elektrikleri yeniden açtı. Çok ciddi bir rakam. Bununla da kalmadı. Yine aynı elektrikle çıkartılarak su verilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

KEŞKE YAPILMASAYDI

2014 yılında engellenen bir yatırımdan daha olduğunu söyleyen Adar, “Köyden mahalleye dönen köylerde su parası kenttekinin yüzde 25’idir diyor. 2014 yılında Eskişehir’de bizim konutlarımızda kullandığımız suyun metreküpü 1 liraydı. Köylerden mahalleye dönen yerlerde 25 kuruş. İşte böylesine ucuz, o güne kadar harcanan elektrik parasını kişilere bölerek öderken birden bire 25 kuruşluk su bedeliyle karşılaştılar. Bu onları memnun etti. Dolayısıyla kendi evlerinin bahçesinde domates, biber yetiştirmeye çalıştılar. Su nasılsa bedava. Şimdi bu beldelerde yüzde 50. Dolayısıyla elektriğe gelen, doğalgaza gelen, akaryakıta gelen, kimyevi maddelere gelen zamları geçen hafta söyledik. Sadece 2019 yılında elektriğe yüzde 75 zam yapıldı. Ben 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 demiyorum çünkü saydığım bu 5 yıl içinde Eskişehir’de kullanma suyuna sadece yüzde 11 zam yapıldı. O dönemde AK Partililer mecliste çoğunlukta olduğu için o dönemlerde peyder pey yapılıp bu dönemde yapılmayacak zammı engellediler. Bir şey daha engellediler. 2017’nin Kasım ayında 2018 bütçesi yapılırken biz Eskişehir’e Ilıca’da ESKİ eliyle yapılan bir barajdan şehir merkezine su getireceğimiz 21 kilometrelik ishale hattı için 25 milyonluk ödenek koyduk. AK Partililer bu yatırımı da yaptırmadılar. Oysa böylesine kurak giden senelerde büyük ihtiyaçtı. O su şimdi tarlalara akıtıyor. Ama ne yazık ki Eskişehir’in bundan faydalanma şansı yok. Porsuk barajı da kuruma seviyesinde. Bu yatırımları da yapmak zorunda ESKİ. Bu yatırımları gerçekleştirebilmesi için bugün bu zamların yapılması zaruret haline geldi. Elektrik zammına ses çıkarmayan AK Parti’nin böyle bir olayı protesto etmesi bana göre tam anlamıyla trajikomik bir olaydır. Ben bu yaptıklarının Eskişehir halkı tarafından çok önemsendiğini sanmıyorum. Ama her yapılan zam elbette bizim bütçemizden giden paradır. Keşke yapılmasaydı ama bir zaruretti” ifadelerini kullandı.

BİZDEN KORKUYORLAR!

Milletvekili Jale Nur Süllü ise, meclisteki bütçe görüşmelerinden bahsederek “Bütçe çok sıkıntılı. Yatırımların tamamına yakını durdu. Devlet yatırım yapamayacak durumda. Bütçeler tutmamış durumda. Dolayısıyla CHP olarak bizlere çok önemli görevler düşüyor. Artık hükümetin işinin bittiğini çok rahat görüyoruz. Bu nedenle çok dikkatli davranmak, attığımız adımı düşünerek 
doğru atmak ve çevremize bunu anlatmamız gerekiyor. vatandaşla daha fazla diyalog kurmalıyız ve bunu birbirimize kenetlenerek yapmalıyız. Kongre sürecinde umarım tek yumruk olarak tamamlarız. Bizden ciddi anlamda korkuyorlar ve partimizi karıştırmaya çalışıyorlar. O nedenle tek yumruk olmalıyız. Bir dahaki seçimde iktidar olmama gibi bir şansımız yok” diye konuştu.



 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Mubin karatay 11 Aralık 2019 00:30

Sayın Yilmaz Buyukersen % 60 Zamdan sonra bile yine en ucuz su bizde diyor. O Zaman daha da arttir baskan, nasil olsa kimse in gıkı cikmiyor... Belediye de zaten iktidarı isaret ediyor. Olan vatandasa oluyor...

0 0 Cevap Yaz
Ferhat 9 Aralık 2019 23:58

La Fontaine 'den masallar, masallar... El insaf yapılan su zammı % 60. Bu ne akla ne de vicdana sığar. Siz de yüklenin vatandaşa amma unutmayın ki, vatandaş gerekli yerde gerekli cezayı kesmesini de bilir.

4 2 Cevap Yaz
Eses 9 Aralık 2019 20:38

Elektriğe 01.01.2018 de Yüzde 8,8-01.04.2018 de yüzde 2,89-01.08.2018 de yüzde 9-01.09.2018 de yüzde 9-01.10.2018 de yüzde 9- 01.07.2019 da yüzde 15-29.09.2019 da yüzde 14,9 zam yapılmış. Hükümetin taktiği ile elektrik zamları ile aynı anda aynı oranda zam yapılsa 31.12.2017 de 100₺ aylık su kullanan Eskişehirlinin cebinden 25 ayda toplam 3.369,56₺ çıkacaktı. Bu süreçte zam yapılmaması ile 25 ayda toplam ödediği su bedeli 2.500,00₺ dir. Bu bile vatandaşın cebinden 869,96₺ az çıktığını gösterir. Ayrıca azar azar zam yapılması sonucu bu süreçte suya yüzde 60 değil, yüzde 91,56 zam yapılmış olacaktı. Yani kısacası keriz tokatlar gibi azar azar çaktırmadan zam yaparsan hiç bir şey yok. Ama bir defada yüzde 60 olunca vay anam vay. Uyanın artık. Hesap sorulacak bir yer varsa o da enerji ve tabii kaynaklar bakanlığıdır. Yıllardır bu milleti cebinden doğuda, güneydoğuda kaçak elektrik kullananlardan alamadıklarını bizim cebimizden aldılar. Almadan vermek Allaha mahsustur. Belediye ne yapsın?

1 6 Cevap Yaz
vatandaş 9 Aralık 2019 17:35

şimdi sosyal demokrat belediyecilik anlayışına hiç uymayan bir zam, hükümetin yapmış olduğu zamlar vatandaşı canından bezdiriyor ama bunlar zam yapıyor ona istinaden bizde zam yapıyoruz demeniz sadece bahanedir onun için çözüm yolları bulmanız gerekiyor zam yapmak kolay kaçmak gibi geliyor yani böle yaparsanız onlardan bir farkınız kalmıyor.

7 7 Cevap Yaz
Bravo 9 Aralık 2019 11:33

Herşey yolunda tıkır tıkır işliyor, ne güzel yüklenin vatandaşa

7 15 Cevap Yaz
Uğur .K 9 Aralık 2019 11:18

sayın Adar resmen Eskişehir halkı ile alay etmiş. tamam maliyetler artmış olabilir buna itirazımız yok fakat söyledikleri baştan sona tutarsız.

8 15 Cevap Yaz
İhsan 9 Aralık 2019 11:13

yazıyı dikkatli okursanız çelişkilerle dolu önce demişki 2014 yılında suyun metreküpü merkezde 1 tl idi demiş sonra 5 yılda %11 zam yapıldı demiş . şuan suyun metreküpü 1,11 tl mi

7 12 Cevap Yaz
Akape 9 Aralık 2019 11:04

Akape zam yapınca güncelleme, chp zam yapınca herşey çok zamlı oldu diyen ikiyüzlülere yazıklar olsun. Bu ikiyüzlülere sorsan dolarla bizim işimiz yok. Ekmeği dolarla almıyoruz diyorlardı. Elektriğe gelen zam, dolarla alınan doğalgazla alakalı onu bile bilmezler. Herşeyimiz ithal, daha 2006 yılında bu memlekette yerli tohumu yasaklayan yasa çıkarıp, yerli tohum ekeni cezalandıran akp değil mi? Şimdi halkı çok düşünüyormuş gibi demagoji yapanda akp. Geçsinler bu mağduruz hikayelerini, mağduriyetle geldiler, mağdur ederek gidicekler

11 12 Cevap Yaz
eses 9 Aralık 2019 09:20

çok inandırıcı bir açıklama

8 5 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi