Büyükerşen davet etti, efsane isimler Eskişehir'de bir araya geldi!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Büyükerşen davet etti, efsane isimler Eskişehir'de bir araya geldi!
A
a

İmren Erşen Oya Müzesi, Odunpazarı’nda açıldı. Açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in daveti üzerine Türk sinemasının efsane isimleri Türkan Şoray ve Kadir İnanır da katıldı. Kendisine yemeni hediye edilen Türkan Şoray, “Bu yemenilerde acı var, göz yaşı var...” dedi.

Sütiş Eskişehir
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’nin yakın arkadaşı, gecekondu ve çiçekli kadın resimleri ile tanınan ünlü ressam İmren Erşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlarıyla oluşturulan İmren Erşen Oya Müzesi, unutulmaz bir törenle hizmete açıldı. Tarihi Odunpazarı bölgesindeki Kent Müzeleri arasında yerini alan İmren Erşen Oya Müzesi’nin açılışı, Yeşilçam’ın efsane isimleri Türkan Şoray ve Kadir İnanır’ın katılımıyla taçlandı.

TÜRK KADINLARININ GÖZ NURUNDAN
İmren Erşen Oya Müzesi’nin açılışına katılımları nedeniyle Şoray ve İnanır’a teşekkür eden ve açılış konuşmasını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “İmren Erşen benim ortaokuldan liseye kadar arkadaşım, aynı sınıftan arkadaşım. Bize güzel olan her şeyi, sanat yönünü öğreten hocalarımızdı. Nerede güzellik varsa bizler o güzelliğe aşık öğrenciler olarak yetiştirildik. İmren kamuda çalışmıştır fakat bütün özelliklerinin yanında bu şehirde bu mahallede Odunpazarı'nda yetiştirenlerden bir tanesidir. Onun bu merakını  biliyorum. Oya Türkiye'de nerede ince iş var, nerede sanatın harikaları var, hepsi de Türk kadınlarının elinden, göz nurundan meydana getirilmiştir. Bir gün İmren'e dedim ki artık Eskişehir'e bir şey yapmam lazım, geriye bir şeyler kalsın bir şeyleri bırakalım miras olarak. Ondan böyle bir hizmeti rica edince dedi ki bütün hepsini Eskişehir'e götürüyorum. 5 binden fazla. Yer yokluğundan, 2 bin 500, 3 bin tanesini burada sergileyebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

HAMAM MÜZESİ AÇACAĞIZ
Oyların nasıl yapıldığını öğretecek kadınların da burada bulunmasını isteyen Büyükerşen, "Bir taraftan o müzeyi gezenlere neyin ne oldugunu öğretirken bir taraftan da nasıl yapıldığını merak sahiplerine ögretecek. Bu öğretmenlik de müthiş bir hizmettir diye düşünüyorum. Eskişehir sanıyorum 12'nci müzesini açıyor. Önümüzdeki haftalarda da 13'üncüsünü de açacağız. Hamam müzesi. Eskisehir'in kaplıcalarını ve sularını anlatacak, başlı başına bir kültür olduğunu hamam müzesinin. Onu da gelecek kuşaklara bir tarihi belge bir zenginlik olarak bırakmak niyetindeyiz. İnşallah yakın bir tarihte Balmumu Heykeller Müzesinde de hak ettikleri yeri alacaklar diye ümit ediyorum” dedi. Müzeye randevuyla gruplar alınacağını söyleyen Büyükerşen, “Randevuyla herhalde gruplar alınacak bu müzeye. O da Türkiye'de ilk defa randevuyla izleyicilerin alındığı müze olacak. Sizler gelecek kuşaklar da oyalar gibi güzel olsun, oyalar gibi hikayeleri olsun, oyalar gibi anlatıları olsun diyorum” şeklinde konuştu.

YEMENİ TAKMAYI ÇOK SEVERİM
Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray da çok büyük anlam taşıyan müzenin açılışında olmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, “10 yıl sonra Eskişehir’e gelmek o kadar güzel ki. Eskişehir’in yeniliklerini duyuyorum, sergiler açılıyor, Başkanımız çok güzel sanata yatırımlar yapıyor. Bunun için Eskişehir’e gelmek istiyordum. Böyle bir sergiye gelmek beni çok mutlu etti. 10 sene sonra meslektaşımla karşılaşmak da çok güzel bir şey” dedi. Yemeni takmayı çok sevdiğini ifade eden Şoray, “Bugünün anlamı oya sergisiydi. Onun için Başkanımızın davetiyle geldik. Ben çok etkilendim. İmren Hocamızın müthiş bir emeği var. 60 senelik bir emek, düşünebiliyor musunuz? Bu yemenilerde acı var, göz yaşı var... Müthiş bir hayat var hepsinde, hepsi ayrı bir hayat. Benim hayatta en sevdiğim şey yemeni takmak. Kırsal kesim kadınlarını canlandırdığım zaman yemeni takacağım diye adeta bayram ediyordum. Benim de evde 50 tane yemenim vardır. Ben sizin sergiye verebilirim” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR HALKI ŞEHRİNE SAHİP ÇIKIYOR
Usta Sanatçı Kadir İnanır ise, “Eskişehir’in kültürel ve sosyal gelişimini tüm Türkiye biliyor. Bu emeğe, bu hizmete saygı duymamak elde değil. Buna şahit olmak çok büyük mutluluk olsa gerek. Bunun bütün dünyaya duyurulması gerekiyor, burada kalmaması gerekiyor. Eskişehir’in örnek bir şehir olduğu zaten biliniyor. Eskişehir halkının şehrine nasıl sahip çıktığını gözlemliyoruz. Bugün güzel bir gün geçiriyoruz” dedi. Türkan Şoray ile uzun sürenin ardından bir araya gelmesi hakkında sorulan soruyu yanıtlayan İnanır, “Biz Türkan hanımla hiç ayrılmadık ki. Görüyorsunuz işte gazeteler, televizyonlar... Hiç öyle bir ayrılık gibi görmüyorum, ben görmüyorum şahsen” ifadelerini kullandı.

YEMENİ HEDİYE EDİLDİ
Konuşmaların ardından Başkan Büyükerşen, Türkan Şoray, Kadir İnanır ve davetliler “Al Yazmalım Selvi Boylum” filminin unutulmaz müziği eşliğinde birlikte kurdeleyi keserek resmi açılışı gerçekleştirdi. Açılış sonrası Şoray ve İnanır, müzedeki eserleri dikkatle incelerken Başkan Büyükerşen ve İmren Erşen müze ile ilgili bilgiler aktardı. Müzenin gezilmesinin ardından İmren Erşen, Türkan Şoray ve Kadir İnanır’a al yazma hediye etti. Şoray ve İnanır al yazma takarak birlikte fotoğraf çektirirken, İmren Erşen ayrıca Şoray’a bir de yemeni hediye etti. Açılış töreni günün anısına çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

-İMREN ERŞEN OYA MÜZESİ-
“Yer gök oya” teması ile Anadolu halk sanatının el emeği göz nuru en güzel örneklerinin bulunduğu “İmren Erşen Oya Müzesi”, asırlardır süre gelen ve yüzlerce yıllık tecrübe ile ortaya çıkan halk eserlerini gelecek nesillere tanıtmayı hedefliyor. İmren Erşen’in 5 bin parçalık eserin bağışıyla oluşturulan müzede, sedirli sergileme alanı, iki odadan oluşan sergi salonu, toplantı ve araştırma çalışmalarının yapılabileceği kütüphane, gelin odası, sünnet odası, Eskişehir kıyafetleri ile çeyizlerin sergilendiği ve geleneksel yüklüğün örneklendirildiği üç güzeller odasının yanı sıra seyir mekanı da bulunuyor. Müzenin nadide eserleri arasında yastık ve yorganlar, mobilya örnekleri, aynalar, yazma ve tülbentler, boncuk oyalardan üretilen perdeler, duvarda bulunan cam altı levhalar, zengin oya örnekleri ile oyaların kullanıldığı çeşitli gösterme biçimlerine yer veriliyor. Ziyaret etmek ve bilgi almak isteyenler Odunpazarı Orta Mahalle Tiryaki Hasan Paşa Sokak’ta bulunan müzeye 0222 234 71 47 numaralı telefondan ulaşılabilecekler. Yüzlerce yıllık halk kültürünün yansıtıldığı eserler ile müze, Eskişehir ve Türkiye’nin kültürel mirasına adanmış bir hediye olarak görülmektedir.
Kaynak : Hilal Köver
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Çiftelerli 5 Haziran 2022 09:34

Enflasyon olmuş yüzde ikiyüz kimin umrunda yiyin efendiler yiyin tıksırıncaya kadar

0 0 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi