Ahmet Ataç 15 02 2024

Bu şehir sevilmez mi?

Kentimizin imajı açısından harika bir gelişme...

17 Aralık 2018 10:13
A
a
Sütiş Eskişehir
Şehirlerde yaşayan milyonlarca insana daha iyi bir yaşam sunmayı hedefleyen WRI Ross Center’ın bu yıl ilk defa verdiği ödülün finalistleri arasında Türkiye’den de bir şehir var. Ekonomik, çevresel ve sosyal açıdan çok yönlü dönüştürücü etkiye sahip projeleriyle ön plana çıkan kentlere verilen ‘Şehirler için WRI Ross Ödülü’nün finalistlerinden biri de Kentsel Gelişim Projesi ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi oldu. Tüm dünyadan yaklaşık 200 başvurunun yapıldığı ödül için finale kalan diğer şehirler ise Kolombiya, Hindistan, Tanzanya ve Güney Afrika ülkelerinden. Finalistler, WRI Ross Ödülü Jürisi tarafından değerlendirmeye tabi tutulacak, kazananlar Nisan 2019’da açıklanacak. Birinci olan şehir 250 bin dolarlık ödülün de sahibi olacak. Kentimizin imajı açısından harika bir gelişme. Yani şimdi bu şehir ve Yılmaz Büyükerşen sevilmez mi arkadaş?

Santral kurulmayacak

Yurttaşlarımız, Eskişehir’e kurulması planlanan kömürlü termik santrale karşı her fırsatta protesto gösterisi yapıyor. Belediyelerimiz ve Baro’muzda hukuk mücadelesi veriyor. Ancak AK Parti hükümetinden mahkeme kararlarına rağmen herhangi geri adım gelmiyor. Bu noktada Tekirdağ’da yaşanan gelişme Eskişehirlileri umutlandırdı. Şöyle ki… Tekirdağ’ın Çerkezköy ile Kapaklı ilçeleri arasında kömürlü termik santral kurulmak isteniyordu. Ancak halk karşı çıkıyordu. Hukuk mücadelesi veriliyordu. Sonunda beklenen haber geldi ve santral projesinin iptal edildiği açıklandı. AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel, söz konusu santralin iptal gerekçesini ‘teknik neden’ şeklinde açıkladı. Ne diyelim, darısı Eskişehir’imizin başına.

Ramis Tunca çok net

İYİ Parti Eskişehir teşkilatı, kent genelinde İYİ Parti-CHP ittifakı istemiyordu. 15 belediyede de kendi adaylarıyla yarışmak istediğini her fırsatta dile getiriyordu. Ancak Genel Merkez, ‘Büyükşehir’de CHP’yi destekleyeceksiniz’ talimatı verince, İYİ Parti’nin Büyükşehir hesapları suya düştü. Şimdi Büyükşehir haricindeki 14 ilçeyi gözüne kestirdi İYİ Parti. Tabi bu noktada CHP-İYİ Parti Eskişehir teşkilatlarının pazarlığı nasıl olacak, kestiremiyoruz. Ancak İYİ Parti İl Başkanı Ramis Tunca’nın şu açıklaması, bize az da olsa ipucu veriyor: “Eskişehir merkez olmak üzere akılcı bir planın yapılmasına katkı sağlamak sadece İYİ Parti’nin değil, CHP’nin de sorumluluğundadır. Eğer Tepebaşı ve Odunpazarı dahil 14 ilçemizde dengesiz bir paylaşım olursa, hiç kimse Eskişehir’de kaybedilecek bir seçimin sorumluluğunu İYİ Parti’ye ve özellikle Eskişehir il ve ilçe yönetimlerine yükleyemez.” Yani Tunca diyor ki: İYİ Parti yedek lastiği gibi görülürse, teşkilatımız seçimlerde CHP için kılını kıpırdatmaz!

Çılgın kumru!

Hafta içi iki isim çok düşündüren bir açıklama yaptı. CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar Esgündem26’dan Ayşe Kaytan Uçak’a, Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru ise Esgazete’den Şaban Bağcı’ya konuştu. Abdülkadir Adar açıklamasının bir bölümünde dedi ki: “Bu yönetim hiç kimsenin yönetimi değil.” Ya İsmail Kumru ne dedi? Şunu: “Kent Konseyi belediyenin bir yapısı değil, bir partinin arka bahçesi de değil.” Şimdi bu iki açıklamayı okuyunca, ‘yok canım şaka olmalı’ dedim, ancak maalesef bu açıklama
lar gerçek. Hatta Twitter’dan İsmail Kumru’ya, “İsmail abi çılgın mısın sen” diye yazdım. Her neyse… Şuna geleceğim: Lütfen artık şu popülizmden vazgeçelim, insanları geri zekalı yerine koyma çabasını bırakalım. Biraz da vicdanımızın sesini dinleyip, halkı yanıltma gayretinden vazgeçip, gerçekçi eylem ve söylemler üretelim.

Sarıcakaya'ya doğru yatırım

Sarıcakaya’nın Eskişehir için ayrı bir yeri var. Aslında İç Anadolu Bölgesi için ayrı bir yeri var desek daha doğru olur. Çünkü Sarıcakaya, bir yönüyle Akdeniz ikliminin özelliklerini taşıyor. Bu noktada Sarıcakaya Belediyesi, örnek bir projeye imza attı. Belediye, yaklaşık 40 bin metrekarelik mevcut çöplük alanını zeytin üretiminde kullanacak. Fen İşlerine bağlı ekipler, çöplük alanında temizleme işlemlerine başladı. Temizlik çalışmalarının hemen sonrasında bölgeye yaklaşık 16 bin adet zeytin fidanı dikilecek. Bu proje, hem çevre duyarlılığı taşıyor, hem de her koşulda üretim yapılabileceğini vurguluyor. Beri yandan bu projeyle belediye, uzun vadede para kazanacak. Belediye Başkanı Faruk Güler’i tebrik ediyorum. Projeye destek veren AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay’a da ayrıca teşekkür etmem gerekiyor. 

Belediyenin nokta atışı

Anadolu coğrafyasında, düğünlerin ayrı bir yeri vardır. Evlilik düğünü, sünnet düğünü vesaire… Düğünlere yatırılan para ise deyim yerindeyse bir servet niteliğindedir. Çiftler ve ailelerinin ekonomik durumu dezavantajlı bile olsa, borç harç bir şekilde o düğün yapılır. Bu noktada Odunpazarı Belediyesi önemli bir işe imza attı, evlenecek olan çiftlere gelinlik ve damatlık vermeye başladı. Tek şart ise nikâh işlemlerinin başlatılmış olması. Gelinlik ve damatlık hizmetinden faydalanmak isteyen çiftlerin, OMEK ya da Halk Merkezlerine başvuruda bulunması gerekiyor. Gelinlik ve damatlık fiyatlarının dudak uçuklattığını ve Türkiye’nin ekonomik bunalım içinde olduğunu düşündüğümüzde, Odunpazarı Belediyesi’nin bu hizmeti nokta atış olmuş. Tebrikler. 

Solcularla derdi yok

AK Parti’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, çalışma temposunu giderek arttırıyor. Sakallı’nın etkinliklerdeki konuşmaları, seçim kampanyasının şekli konusunda fikir veriyor. Mesela AK Parti Gençlik Kolları Danışma Meclisinde yaptığı konuşma dikkat çekiciydi. Dedi ki Sakallı: “Eskişehir Büyükşehir Belediyesini genç bir belediye yapacağız. Eskişehir’de bütün kültür sanat etkinliklerinden gençler ücretsiz yararlanacaklar.” Yine aynı toplantıda Sakallı Nazım Hikmet’in dizeleriyle seslendi gençlere: “Güzel günler göreceğiz, motorları maviliklere süreceğiz.” Sakallı’nın kullandığı bu üslubu önemsiyorum; zira Eskişehir öğrenci kenti. Diğer taraftan Nazım Hikmet alıntısı, “solcularla derdim yok” mesajı veriyor bence. 

Ali Paşa şanlı geliyor!

Çağdaş cumhuriyetin başarılı öğretmeni, aydınlanma uğruna bedel ödemiş ve oradan oraya sürülmüş Ali Paşa Şanlı, Yenikent Mahalle Muhtarlığına aday oldu. Eskişehirlilerin, özellikle Eğitim Sen Şube Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmalarla tanıdığı Şanlı, neden muhtar adayı olduğunu açıkladı. Mahalleyi, mahalleliyle yöneteceğini vaat eden Şanlı, bu noktada Yenikent Şoförler Yapı Kooperatifi ile sivil toplum kuruluşlarıyla da görüş alışverişi yapacağını kaydetti. Ayrıca Yenikent’te altyapı ve yeşil alan konusunda önemli sorunların olmadığa vurgu yapan Şanlı, çocukların, gençlerin ve yaşlıların ihtiyaçlarına dönük projelere imza atacağını ifade etti. Dahası, orta öğrenim öğrencilerine eğitim desteği verileceğini, dayanışma etkinlikleriyle mahalleliyi sık sık bir araya getireceğini söyledi. Ne diyelim? Ali Hoca’nın adaylığı hayırlı olsun; başarılar diliyorum.

Fotoğrafın dili olsa - 17.12.2018
FOTOĞRAFIN DİLİ OLSA

CHP Esk. Mv. Jale Nur Süllü: Amaaan, bu milletvekilliği işi pek sarmadı beni, keşke belediye başkan adayı olsaydım…
Avukat Oytun Süllü: Anneme o kadar söyledim belediye başkan adaylığına asıl diye ama dinlemedi. Neyse ki adaylar daha YSK’ya bildirilmedi, hala bir şansı var, kulise devam…
Eski Baro Başkanı Rıza Öztekin: Bana da şöyle kıyak vekillik düşmez mi acaba…

AFİŞ

ÖLÜM KORKUSU
Afiş Arif Anbar 17.12.2018

Film, 1958 ABD yapımı bir gerilim. Özgün adı Vertigo olan film, 2 Ocak 1961’de Türkiye’de sinemalarda gösterime girmiş. Fransız yazarlar Pierre Boileau ve Thomas Narcejac’ın 1954’te birlikte yazdıkları D’entre Les Morts adlı romandan uyarlanan filmi Alfred Hitchcock yönetmiş, başlıca rollerini James Stewart, Kim Novak ve Barbara Bel Geddes paylaşmışlar. Vertigo, 1989 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verilmiş. Filmde,  San Francisco polislerinden Dedektif Scottie Ferguson’un bir olayı araştırması sırasında yaşadığı enteresan gelişmeler ve bu gelişmelerle beraber akıl sağlığının bozulması anlatılıyor.

Dünya İnsanları - 17.12.2018
DÜNYA İNSANLARI

FOTOĞRAF: Michael Wells/1980
Uganda’da açlıktan ölmek üzere olan bir çocuk ve misyoner… 

KARİKATÜR

Karikatür 17.12.2018
Karikatür: Shahram Rezaei

BİR TWEET

DÜNDAR ÜNLÜ
Şahsım ve ekibim hiç bir zaman belirsiz ve muğlak işlerin içinde olmadık. Her zaman partimizin ve partimiz adaylarının açık destekçisiyiz. Duruşumuz nettir. Saygılarımla..
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
es es 17 Aralık 2018 22:25

sayın hocam evet parklar porsuk kıyısı müzeler sanat galerileri çok güzel fakat sadece şehirin göbeğinde büyükşehir belediyesi sorumluluğunda olan yıllardır hiçbir bakım yapılmayan kurtuluş kapalı pazar yerini ve çevresini bütün eskişehir basını olarak gezip fotograflayın lütfen avrupa şehiri deniliyor gerçekden avrupa şehirimi değerlendirmenizi bekleriz

2 2 Cevap Yaz
Gürkan 17 Aralık 2018 14:26

sayın arif bey şehri sevmek nedir . bülbülü altın kafese koymuşlar illede vatanım demiş . biz eskişehiri vatanımız olduğu için seviyoruz. ama maalesef hergün stres yaşıyoruz bu kentte

2 6 Cevap Yaz
ya sev

ya terk et :D

6 1
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi