Birileri yine rant kazanacak

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Birileri yine rant kazanacak
A
a

Eskişehir Alpu’da, Esence bölgesinde yapılması planlanan altın ve gümüş  arama çalışmaları için Valiliğin ‘ÇED gerekli değildir’ kararını eleştiren CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, “Bölgenin su ihtiyacını karşılayan Uyuzhamam Mahallesindeki su deposu zarar görecek. İnanılmaz bir çevre katliamı var. Birileri yine rant kazanacak” dedi

Sütiş Eskişehir
Gazetemizin 5 Ağustos Pazartesi günü “Termik Bahane Altın Şahane” başlıklı manşet haberi ile Esence Mahallesi’nde altın ve gümüş aranması çalışmalarını kamuoyuna duyurmuştuk. CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar ve CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, son günlerde gündemde olan çevre katliamlarına ilişkin basın açıklaması yaptı. Porsuk Çayı’nın kaynağı olan Murat Dağı’nda yapılması planlanan maden arama çalışmaları hakkında konuşan Adar, 19 Ağustos’ta ÇED raporunun iptali için yapılacak olan keşife otobüs kaldıracaklarını ve büyük bir katılımla Gediz Karağaç’a gideceklerini söyledi. Adar, “Tüm Türkiye’de son yıllarda çevre olayları en üst düzeyde toplumu ilgilendirmeye başladı. Toplumu bir noktada kanayan yarası haline dönüştü. Geçtiğimiz salı günü Kütahya’da altı tane ilin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirdik. Murat Dağı’nda siyanürle altın aramanın bir firmaya ÇED raporu verilerek başlatılmış olmasına karşı ortak bir tavır sergilemek amacıyla toplanıldı. Dağın hudutları içerisinde bulunan ve o dağdan su alan ESKİ müdahil olarak davalara katılıyorlar. Bu davada 19 Ağustos’ta bir keşfi yapılacak. Keşif de Gediz’in Karaağaç köyünde yapılacak. Eskişehir’den de Kaz Dağı’nda olduğu gibi protesto etme amaçlı bir organizasyon yapıyoruz. Buradan çok sayıda Eskişehirli hemşerimizi Karaağaç’a götürmeyi arzuluyoruz. Eskişehir’de çevreye duyarlı olan, geleceğini, torunlarını düşünen her Türk vatandaşının hassasiyetle bu konunun üzerinde durmasını ve büyük bir katılımla oraya gelmesini istiyoruz” diye konuştu.

VALİLİK KARAR VERDİ
Alpu Esence’de yapılması planlanan altın maden arama çalışmaları için Valilik tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına tepki gösteren Süllü, “Burada altın ve gümüş arayacağız diyorlar. 17 yılda 14 kez maden yasasını değiştirmişler. Bir maddede çok tehlikeli bir şey geçirdiler. 25 hektarlık alanların altındaki alanlarda ‘ÇED kararı gerekli değildir’ diye maden ruhsatı verilecek, aramalara başlanabilecek Valilik kararıyla ÇED raporu olmaksızın. Şimdi Alpu’da gerçekleşecek çalışmalarda Valilik ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermiş. Çünkü alanı 24.82 hektara bölmüşler. Bunun 14.44 hektarlık alanını ocak olarak kullanacaklar, 8.43 hektarlık alanı da pasa depolama alanı olarak kullanacaklar. 1.95 hektarlık alan da şantiye alanı olarak düşünülmüş. Ve proje ömrü 12 yıl. Üretim faaliyetlerinin yapılacağı ocak alanında cevherleşme üzerinde yaklaşık bir metre kalınlığında bitkisel toprak üstü tabakası var. Üretim faaliyetine geçilmeden önce bu üst örtü tamamen yok edilecek. Alandan alınan bitkisel toprak tabakası ocak alanında belirlenen bitkisel depolama alanlarında depolanacak” diye konuştu.
 
BÖLGE HALKI ZARAR GÖRECEK
Maden çalışmalarının bölge halkının su ihtiyacını karşılayan su deposuna ve tarım arazilerine zarar vereceğini ifade eden Süllü, “Alanın batı kısmında bizim Uyuzhamam Mahallesinin su deposu var. O bölgenin su ihtiyacını karşılıyor. Su deposu ne yazık ki yüzey kodunda bulunduğu için etkilenmeme olasılığı sıfır. Bakın Valilik ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi. Ama su deposuna orada zarar vereceğini bilim insanları açıkça söylüyor. Bu alan Sakarya Havzası’nın da içinde bulunuyor. Dolayısıyla Kaymaz Baraj Gölü kuş uçuşu mesafeyle yaklaşık 24 km bu alana. Ve sahaya en yakın gölet, Alpu Beylik Göleti olup, yaklaşık 4 km mesafede. Orada mera vasıflı araziler var. Mera vasfını da muhtemelen değiştirecekler. Bu alanların tarım dışında kullanabileceğine dair yazı almaya çalışacaklar. Bu çevreye verdikleri zarar inanılmaz. Daha işleme başlamadan doğanın gördüğü zarar çok fazla” şeklinde konuştu.
 
KAMUOYU BASKISI ÖNEMLİ
Eskişehirlilere seslenen ve çevre talanına karşı birlikte direnç gösterilmesini isteyen Süllü, “İklim değişikliği var dünyada. Doğaya bu şekilde müdahale ettiğiniz zaman doğa acısını çıkarıyor. Artık yer üstü kaynaklarını tüketenler yerin altına göz diktiler. Yerin altından medet umar hale geldiler. Birileri yine rant kazanacak. Devlet bundan çok küçük hisseler alacak. Ülkesini seven, vatanını seven çevre bilincine sahip duyarlı kişiler olarak bunlara direnmeliyiz. Kamuoyu baskısı da çok önemli. Bu konularda dirençli olmalıyız ve birlikte tavır sergilemeliyiz. AK Partili milletvekili arkadaşlarımızın da bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Sağlığımızı, doğamızı birlikte koruyalım” ifadelerini kullandı.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Yalan deyin 9 Ağustos 2019 15:57

Kaçak yapılara verilen tapular ve orman arazilerinin talancısına verilen tapularla zaten köşeyi dönenler döndü.Haramdır devlet ,memleket malı diyenler keriz oldu.

1 0 Cevap Yaz
vahvah 9 Ağustos 2019 10:52

konuşacak yapacak işleri yok kara çalmaktan başka

0 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi