Eskişehir'den korkutan uyarı: 2022 zor geçecek!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Eskişehir'den korkutan uyarı: 2022 zor geçecek!
A
a

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli kuraklık ve girdi maliyetlerinden dolayı önümüzdeki yılın daha zor geçeceğini vurguladı.

Sütiş Eskişehir
Yağışların yetersiz olması mahsullerde rekolte düşüşüne neden oluyor. Her geçen yıl kendisini daha da hissettiren kuraklık üreticiyi büyük ölçüde zora sokuyor. Doğal hadislerden etkilenen üretici diğer yandan da girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle mağduriyet yaşıyor. Tarımda yaşanan olumsuzluk üreticinin yanı sıra tüketiciyi derinden etkiliyor. Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli kuraklığın yanı sıra artan girdi maliyetlerinin üreticilerin belini büktüğünü ifade ederek, özellikle gübre fiyatlarının yüzde 500 civarında yükseldiğine çiftçinin gübreye ulaşamadığını, dolayısıyla verimin de her geçen gün azaldığına dikkat çekti. 
Erdemli, “Bu yıl ki bazı kuraklıklardan ve girdi maliyetlerinden dolayı çiftçi tamamen tarlasına atılacak gübreyi ve tohumu atamadı. Bu durumu direkt olarak girdi maliyetlerine bağlıyorum ben. Şu anda paramız olsa bile gübre alamayacak durumdayız.  Gübrenin kaç lira olduğu belli değil. Sürekli artan fiyatlar önümüze geliyor. Şu anda gübreye yüzde 450 veya 500 oranında bir zam yapıldı. Vatandaşımız, üreticimiz ve çiftçimiz erişemiyor. Gübresini atamadığı için de ona göre bir verim alacak. Geçen yıllara göre 2022 yılında üretimde yüzde 40 veya 50 oranında bir azalma olacak gibi hissediyoruz” dedi.
Bu yıl önümüzdeki yıldan daha zor olacak diyen Erdemli, “Bunların bir an önce tedbirlerinin alınması gerekiyor ama geç kalındı. Ne olur, nasıl olur? En azından bu gübrenin üst gübre olarak ilk yarıda alınması ve tedarik edilmesi lazım, bir kısmı da devlet desteği ile karşılanması gerekiyor. Yağışlar tam anlamıyla başlamadı ama şu anki durumda yağış kıtlığı var. Gerekli tedbirlerin bunun içinde alınması lazım. Önümüzdeki yıllarda ilk yaz aylarında kışa bağlı bir yağış olduğu taktirde tabii barajlarımızın dolup yeteri miktarda su oluşacağını tahmin ediyorum. Bu yıl sular çok düştü. Bazı bölgelerde su kıtlığından ötürü sulamalar yapılamadı ama önümüzdeki günlerde iyi bir kar yağışı olursa bir dahaki yıl bu kıtlığı azaltırız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi