Bakan illeri açıkladı! "Bütün illerimizde virüs vakasına rastlandı!"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Bakan illeri açıkladı! "Bütün illerimizde virüs vakasına rastlandı!"
A
a

Son dakika Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu.

Sütiş Eskişehir

Son dakika haberi

Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'nin Günlük Koronavirüs güncel tablosunu paylaştı.

Buna göre toplam vaka sayısı 15.679 oldu ve hayatını kaybedenlerin sayısı 277'ye yükseldi.



En çok can kaybı görülen 10 il şu şekilde sıranalanıyor;
  • İstanbul: 117
  • İzmir: 18
  • Kocaeli: 8
  • Ankara: 7
  • Konya: 7
  • Zonguldak: 5
  • Trabzon: 5
  • Balıkesir: 5
  • Adana: 3
  • Sakarya: 3


Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Corona virüs salgınında dünyada gelinen nokta olayın başlangıç günlerini bile unutturdu.

Herhangi bir insan bu hastalık yokmuş gibi yaşayamaz.

Bu eski dünya değil, dünya insanın ekran başından izlediği haberler eskiye benzemiyor.

Karşımızda sürekli hareket halinde olan içeri sızacak boşluk arayan bir düşman var.

İnsanlık buna ilk kez tanık oluyor, dayanışma şimdi izolasyonla gerçekleşiyor.

Dünya corona virüse karşı ne başarı göstermişse bunu izolasyona borçludur. Hastalığın ülkemize girmesini bu yolla iteledik.
Temas, mesafe, izolasyon. Bu 3 kelime hayati önemde.

Bütün dünyada bilim insanları hastalık üzerinde çalışıyor. İzolasyon konusu her gün daha fazla önem kazanıyor.

O halde ilaç, aşı çalışmalarını sürdüren bilim insanları ne diyor ona bakmalıyız. Temastan kaçının.
Yakın çevrenizi uyarmak gibi bir sorumluluğunuz var.

Bu temel kural uygulanmazsa diğer tedbirler bizi koruyamaz. Tehdit herkes için ortak.

Özgürlüğümüzü kısıtlayan birbirimiz değiliz, risk kısıtlıyor.

Mücadelenin temelinde kişiler var. 

Bugünler tahammül ve dirayet günleridir, bugünler şüphesiz geçicidir.

Bu mücadelede stratejimiz sabit hayat olmalıdır, yuvamız gücümüz olmalıdır.

Son 24 saatte 2148 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 63 kişi hayatını kaybetti, vaka sayısı 15 bin 679'a, can kaybı 277'ye ulaştı. Kovid-19 tedavisi tamamlanarak taburcu edilen toplam kişi sayısı 333 oldu.

Virüs kolay yayılıyor. Herkesin şu dönemde kendisini şüpheli gibi görüp kendisini izole etmesini son derece önemsiyoruz. Bu son derece önemli bir örnek. 

Bu virüs bütün dünyaya yayıldı. Ne kadar kolay bulaştığına örnek olsun diye söylüyorum. 

Her hastaya test yapılmak gibi bir algı var.

Test sayımız 100 bini geçti. Ve şu an 71 merkezde çalışılıyor.

Testi daha çok Bilim Kurulu'nun da algoritma olarak geliştirdiği hastalık bulgusu ve şüpheli olan kişilere yapılması.

Hastalık bulgusu olan kişilere test yapılmalı.



İLLERE GÖRE VAKA SAYISI
Bütün illerimizdeki dağılım. Bugüne kadar illerimizdeki dağılımı göstermemiştik. Bütün illerimizde artık bu virüsün olduğunu biliyoruz. Daha çok vaka İstanbul'da. İstanbul'daki vaka sayısı 8 bin 852,  yüzde 60'lara yakın.  Onu İzmir izliyor 853 vaka, 712 vaka ile Ankara izliyor.  Konya'da 584 Kocaeli'nde ise 410 vaka var. Toplam 39 ilimizde can kaybı var. 
Hayatını kaybeden kişilerin yüzde 80'i 60 yaş üstü. Yoğun bakımda olanların yüzde 75'i 60 yaşın üzerinde. 



Dışarı çıkmayalım virüse fırsat tanımayalım.

60 YAŞIN ÜSTÜNDE YÜZDE 75'İ YOĞUN BAKIMDA
42 ilimizde vefat eden arkadaşımızın olmadığını gösteren tablo. Kayıplarımızın ağırlığı İstanbul ve İzmir'de.

60 yaşın üstünde %75'i yoğun bakımda. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın %69'u tansiyon hastası. Yoğum bakımdaki hastalarımızın %63.3 yine tansiyon hastası. Bizim şu dönemde kronik ve alt hastılğı olan ve 65 yaş üstü vatandaşımızın daha yüksek riskli olduğunu görüyoruz. O nedenle bu gruptaki vatandaşlarımızın asla ve asla evlerinden çıkmamaları, kendilerinini izole etmeleri için bu tabloyu gösteriyorum. Sağlık çalışanlarımıza ve Bilim Kurulumuza güvenelim. Can kayıplarını önleme yolu tedbirdir. Dışarı çıkmayalım virüse fırsat vermeyelim.

Umredeki vatandaşlarımızla ilgili Bilim Kurulu ve yurtlarda kalanlarla ilgili bir karar almıştı. Bundan önceki toplantıda. Bu toplantıda şöyle bir karar alındı. Eğer pozitifse hastanede takibi, eğer semptomu varsa yine hastanede takip edilmesi. 

Bu süreci virüsün Türkiye'ye gelişinin uzun bir süre olduğunu ve başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğimizi en son Avrupa bölgesinde gelen ülke olduğumuzu ifade ettiler. 

Biz 14 gün boyunca izolasyona aldık. Bu süreçte özellikle semptomun gelişmesini bekliyorsunuz. 

UMREDEN GELEN VATANDAŞLAR
Umre'deki vatandaşlarımızla ilgili bilim kurulu bir karar almıştı bundan önceki toplantıda. Eğer pozitifse bu kişinin hastanede takibi, eğer takibi varsa hastanedeki takip edilmesi, eğer bunların hiçbiri yoksa bir onan formu imzalatarak ve aile hekimlerinin de bu kişileri takip etme kararıyla 14 günlük süre sonunda evlerine gitmeleri kararı alındı. Merkez üssü olarak Çin'den sonra Avrupa'nın görüldüğü şimdi ise Kuzey Amerika'nın merkez üssü oluştuğu kanaatine varıldı. Bu süreçte bize teşekkür ettiler. Virüsün bize geç geldiği ve süreci başarılı olduğumuzu ifade ettiler. Ayrıca konuştuk. Bu anlamda iyi bir görüşme oldu. Biz 14 gün boyunca izolasyona aldık. Bu süreçte semptomun gelişmesini bekliyorsunuz. Umreden geldikleri için bu dönemde de pozitif olan vakaların olduğunu da görerek devamında herhangi bulgusu olmayanların test yapıldığında pozitif olduğunu gördük. Eğer riskli bölgeden geliyor iseniz hastalık bulgusu olmayabilir. Ve o dönemde test pozitif çıkabilir. Pozitif olanları da takibi tedaviye almış olduk. Eğer gerçekten dediğimiz şekilde kendimizi izole edebilirsek zorunlu olmadığı sürece evden çıkmazsak bu grafiğin daha aşağıda kapanabileceğini söyleyebiliriz. Tam tersini yaparsak bunu önleme şansımız olmaz. Bizim evlerde kendimizi izole etme çabası içerisinde olmalıyız. Gençlerin de bu noktada hassasiyet göstermesi gerektiğini biliyoruz..

PROF. DR. CEMİL TAŞÇIOĞLU'NA BAŞSAĞLIĞI
Sayın Hocam için Allah'tan rahmet diliyorum. Büyük bir acı. Çok iyi bir insandı ve görevinin başında son güne kadar çalışarak hayatını kaybetti. Yakınlarına ailesine ve bütün camiamıza başsağlığı diliyorum.

HASTALIĞA YAKALANAN SAĞLIK ÇALIŞAN SAYISI
DSÖ ile konuştuğumda, Avrupa'da görülen vakaların çoğunluğunun sağlık çalışanları olduğunu söyledi. Bizde böyle bir rakam yok. Hastalığa yakalanan sağlık çalışanı sayısı 601 kişi. Bütün sorumluluk sahada bu arkadaşlarımızın omuzunda. Dolayasıyla koruyucu malzeme konusunda her türlü gayret içerisinde olduğundan eminim. Herhangi biri ben malzeme bulamıyorum diyorsa tüm yetkileri aşsın bize ulaşsın. Son bir haftada dağıttığımız N95 maske saıyısı4 milyona yakın oldu. Bütün imalati ülkemize, sağlık çalışanları öncelikli olarak bu ihtiyacımızı gidermeye çalışıyoruz. Burada hepbirlikte ne kadar cefakar sağlık çalışanlarının olduğunu hepimiz görüyoruz. Bizlerde onları korumak için her tedbiri alacağız.

B-C-D PLANLARIMIZI YAPIYORUZ
Uyku tabi ki önemli. Vatandaşlarımızın beslenme konusunda uyku konusunda özellikle dikkat etmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Başından beri birlik ve beraberlik içince mücadelenin oluşması için gayret gösteriyoruz. Biz imkanlarımızı olabildiğince arttırmaya ve B-C-D planı gibi hangi durumda planlarımızı yapıyoruz. İstanbul'da %58'de. Bu süreçte özel hastanelerin kısmen devrede olduğunu, özel hastanelerin de önümüzdeki günlerde daha yoğun girebileceğini ifade etmek istiyorum. Yaklaşım ve önerilerinde daha yapıcı olmasını gerektiğini belirtmek istiyorum.

Pandemi hastaneleri ile ilgili bir düzenleme yapılıyor olacak. Özellikle vatandaşımızdan bu anlamda ücret talebi edilmemesi noktasında yaklaşım içerisindeyiz. 3-5 günü bulmaz düzenleme yaklaşımı söz konusu. Temas ve izolasyon özellikle altını çizmeye çalıştım. Bu dönemde mümkün oldukça evden çıkmamaya ve izole etmeye çalışmalıyız. Biz bakanlık olarak MHRS ve çağrı sistemlerimizde çok kişi çalışır. Şu an %90'ı evden sisteme katılıyor. Daha önce böyle bir şey yapmamıştık. İş ortamının evden de nasıl yapılabileceğini hepimiz test etmiş bulunuyoruz.

ANTİKOR TEDAVİSİ
Bu konu ile dünyada uygulama var fakat çok yaygın değil. Özellikle tedavisi yapılan ve antikoru gelişmiş hastaların tedavisi olanlara verilmesi. Hangi hastaya nasıl uygulanmasıyla gerektiği bugün de yayınlandı. Kızılay tedarik zincirinde önemli bir birim olacak. Üniversite ve Vakıf Üniversiteleri yapabileceklerse izin verme konusunda genelge Kök hücresi yapmıyoruz. Bunu da yaptığımız 3 hastamız oldu. Fayda görülüp görülmediğini Bilim Kurulu çalışmalarından sonra söyleyebiliriz. Kök hücre başladı, bunu da genişletiyoruz.

Seyahat kısıtlaması daha da yoğunlaştırılacak.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
Bilim Kurulu'nun geçen toplantıda aldığı kararları biliyoruz. Özellikle bazı şehirler özelinde giriş çıkışların kontrolü istenmişti. Önümüzdeki günlerde bunun daha yoğun bir şekilde uygulanmış olacak.


 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi