×

Eskişehir’de "Meclis zammı geri çek" protestosu

ESKİ tarafından içme suyuna yapılan zam ile ilgili açıklama yapan TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara’dan gelen zamları sürekli Eskişehir’e yansıttığını söyledi.

ESKİ tarafından artan maliyetler nedeniyle suya yapılan yüzde 70 oranında zam, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi önünde protesto edildi. Kardeşlik Platformu’nun çağrısıyla yapılan basın açıklamasına AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu, Eğitim Bir Sen Eskişehir Şube Başkanı İbrahim Akar ve vatandaşlar katıldı. Ellerindeki dövizlerle basın açıklamasına katılan vatandaşlar, “Meclis zammı geri çek” sloganlarını attı.


SU KAMU HİZMETİDİR

Kardeşlik Platformu adına basın açıklamasını yapan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, “Eskişehir’de musluklardan su yerine zam akıyor. Bilindiği gibi su bir kamu hizmetidir ve haktır. Ancak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi suyun bir kamu hizmeti olup hak olduğunun farkında değildir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi daha kaliteli, daha ucuz suyu nasıl temin edebileceğini düşünmeden sürekli Ankara’dan gelen zamları buraya yansıtmaktadır. Şayet Ankara’dan gelen zamlar buraya yansıtılacaksa biz Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanını neden seçtik?” diye konuştu.

BAKAL’DAN SORULAR
Bakal konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanına aracılığınızla şu soruları soruyoruz: Eskişehir’de ne kadar şebeke yenilemesi yaptınız? Eskişehir’de Sarısungur ve Aşağı Ilıca Göleti’ni ne zaman Eskişehir içme suyu sistemine dahil edeceksiniz?  Eskişehir içme ve kullanma suyuna yapılan son fahiş zam bardağı tekrar taşırmıştır. Son bir yılda kümülatif olarak Eskişehir’in içme suyuna yüzde 274 zam yapılmıştır. Bu zam hiçbir şekilde temin edilemez, yorumlanamaz. Ayrıca bu zammın farklı zamlarla kıyaslanması kabul edilemez. Çünkü bu farklı zamları yapanlar kamunun imtiyazlarını kullanmamakta, kamudan kaynak almamaktadır. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı bu haksız, adaletsiz fahiş zammı derhal geri çekmelidir. Suyun bir hak olduğu bilinciyle yeniden su tarifesini düzenlemelidir. Eskişehirli tüketicilerin cebine el atmaktan vazgeçmelidir. Eskişehirli tüketicilerin cebi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin finans kaynağı değildir.”