×

ES-ES’i, ES-ES yapan Kılıçoğlu’nun desteğidir

Aziz Bolel’in abiliği, Yalçın Kılıçoğlu’nun desteğiyle 19 Haziran 1965’te takımımız resmen kuruldu. Amigo Orhan her sohbetimizde, “Eskişehirspor’u, Eskişehirspor yapan Yalçın Kılıçoğlu’nun desteğidir” diye sürekli vurgular.

Akademi Gençlik, İdmanyurdu ve Yıldıztepe takımlarının kadrosunu oluşturduğu ESES, transferler de yaptı. Beşiktaş’tan Eskişehirli Yüksel Özbek ‘abi’ olarak getirildi. Abdullah Matay’da ilk antrenörümüz oldu
23 Mayıs 1965’te Şeker Stadı’nda çeşitli oyuncuların davet edildiği ‘Eskişehir Karması’ adıyla Ankara’nın Birinci Lig takımı PTT ile özel bir maç yapıldı. Henüz adımız Eskişehirspor değildi
 
Cemoğlu, takım kurma girişimlerini şöyle anlattı: “Bir takım kurma fikri giderek olgunlaşınca şehrin işadamları ve kanaat önderleri Ticaret Odası’nda toplantılar yapıyordu. Hatta 23 Mayıs 1965’te Şeker Stadı’nda çeşitli oyuncuların davet edildiği ‘Eskişehir Karması’ adıyla Ankara’nın Birinci Lig takımı PTT ile özel bir maç yapıldı. Bu maçı rahmetli babamla birlikte izlemiştim. Henüz adımız Eskişehirspor değildi. Amaç geleceğin Eskişehirspor’unu oluşturacak futbolcuları izlemekti. Karşılaşmayı Ankara’nın şimdiki Süper Lig’de oynayan güçlü takımı PTT 3-0 kazandı. Beğenilen bazı futbolcular transfer listesine alınmıştı. Tabi bu arada Eskişehirspor’u kurma çalışmaları da hızla devam ediyordu. Deneyimli bir tüccar olan Aziz Bolel’in Sakarya Caddesi’nin girişinde sağda beyaz eşya satan dükkânı vardı. Aziz Bolel de bir abi gibi bu kuruluşa öncülük ediyordu. Takım kurmak için uğraşanlar arasında şehrin önemli isimleri bulunuyordu. Bunların arasında Mustafa Doğramacı, Aydın Begiter, Şükrü Kuntasal, Dündar Özbil, İsmail Özdemir, Yalçın Kılıçoğlu, Necmettin Eldem gibi isimlerin de olduğu bir grup 24 Mayıs 1965’te TFF’ye ilk başvuruyu yapıyor. Ve 19 Haziran 1965’te Eskişehirspor resmen kuruluyor.”
 
Cemoğlu, şöyle devam etti: “Eskişehirspor, Eskişehir’e Formasıyla renk / Başarılarıyla Ahenk / Golleriyle hareket / Şöhretiyle bereket getirecektir” diyerek yola çıkan Aziz Bolel’in başkanlığındaki ilk Yönetim Kurulu şu isimlerden oluşuyordu; Dündar Özbil (2. Başkan), İsmail Özdemir (Genel Sekreter), Niyazi Önal (Genel Kaptan), Necmettin Eldem (İdare Amiri), Aydın Begiter (Muhasip), Ziya Şener (Veznedar), Abdullah Uygur (Bölge Temsilcisi), Lami Görker (Kulüp Doktoru), Yalçın Kılıçoğlu (Üye), Mustafa Doğramacı (Üye), Nafiz Yazıcıoğlu (Üye), Şükrü Kuntasal (Üye), Tayyip Uygur (Üye)
2. Lig maçları Eylül ayının ilk haftasında başlayacaktı. Yani fazla bir zaman yoktu. Transfer için hızla para toplanıyor ama küçük küçük paralar. Asıl kaynak Yalçın Kılıçoğlu’ndan geliyor. Amigo Orhan, o günleri anlatırken üzerine basa basa söylüyor;  “Eskişehirspor’u, Eskişehirspor yapan Yalçın Kılıçoğlu’nun desteği ve maddi katkısıdır.”

Hangi takımdan kimler alındı?
Cemoğlu: “Gençlerbirliği ile oynanan maçta galibiyetten çok oynanan güzel futbol gelecek adına büyük ümit vermişti. Transferde son aşamaya gelinmiş ve Eskişehirspor’u temsil edecek kadro oluşmuştu.
Akademi Gençlik’ten Fethi Heper, Metin Büyüksolak, Mengü Ertel, Öncü Boğatır, Ünver Şeren, Fatihspor’dan Çetin İmrek (Yamuk Çetin), Mehmet Dülger (Agop Mehmet) ve İsmail Arca, Ankara Şeker’den Muzaffer Çil, Eskişehir İdmanyurdu’ndan İlhan Çolak, Demirspor’dan Ayhan Aşut (Kebur Ayhan), Nihat Atacan (Fethi Nihat Ender filelere gönder’in Nihat’ı. Tığ Nihat derlerdi), Kütahya Linyitspor’dan Mahmut Şölenişçi, Bursaspor’dan Hasan Bora, Vefa’dan kaleci Hakkı Aygün, Sivas Karagücü’nden kaleci Orhan Aydıngör (Yağlı Orhan),  Toprakspor’dan Kamuran Yavuz ve Faik Bıkmaz aklıma gelen transferlerden.

İlk kaptanımız Mehmet Özbek
Cemoğlu: Bunların başına da Eskişehir’in öz çocuğu olan Beşiktaş’ın yıldız futbolcusu Yüksel Özbek’i bir ağabey ve takım kaptanı olarak getirdiler. Ancak Yüksel Özbek’in önceki sezondan kalma dizinden bir sakatlığı vardı. İstikrarlı bir şekilde oynamıyordu. O nedenle ilk kaptanımız olarak Agop Mehmet (Dülger) bilinir. Oysa Eskişehirspor’un ilk kaptanı tartışmasız Yüksel Özbek’tir. Akademi Gençlik’i çalıştıran disiplinli ve sert karakteriyle hatırladığım Abdullah Matay’da  Eskişehirspor’un ilk antrenörüdür.
 
Yarın
Renklerimiz neden siyah kırmızı oldu
Armanın ve üç yıldızın öyküsü nedir
İlk hazırlık maçları nasıl geçti
Eskişehirliler neden Beşiktaş’ı tutuyordu
 
Dün
Eskişehirspor Nasıl Doğdu yazı dizimiz ilk bölümünde kentte gelişmeye başlayan futbol kültürünü anlattı. Ve bu noktada Demirspor’un ve Akademi Gençlik takımlarının başarılarının Es-Es’e ilham olduğu vurgulandı.