×

Alpu Belediyesi borç batağına böyle batmış

Eskişehir'de Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller belediyenin borçlarının içinde en büyük kalemi geçtiğimiz yıl AK Partili eski başkan Rafet Demirtaş tarafından belediyeye alınan pancar sökme makinesinin oluşturduğunu söyledi. 

Eskişehir'in Alpu Belediyesi'nde geçtiğimiz dönemde yapılan bu harcama ulusal medyada yankı yarattı. Sözcü Gazetesi'nden Kemal Atlan'a konuşan Başkan Güller, "Yılın birkaç ayında pancar sökümü yapılan ilçede, bugünkü değeri yaklaşık 2.3 milyon lira olan pancar sökme makinesi, 2018 yılı Ağustos ayında 5 yıl vadeli leasing yöntemiyle 8 milyon liraya alınmış. 500 bin peşinat ve her yıl 1 milyon 500 bin lira ödemesi olan pancar sökme makinesi için daha hiçbir ödeme gerçekleşmemiş. Piyasası 2.3 milyon lira olan bir makine 8 milyon liraya alınmış. Pancar sökme makinesi senenin 10 ayı belediye garajında yatıyor. Geçtiğimiz yıl pancar sökme makinesi ile 3 bin 447 dönüm pancar sökümü gerçekleşmiş. 468 bin lira elde edilmiş. Yakıt ve çalışanın maaşları düşüldükten sonra belediyeye yaklaşık 200 bin lira bir gelir sağlamış” dedi. Pancar sökme makinesinin 1 milyon 500 bin lira olan ilk taksitinin ödeme tarihinin geçen ay olmasına rağmen parayı ödeyemediklerini belirten Güller, “Pancar sökme makinesi adeta belediyenin ciğerini sökmüş durumda. 

Pancar sökme makinesinin borcundan bir kurtulabilirsem, belediyenin borcu yok diyebilirim. Geriye kalan borçların en fazlası 100 ila 150 bin lira olan borçlar ve ödenebilecek olan borçlardır. 21 Eylül tarihinde pancar hasadı başlıyor. Aralık ayının başına kadar pancar sökme makinesini en verimli şekilde kullanmaya çalışacağız. Geçen sene belediye yönetimi pancar söküm birim fiyatlarıyla ilgili bir çalışma yapmamış. Partili olanlara dönümü 100 veya 110 liradan partili olmayanlara ise dönümü 150 liradan pancar sökümü yapmışlar. Geçen sene 3 bin 447 dönüm pancar sökümü yapılmış. Maksimum çalışma ile bu yıl 5 bin dönüm pancar sökmüş olsak dönümü 150 lira desek 750 bin lira para yapar. Zaten bunun yarısı akaryakıt ve çalışanın maaşı gibi giderlere gitse elimize yaklaşık olarak 300 ila 350 bin lira geçecek. Külliyen zarar diyebiliriz. Elde edilen para makinenin borcunun taksitini bile ödeyemiyor. Yılda en fazla 2 ay çalışan makineden kar etmeniz zaten imkansız” dedi.