Kazım Kurt: Bu karar kaosa sebep olacaktır!

Hükümet tartışma yaratan bir karara daha imza attı. Nedir o karar? Şöyle anlatayım…

22 Şubat 2020 08:59
A
a
Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
Hükümet tartışma yaratan bir karara daha imza attı.
Nedir o karar?
Şöyle anlatayım…
Biliyorsunuz ki büyükşehir belediyesi olan illerdeki trafik düzenlemelerini, yine büyükşehir belediyelerine bağlı olan Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) yapar.
Ve UKOME’de, sadece büyükşehir belediyesi yetkilileri değil, kamu kurumlarının temsilcileri de yer alır.
Tabii şehir trafiği büyükşehir belediyelerini birinci dereceden ilgilendirdiği için, UKOME’deki üye çoğunluğu da büyükşehir belediyelerinin ‘idi!
Yani; büyükşehir belediyelerinin 11, kamu kurumlarının 10 üyesi var ‘idi!’
 
*
 
‘İdi’ diyorum, çünkü…
 
*
 
Büyükşehir belediyelerine bağlı OKUME’lerdeki üye çoğunluğu değişti.
Yeni kararla birlikte, büyükşehir belediyeleri, UKOME’de azınlık duruma geçti.
Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili yönetmeliğin değişimi kararı kapsamında UKOME’deki kamu kurumlarının üye sayısı artırılarak 14’e çıkarıldı. Buna göre üyeler arasına Milli Eğitim Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üyeleri de eklendi.
 
*
 
Peki, hükümet niçin böyle bir karara imza attı?
Genel kanaat şu: Bu karar İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin trafiği düzenlemesini engellemek için alındı! Bununla beraber diğer CHP’li büyükşehir belediyeleri de bu karardan nasibini aldı.
 
*
 
Zira kararı Cumhuriyet gazetesine değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, şunları söyledi:
 
 
İBB’Yİ KUŞATMAYA ÇALIŞIYORLAR
“Mecliste çoğunluğunu kullanarak İBB’yi çalıştırmayan AKP gibi bu kez de bakanlık eliyle yetki tırpanı yapıyor. Seçimlerden sonra engellemeler bitmedi. Boğaziçi imar yetkisi gibi çok sayıda engellemelerle karşılaştık. İBB’yi kuşatmaya çalışıyorlar. Yeni bir engelleme çabası daha geldi. İBB’nin yönettiği UKOME’nin yapısı, Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından değiştirildi. İBB, artık UKOME’de çoğunluk değil azınlık. Milli Eğitim ve Aile bakanlıkları da UKOME’nin üyesi haline geldi.”
 


*
 
Gelelim Eskişehir’e…
Haliyle bu karar, Eskişehir Büyükşehir Belediyesine bağlı UKOME’nin işleyişini de olumsuz yönde etkileyecek.
Çoğu şehirde olduğu gibi Eskişehir’in de az çok trafik sorunu var.
Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, şehrin ulaşım ana planını tamamladı ve uygulamaya koydu.
Peki, şimdi ne olacak?
Yıllardır birçok projesi engellenen Büyükerşen, Eskişehir’in trafik sorununun çözümü yönünde de epey bir sorunla karşılaşacağa benziyor.
İlerleyen günlerde hükümetin aldığı bu karara ilişkin mutlaka detaylı bir değerlendirme yapacaktır.
 
*
 
Konuyla yakından ilgilenen bir isim daha var.
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’tan bahsediyorum.
Karara ilişkin görüşünü aldığım Kurt, UKOME’deki değişikliğin art niyetli olduğu kanaatinde.
Şöyle ki:
 
İMAMOĞLU’NU ENGELLEYECEKLER
“Bir kere şunu vurgulamak lazım: 11 Büyükşehir Belediyesi CHP’nin elinde. Bu anlamda özellikle İstanbul, oldukça önemli bir yer. İstanbul trafiğini Ekrem İmamoğlu düzeltecek. Bunun için UKOME'de ciddi kararlar alıp uygulaması gerekiyor. İktidar partisi tarafından atanmış memurlar üstünlükte olduğu zaman, İmamoğlu’nun aldığı kritik hiçbir karar kabul edilmeyecek. Vali, UKOME toplantısından önce göndereceği memurlara talimat verecek ve o talimatı uygulatacak. Bakın bu karar yanlıştır ve kaosa sebep olacaktır. ‘Belediye başkanı trafiği düzenleyemiyor’ diye algı yaratacaklar. Burada art niyet olduğu bariz. CHP’li belediyeleri her anlamda kıskaç altına almaya çalışıyorlar.
 
AMAÇ CHP’Lİ BELEDİYELERİ İŞ YAPAMAZ HALE GETİRMEK
Bakın başka bir şey daha söyleyeyim. ‘E-belediye’ diye bir sistem getiriyorlar. Amaç şu: Belediyede gerçekleşen tüm iş ve işlemler bir merkez tarafından görülecek. Yazılan yazılara dahi karışacaklar. Onların izin verdiği, onayladığı ölçüde yazıp çizebileceksin. Bir de ‘tek düze hesap’ diye bir şey getirecekler. Bakanlığın kontrolü altında olacak. Bakanlıktan onay çıkmazsa belediyede hiçbir satın alma ve ihale işlemi yapılamayacak. Daha bitmedi. Belediyelerin gıda satışı yapılan işyerlerinde hijyen kontrolü yapma yetkisini elinden aldılar. Bakın bunların hepsini yan yana koyduğunuzda bir samimiyet görebilmek mümkün mü? CHP’li belediyeleri iş yapamaz hale getirmek planlanıyor. Yani bir art niyet olduğunu net bir biçimde söyleyebilirim.”
 
*
 
Evet…
Kazım Kurt’un açıklamaları bu yönde.
Ne denebilir ki?
Aslında söylenecek çok şey var da.
Neyse, deyip bugünlük MIH sütunlarını kapatalım…
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
hee 23 Şubat 2020 11:03

E_ Belelediye ne güzel bir uygulama dünyanın en iyi işi dahi olsa beğenmeyenler e dokunur zaten iş yapmayacaklar için güzel bir kılıf olur hee valla fazla para harcamazlar göz boyamaktan başka

1 1 Cevap Yaz
METEHAN 23 Şubat 2020 00:27

Bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, şehrin ulaşım ana planını tamamladı ve uygulamaya koydu. Demişsiniz! Peki nedir acaba bu ulaşım ana planı? 21 yıldan beri ne bekliyorsunuz acaba bu trafik sorununu çözmek için? 21 yıldan beri ne yapıldı acaba çözüme katkı için? Şu an mecliste çoğunluk Chp de. Haydi yıllardır engelenen projeleri uygulayın madem ki çoğunluk sizde. Engel olacak mecliste yok şimdi! Hep aynı cümleler "yapacaktık hükümet engelledi". Şu yapmayı düşündüğünüz engellenen projeler neler acaba? Tren garını taşıyalım dediniz 1. Stadyum Mutalıp ta yapılsın dediniz bu 2. ! Hangi gerekçe ile istediniz tren garını? Tarihi tren garını da müze mi yapacaktınız? Ya da sanat galerisi mi? Ya da opera binası mı olacaktı? Spor Köyü projesini uygulayın Mutalıp'ta engel olan da yok....

1 2 Cevap Yaz
DKC 22 Şubat 2020 12:32

Yerelde Chp'ye yenilmenin hazımsızlığı hala sürüyor demek ki; Kaybettikleri rant epey büyük bir rant olsa gerek. Neredeyse 1 yıl olacak hala bu durumu kabullenemiyorlar. Hani şu Kemal Sunalın; Tosun paşa filmindeki gibi hâlâ yeşil vadi bizim diye diretiyorlar😂😂😂

2 1 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi