Ah çiftçim vah çiftçim sizi kim koruyacak?

Sabah saatlerinde telefonum çaldı. Arayan Tepebaşı’nda tarlası bulunan bir çiftçi vatandaşımız…

19 Mart 2019 08:20
A
a
Sütiş Eskişehir
Tarih 14 Şubat Perşembe…
Sabah saatlerinde telefonum çaldı. Arayan Tepebaşı’nda tarlası bulunan bir çiftçi vatandaşımız…
O kadar telaşlı ki…
Tepebaşı Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanlığı tarafından 30-40 lira yıllık aidatını ödeyemeyen yüzlerce çiftçiye icra takibi başlatıldığını anlatıyor. Tarafıma, şahsına gönderilen icra takibi belgelerini ulaştırdı. Çiftçi anlattıkça durum daha da vahim bir hal almaya başladı. Bir kurum, adında da “Çiftçi Malları Koruma” olan bir kurum tarafından kendi üyesi olan çiftçilere aidat borcunu ödemediği gerekçesiyle icra takibi başlatıyor! Çiftçi borcunu ödemezse avukat masraflarıyla birlikte borçların katlanarak yükselmesi söz konusu! Çiftçiler bir ay önce konuyu bana aktardığında yaşananları “İşin Özü” sütunlarında gündeme taşıdım…
Tepebaşı Çiftçi Malları Koruma Kurulu Meclisi Başkanlığı tarafından çiftçilere başlatılan icra takibi çiftçi camiasında büyük yankı uyandırdı diyebilirim. “Çiftçiye İcra Şoku” başlıklı 15 Şubat tarihinde yayınlanan yazımın ardından icra mağduru bir çok çiftçi bana ulaşarak, “Kurul bizim toprağımızı korumak yerine bu icra da neyin nesi? Zaten zor günler geçiriyoruz. Bizi bu şekilde mağdur etmeye hakları yok” diyerek tepkisi açık bir şekilde ifade etti.
Tarih 18 Şubat Pazartesi…
Başkanlığını Süleyman Buluşan’ın yaptığı kurum, gündeme getirdiğim konu sonrası tarafıma yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, çiftçi mallarının korunması hakkındaki kanundan kaynaklanan sorunlar yaşandığı ve kanunda yapılacak değişiklikle çiftçi sorunların çözülebileceğini belirtmişti. Ancak icra takipleri ne yazık ki olduğu yerinde kaldı. Çiftçi borçlandırılmaya ve borcunu ödemeye mahkum edildi. Tepebaşı Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanlığı çiftçinin 30-40 liralık borcunun peşini ne yazık ki bırakmadı!
Tam bir ay sonra tarih 18 Mart Pazartesi…
CHP Milletvekili Utku Çakırözer icrayla boğuşan çiftçinin sesini duydu. Harekete geçti. Önce çiftçileri bir bir dinledi…
Daha sonra soluğu Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan’ın yanında aldı. Çakırözer Çiftçi Malları Kanunu’nun çiftçilerin sorunlarını çözmediğini, çiftçilerin icraya verilmesinin kabul edilemez olduğuna dikkat çekti. Buluşan’ın Çakırözer’e bu konuda ne söylediğini bilemiyoruz…
Buluşan üyesini korumak için hangi hükümet yetkilisiyle görüştü?
Bu konuda bir dosya hazırladı mı?
İlerleyen günlerde borçla boğuşan çiftçiye umut olacak bir çalışma yapılacak mı?
Sorulara yanıt bulabilmek isterdik…
Çakırözer’in ise ifadeleri net:
“Kanun çiftçiyi koruyacak şekilde yeniden düzenlensin.”
“Kanunlar, malını koruması gereken çiftçiyi borçlandırmamalı.”
“Çiftçinin icra borçları kaldırılmalı.”
Çakırözer’in söylediği sözlere ve önerilerine kulak veren olur mu? Keşke duyan olsa da sorunları bir anda çözse…
Çiftçinin de artık yüzü gülse…
İşin özüne gelecek olursak ortada tek bir gerçek var! “Çiftçimizi koruyamıyoruz”

kaan özcan foto

TRAMVAY DEDİKODULARI

Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Ulus Anıtı”nın açılışının yapıldığı günün ertesi sabahı yani 10 Mart... Yine tramvaydayım oldukça yüksek sesli muhabbet var. Herkes birbiriyle konuşuyor. O kadar yüksek ses var ki tramvaydaki anonslar dahi duyulmuyor. Bu esnada Tramvay İsmet İnönü Durağı’ndan hareket etti. Tramvay Espark Durağı’na yaklaştığında tramvayın içindeki yolcuların hepsi bir anda sus pus oldu. Herkes başını aynı anda “Ulus Anıtı”na çevirdi. Tramvaydaki çoğu vatandaş ilk defa Ulus Anıtı’yla karşı karşıya geldi. Güzel bir andı. Anıtın heybetli duruşundan tramvaydaki muhabbetler bir anda kesildi. Bir tek ses duydum diyebilirim: “Vay be…”

HAFTANIN EFSANE SÖZLERİ

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: Endişe etmeyin. Devletimiz terörle mücadelede hiç olmadığı kadar güçlüdür. İnşallah bu işin sonuna gelinmiştir. Ayağımıza çelme takmak için fırsat arıyorlar.

TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN: Bu ülkenin başka çıkışı yok. Devlet desteklerimiz devam ediyor. Daha fazla kredi kullanabilirsiniz. Yeter ki ihracatçı olun. Biz vermeye razıyız siz almak istemiyorsunuz.

YILMAZ BÜYÜKERŞEN: Gündoğdu Dönüşüm Kentsel Dönüşüm Projesini Büyükşehir Belediyesi resen gündeme aldı. AKP’li meclis üyeleri de biz de katılıyoruz oy birliği ile olsun dediler bunu da böyle bilin.

 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
çiftci 19 Mart 2019 10:06

bu çiftçi mallarını koruyan gurup termiksantrale ses çıkaramaz besleme oldukları için gariban çiftçiye güçleri yeter kimin neyini korumuşlar bugüne kadar.

1 5 Cevap Yaz
tades 19 Mart 2019 09:14

tepebaşı koruma parayı alıyor ama mutallıp ve sakinyepe emirce arasında kalan tarlalarda hep zarar adam resmen sürüyü ekinlerde otlatıyor kimsede bir şey diyemiyor ovanın ortasında koyun kışlası var ama kimse ses çıkaramıyor paraya gelince korumadığı yerin parasını çatır çatır alıyor

0 4 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi