Acıbadem'de meme kanseri eğitimi

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç Acıbadem'de meme kanseri eğitimi
A
a

Acıbadem Eskişehir Hastanesi ve Odunpazarı Belediyesi işbirliğiyle meme kanseri bilinçlendirmesi kapsamında bir sağlık söyleşisi düzenlendi. 

Sütiş Eskişehir
Büyükdere Halk Merkezi’nde gerçekleşen söyleşiye katılım oldukça yoğundu. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün ekim ayının ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak belirlendiğini ve Acıbadem Eskişehir Hastanesi olarak bu ay içinde yapılan etlkinliklerle toplumda meme kanseri farkındalığı oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.


“Her meme kanseri olan 100 kadına karşılık 1 erkekte görülüyor”
Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Üstün, konuşmasında, “İstatistiklere göre her 8 kadından birinde hayatının herhangi bir döneminde meme kanseri gelişmektedir ve kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup tüm kanserlerin yüzde 30’unu oluşturmaktadır. Erkeklerde de meme kanseri görülme olasılığı vardır. Her meme kanseri olan 100 kadına karşılık 1 erkekte görülmektedir. Otuz yaşından sonra meme kanseri riski artmaktadır. Menopoza giriş devresi olan 45-55 yaşları arasında bir duraklama görülmektedir. 55 yaşından sonra sıklığı artmaktadır. Meme kanseri tanısı konulan kadınların yüzde 50’sinin 65 yaşı üzerinde olması, yaşam boyu takiplerin önemini göstermektedir” dedi.


"Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artıyor"
Günümüzde meme kanserinin sebebinin tam olarak bilinmemediğini anlatan Doç. Dr. Üstün meme kanseri için belirlenen risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:
“Yaş ilerledikçe meme kanseri riski artmaktadır. Hastaların çoğunluğu 50 yaş üzerindedir. Annesinde veya kardeşinde meme kanseri öyküsü olanlar yüksek risk altındadır. Meme kanseri olan kadınların yüzde 85’ inin ailesinde meme kanseri öyküsü yoktur. Ailesinde meme kanseri olanlar doktora danışarak mamografi çektirmeye aile bireylerinin teşhis yaşından önce başlamalıdırlar. 12 yaşından önce adet kanamasının başlaması meme kanseri riskini arttırır. Menopoza girme 55 yaşından sonra ise meme kanseri riski artar. 30 yaşından sonra hamile kalmak veya hiç hamile kalmamak meme kanseri riskini artırır. Çoğu çalışma 10 yıldan fazla östrojen kullanımının meme kanseri gelişiminde ufak bir risk artışına sebep olduğunu göstermektedir. Önceden meme kanseri olmuş hastaların diğer memelerinde kanser gelişme riski yüksektir. Meme bölgesine ışın tedavisi uygulanan hastalarda yaklaşık 10 yıl sonra meme kanseri riski artmaktadır. Bazı çalışmalar meme kanserinin bazı tiplerinde diyetin etkili olduğunu göstermiştir. Yaşlı ve şişmanlarda meme kanseri görülme olasılığı artmaktadır. Az yağlı, dengeli ve sebze-meyve ağırlıklı diyetin riski azalttığı öne sürülmektedir. Sigara ile meme kanseri arasındaki ilişki tam olarak gösterilememiştir.”


"Kendi kendine ayda bir kez muayene önemli"
Meme kanseri için erken tanı uygulamalarını da kendi kendine meme muayenesi, doktor muayenesi, mamografi, ultrasonografi ve biyopsi olarak sıralayan Doç. Dr. Hasan Üstün “Bütün kadınlar kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmeli ve bu muayeneyi düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Memedeki kitlelerin yüzde 80'i bu kitleler iyi huylu olsun, kötü huylu olsun, kadınların kendisi tarafından ya tesadüfen, ya da kendi kendine meme muayenesinde keşfedilmektedir. Kendi kendine meme muayenesi ideal olarak adet döngüsünün 5-7'nci günleri arasında, ayda bir kez yapılmalıdır. Menopoz döneminde olan ve adet görmeyen kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri bir gününde bu muayeneyi yapabilirler” ifadelerini kullandı.


"Başarılı bir tedavi mümkün"
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Üstün, meme kanserinin erken teşhisi için ise "40 kadar iki yılda bir hekim muayenesi ve gerekirse meme ultrasonografisi, 40-50 yaş arası iki yılda bir hekim muayenesi, yılda bir mamografi, gerekirse meme ultrasonografisi, 50 yaş sonrası yıllık hekim muayenesi ve yıllık mamografi izlemini öneriliyor. Tedavi için ise, hastalığın evresine ve hastanın klinik durumuna göre ameliyat, kemoterapi, hedef tedaviler (akıllı ilaçlar), radyoterapi ve hormon tedavisi seçenekleri bulunmaktadır. Güncel tedavilerle eskiden ölümcül olabilen bu hastalık günümüzde iyi bir ekip çalışmasıyla başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

Sorulan soruların cevaplanmasıyla etkinlik sona erdi.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi