ABD Suriye'yi vurdu

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç ABD Suriye'yi vurdu
A
a

ABD Başkanı Trump'ın Suriye'deki kimyasal saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye rejimi hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu. Açıklamanın ardından ABD, İngiltere ve Fransa Suriye'ye hava harekatı yaptı. Şam'ın batısında yer alan Lübnan sınırı boyunca hedeflerin vurulduğu da gelen bilgiler arasında.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi
08.15 : Fransa: Ruslarla iletişime geçildi, ne yaptığımızı söyledik.  
 
08.10 : Rusya Savunma Bakanlığı, ABD ve müttefikleri tarafından fırlatılan roketlerin çoğunun Suriye hava savunma sistemleri tarafından engellendiğini belirtiyor.
 
08.10 : Saldırı haberleri, beklendiği gibi Amerikan medyasının bir numaralı gündemi.
 
'ABD, misilleme olarak Suriye'ye saldırdı' başlığını seçen New York Times gazetesi, Trump'ın Suriye'den çıkmak istediğini söylediğini ancak buna karşılık görev süresi içinde ikinci kez Suriye'yi vurduğunu hatırlattı.
 
CNN International televizyonu 'ABD ve müttefikleri Suriye'yi vuruyor' manşetiyle verdiği haberinde, bazı üst düzey Amerikalı yetkililerin sözleri yer aldı. Yetkililere göre, saldırılar devam edebilir.
 
Trump'ın sık sık eleştirdiği Washington Post gazetesi, 'ABD ile müttefikleri, şüpheli kimyasal silah saldırısından sonra Suriye'yi vurdu' başlıklı haberinde, Trump'ın yeni saldırılar konusunda açık uçlu konuştuğuna vurgu yaptı. Gazetenin haberinde, buna karşılık Savunma Bakanı Mattis'in ise ancak Esad'ın benzer adımlar atması halinde yeni bir saldırı yapabileceklerini söylediğine dikkat çekildi.
 
Trump'ın baş destekçisi muhafazakar haber kanalı Fox News ise 'Suriye vuruluyor' başlığını kullandı. Haberde, "Başkan Trump, şüpheli zehirli gaz saldırısından dolayı Esad rejimini cezalandırmak üzere askeri saldırıyı duyurdu" denildi.
 
NBC News 'ABD ve müttefikleri, şüpheli kimyasal silah saldırısına karşılık Suriye'yi vurdu', ABC News ise 'ABD, Suriye'yi vurmaya başladı' başlığını tercih etti.

07.55 : Suriye'nin başkenti Şam'da saldırıya karşı gösteri var. Ellerinde Suriye bayrakları taşıyanların yanı sıra silahlı askerler de gösteriye katılıyor.
 
07.45 : İran Dışişleri Bakanlığı: Saldırıyı kınıyoruz, bölgesel sonuçları olacak.
 
07.40 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: Saldırı kimyasal tesislere yapıldı.

07 : 36 Genel Sekreter  Stoltenberg: "Bu saldırı rejimin Suriye halkına tekrar kimyasal saldırı  düzenleme gücünü zayıflatacaktır"
 
07 :30 : Rusya: Hava harekatında 6 sivil yaralandı.
 
07.20 : İhlas Haber Ajansı, Rusya'dan yapılan "Rus savunma sisteminin koruduğu üslere füze gelmedi" açıklamasını geçti.
 
07:16 : ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esed rejimine yönelik saldırısına  Avustralya'dan destek geldi
 
06.05 : Güney Kıbrıs'tan havalanan İngiliz savaş uçaklarının görüntüsü paylaşıldı.
 
06.00 : Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin başkenti Şam'ın saldırı altında olduğunu belirterek bazı Batılı medya organlarının bildirdikleri haberlerle operasyondan sorumlu olduğunu savundu.
 
05.50 : Fransa Cumhurbaşkanlığı, resmi Twitter hesabından saldırıya katılan savaş uçaklarının havalandığı görüntüleri paylaştı.
 
05.45 : Reuters haber ajansı, Suriye hava savunma sistemlerinin Batılı ülkelerin attığı füzelere karşı ateşlendiği fotoğrafları servis etti.

RUSYA: KARŞILIKSIZ KALMAYACAK
 
05.40 : Rusya'dan ilk tepki geldi, ABD Büyükelçisi Anatoly Antonov, "Bu tür eylemler karşılıksız kalmayacak" dedi.
 
Büyükelçiliğin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
 
"Önceden planlanmış bir senaryo ortaya kondu. Yeniden, tehdit ediliyoruz. Bu tür eylemlerin sonuçsuz kalmayacağı konusunda uyarmıştık. Bütün sorumluluk Washington, Londra ve Paris'e aittir."
 
Rusya, iç savaşta Beşar Esad yönetiminin ana müttefiki ve 2015 Eylül'ünden beri Suriye'de askeri operasyon yapıyor.

PENTAGON VURULAN HEDEFLERİ AÇIKLADI
 
05.00 : ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, dünyanın canlı yayınladığı basın toplantısıyla vurulan üç hedefi açıkladı.
 
Pentagon'a göre vurulan hedefler: 
 
    'Kimyasal ve biyolojik silahların üretilmesiyle ilgili olduğu söylenen Şam'da bir bilimsel araştırma merkezi'
    'Humus'un batısında kimyasal silah depo tesisi'
    'Humus yakınlarında kimyasal silah ekipmanı deposu ve önemli bir emir komuta merkezi'
 
Pentagon'un bir numarası Jim Mattis ise, "Sınırlı ama ağır bir saldırıydı. Bir kez vurduk" dedi.
 
ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ise, ilk saldırı dalgasının bittiğini söyledi. Dunford, saldırıların bölgedeki Rus güçlerinde kayba yol açmaması için azami dikkat gösterdikleri bilgisini verdi.
 
04.45 : Suriye devlet televizyonu, Şam'ın güneyinde ABD ve müttefiklerinin ateşlediği 13 füzenin düşürüldüğünü savundu.
 
04.40 : İngiltere Savunma Bakanlığı, harekâta Kıbrıs'tan kalkan dört Tornado jetinin katıldığını açıkladı. Güney Kıbrıs'taki İngiliz hava üssü Akrotiri'de son günlerde hareketlilik vardı.
 
BBC MUHABİRİ PAYLAŞTI
 
04.35 : BBC'nin dış haberler prodüktörü Riam Dalati, Şam'dan gelen görüntülerin hava savunma sistemlerinin faaliyete geçirildiğini gösterdiğini bildirdi.
 
04.30 : Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye'nin başkenti Şam'daki çok sayıda askeri üssün hedef alındığını, vurulan yerlerin arasında araştırma merkezinin de bulunduğunu duyurdu.
 
Gözlemevi, Esad yönetiminin söz konusu tesisleri hafta başında boşalttığını hatırlatıyor.
 
Reuters'ın ulaştığı görgü tanıkları, Şam'ın Barzeh ilçesinde de vurulan hedefler olduğunu aktarıyor.
 
04.30 : Fransa lideri Emmanuel Macron da Fransız hava kuvvetlerine ABD ve İngiltere'yle birlikte operasyona katılma emri verdiğini söyledi.
 
04.25 : Reuters haber ajansına konuşan bir ABD'li yetkili, saldırıda Tomahawk füzelerinin ateşlendiğini açıkladı.
 
04.20 : Suriye devlet televizyonu, başkent Şam'daki bazı hedeflerin vurulduğunu doğruladı. Haberde Suriye ordusunun hava saldırılarına karşılık verdiği belirtildi.
 
04.15 : İngiltere Başbakanı Theresa May, resmi açıklamasında İngiliz savaş uçaklarının operasyona katıldığını duyurdu. May, "Güç kullanımından başka işe yarar bir alternatif yoktu" dedi.
 
ŞAM'DA ŞİDDETLİ PATLAMALAR
 
04.10 : Trump'ın sözlerinden dakikalar sonra uluslararası haber ajansı Reuters başkent Şam'da çok sayıda şiddetli patlama duyulduğunu bildirdi. Ajansa konuşan görgü tanıkları, gökyüzüne siyah dumanların yükseldiğini söyledi.
 
TRUMP DÜNYAYA İLAN ETTİ
 
04.05 : Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, "Kısa süre önce ABD Silahlı Kuvvetleri’ne, Suriye diktatörü Beşar Esad'ın kimyasal silah kapasitesine yönelik hassas saldırı başlatmaları emri verdim" diyerek askeri harekâtı dünyaya ilan etti.
 
Trump sözlerini, "İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz" diyerek sürdürdü.
 
Bir yıl önce fırlatılan Tomahawk füzelerinin Suriye hava kuvvetlerinin beşte birini imha ettiğini hatırlatan ABD lideri, şu açıklamayı yaptı:
 
"Bunlar bir kişinin eylemleri değil, bir canavarın işlediği suçlardır. Bugünkü adımımız, kimyasal silah üretimine ve kullanımına yönelik kararlı bir caydırıcılık cevabıdır. Suriye rejimi kimyasal unsurları kullanmayı bırakıncaya kadar (İngiltere ve Fransa'yla) bu (askeri) karşılığı sürdürmeye hazırız.
 
Bugün suçlu Esad rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? Toplumlar, dostluklarını sürdürdükleri ülkelerle değerlendirilir. Hiçbir devlet vahşi diktatörleri destekleyerek uzun süre devam edemez.
 
Rusya, şu anki karanlık yolda devam mı edeceğine, yoksa medeni milletler arasında istikrar ve barış için bir güç mü olacağına karar vermelidir."
 
ABD Başkanı, sözlerini "ABD, Suriye'de kalıcı bir şekilde bulunma amacında değildir. Vakti geldiğinde askerlerimizin yeniden eve dönmesini sağlamak istiyoruz" diyerek bitirdi.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi