10 Kasım!.. Atatürk'ü hasret ve saygıyla anıyoruz

10 kasım Atatürk

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05’te yaşamını yitirdi. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ü hasretle ve saygıyla anıyoruz…

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü tüm yurtta saygı ile anılıyor. 10 Kasım saat 9'u beş gece ülke genelinde sirenler çalınır; vatandaşlar saygı duruşuna geçer. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye'deki tüm resmi binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir. Anıtkabir'de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.

Atatürk galerisi

Atatürk’ün vedası, son sözleri…

Atatürk, Hatay’ın özerkliğini sağladığı için rahat nefes aldığı sırada oldukça hastaydı. “Bu hastalık başka bir şey, şimdiye kadar böylesini görmemiştim” diye yaşadığı durumu anlatmıştı.

Cumhuriyetin on beşinci yıldönümü 29 Ekim 1938 yaklaşıyordu. Atatürk komaya girdi, herkes umudu kestiği sırada gözlerini açtı, Ankara’ya gitmek istediğini söyledi. Hastalığı nedeniyle gidemedi, konuşmasını Meclis’te Celal Bayar’ın okumasını istedi. Birlikte üzerinden geçtikleri konuşma metnine en son şu sözleri ekledi: “Büyük Meclis’e girişeceği bütün işlerde başarılar dilerim.” Bu sözler Atatürk’ün Türk milletine söylediği son sözler oldu.

Cumhuriyetin 15. Yıldönümü akşamı Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri vapurla Dolmabahçe Sarayı’nın önünden geçerken “Atamızı görmek istiyoruz” diye hep bir ağızdan bağırdılar. Atatürk bu sesler üzerine yanındakilerin engel olmaya çalışmasına rağmen yatağından kalktı, pencereden baktı. Gençler, Atatürk’ü görünce büyük sevinç yaşadı, Ulu Önder bu anlarda çok duygulandı.

6 Kasım günü Atatürk son kez yatağından kalktı. Vedalaşır gibi herkes tek tek Ata’nın elini öptü. Ardından geçirdiği şiddetli bir nöbetten sonra “Allahaısmarladık” dedi. Doktorlardan biri ağlıyor, diğeri çaresizce ayaklarını ovuyordu. 10 Kasım 1938 günü saat 09’u biraz geçe Atatürk gözlerini son kez açtı, 09:05’te hayata gözlerini yumdu.

Atatürk'ün katıldığı son Cumhuriyet Bayramı'nın görüntüleri

 

İstanbul’da yayılan haberle herkes neye uğradını şaşırdı. Sokaklarda kadınlar ağlıyor, Atatürk’ün resimlerinin önünde dua ediyorlardı. Dolmabahçe Sarayı’ndaki naaşı yüzbinlerce insan tarafından ziyaret edildi, kendisine minnettar olan halk Ata’ya dualar etti. Atatürk Ankara’da toprağa verilecekti, son gece İstanbul’da insan seli yaşanmış, kaldırımlar dolmuş, insanlar ağaç dallarına tırmanarak Atatürk’e veda etmişlerdi. İstanbul’dan Ankara’ya yapılan tren yolculuğunda Anadolu’da yol üzerinde binlerce köylü Atatürk’ün son geçişinde eşlik etti. Tüm ülke yasa boğulmuş, Ulu Önder Atatürk’ü işte böyle son yolculuğa uğurlamıştı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aramızdan ayrılalı tam 79 yıl oldu. Onu hasretle ve minnetle anıyoruz.

Atatürk’ün vasiyeti

5 Eylül 1938 günü Atatürk vasiyetini yazdı ve bütün malvarlığını belirli şartlarla, genel başkanı olduğu Cumhuriyet Halk Partisi'ne bıraktı. Kız kardeşine ve manevi çocuklarına, İsmet İnönü'nün çocuklarına para yardımı yapılmasını belirtti. Ayrıca Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na da belirli miktarlarda yardım yapılmasını istedi.

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi