50 yıllık elektrik hasreti bitiyor!

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç 50 yıllık elektrik hasreti bitiyor!
A
a

Eskişehir özel haberi: Alpu İlçesi’ne bağlı Başören Mahallesi’ndeki Sarıçiçek Sokak halkı 50 yıldır elektriksiz yaşıyordu. “Karanlıkta geçen 50 yıl” başlıklı manşet haberimiz sonrası yetkililer harekete geçti ve bölgeye elektrik direkleri dikilmeye başlandı. Yöre halkı elektrik hasretinin son bulacak olması nedeniyle sevinç yaşıyor

Sütiş Eskişehir
Eskişehir özel haberi: Alpu İlçesi’ne bağlı Başören Mahallesi… 2014 yılında  yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası ile birlikte ilçelere bağlı köyler mahalleye dönüştürüldü. Köylerin bazı mahalleleri de eski adıyla sokak olarak yeni mahallelere bağlandı.  Başören Mahallesi’nin eski adıyla Sarıçiçek Mahallesi şimdinin ise Sarıçiçek Sokağı olarak biliniyor.  Sarıçiçek Sokak, Başören Mahallesi’ne 4 kilometre uzaklıkta. Sarıçiçek bölgesinde 10 hanede yaklaşık 30-35 vatandaş hayatını sürdürmeye çalışıyor. Halkın geneli geçimini hayvancılıktan sağlıyordu. Bölgede yaşayan vatandaşların iddiasına göre 50 yıldır 10 hanenin bulunduğu Sarıçiçek’e elektrik hizmeti getirilmemiş. maĞDUrİYEt GİDErİLSİN Alpu ilçesi ile Sarıçiçek Mahallesi arası 10 kilometre…Vatandaşların tek derdi yıllardır verilmeyen elektrik hizmetine artık kavuşmaktı. Halkın başvurması kurum kalmamış bu bölgede yıllardır yaşıyorlar ancak 50 yıldır elektrik hizmeti alamadıklarından dolayı yaşanan mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyorlardı. 

KARANLIĞA MAHKUMLARDI
Resmi prosedürlere göre  başvuru yapan mahalle halkından elektrik ulaştırılabilmesi için 27 ayrı kurumdan görüş alınması istenmiş. 27 kurumdaki işlemler tamamlandı. Bölgede istenen iskanlar alınmış, ancak şehir planlaması, haritalama ve toprak analizinin yapılması gerektiği yetkililer tarafından vatandaşlara aktarılmış.  Vatandaşlar ise maddi imkansızlıklar nedeniyle karanlıkta yaşamaya mahkum kalmıştı.

SADECE 2 SAAT ELEKTRİK VARDI
Yetkililer tarafından mahalleye küçük bir jeneratör bağışlanmıştı. Mazotla çalışan jeneratörün yakıtını da bazen belediye veriyor, bazen de hanelerde yaşayan vatandaşlar aralarında para toplayarak mazot alabiliyordu. Yüksek maliyetler nedeniyle de jeneratör sadece akşam yemek saatlerinde 2 saat çalıştırılıyordu.  O iki saat içerisinde halk bütün elektrik gereksinimlerini karşılamak zorunda kalıyordu.

ELEKTRİK DİREKLERİ DİKİLİYOR
Vali Özdemir Çakacak’ın talimatı sonrası bölgeye giden Alpu Kaymakamlığı yetkileri Sarıçiçek halkına elektrik sorunun nasıl çözüleceği yönünde bilgilendirmede bulunmuştu. Kaymakamlığın verdiği bilgiler doğrultusunda harekete geçen bölge halkı tüm resmi işlemleri tamamladı.  Gündeme getirdiğimiz olay sonrası OEDAŞ yetkilileri tarafından Sarıçiçek’te incelemeler yapıldı. OEDAŞ tarafından elektrik beton direkler Sarıçiçek’e ulaştırılmaya başlandı.  Yerinde tespit çalışmalarının ardından OEDAŞ ekipleri geçtiğimiz hafta bölge halkının 50 yıl süren elektrik çilesini sonlandırmak amacıyla çalışmalarını son sürat devam ediyor. Belli aralıklarla dikilen elektrik direkleri Sarıçiçek’e ulaştırıldı. Çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu gören vatandaşlar elektrik hasretinin son bulacak olması nedeniyle büyük sevinç yaşıyor.  Alınan bilgilere göre elektrik direklerinin yapımının tamamlanmasının ardından bölgeye kısa bir süre içerisinde enerji verilmesi ön görülüyor.  50 yıldır devam eden elektrik hasreti böylece noktalanmış olacak. Yüzü gülen vatandaşlar desteklerinden dolayı Vali Özdemir Çakacak’a teşekkür etti. 


Sarıçiçek bölgesinde olaylar nasıl gelişti?
1 Mart 2019 Cuma Günü “Karanlıkta geçen 50 yıl” başlıklı manşet haberimizin ardından yetkililer harekete geçti. İlk olarak CHP Milletvekili Utku Çakırözer konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.  Çakırözer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Çakırözer, “Bu hizmeti sağlamayan kurum ya da kişiler hakkında idari bir soruşturma başlatacak mıdır? Vatandaşın, çiftçinin kesintilerden dolayı kaybı ne kadardır? Bu konuda bir tespit çalışması yapılmış mıdır? Mağduriyetlerin giderilmesi konusunda bir çalışma yapılacak mıdır” diye sordu.

VALİ ÇAKACAK TALİMAT VERDİ

4 Mart 2019 tarihinde Vali  Özdemir Çakacak elektrik mağduriyetinin giderilmesi için gerekli talimatları ilgili kurumlara verdi. Vali Özdemir Çakacak’ın talimatı sonrası dönemin ilçe Kaymakamı Ömer Özbay Sarıçiçek bölgesine gitti. 

KAYMAKAMDAN AÇIKLAMA
Özbay o dönem yaptığı açıklamada, “OEDAŞ ile yaptığımız görüşmelerde Yapı Kayıt Belgesi ile başvurulması halinde elektrik hattı yatırımının 2019 yatırım programına alınacağı belirtildi. Vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilinceye kadar bu işin takipçisi olacağım” ifadelerine yer vermişti

BAŞVURULAR YAPILDI
Vali Çakacak Alpu Kaymakamına, Çevre ve Şehircilik İl Müdürüne ve Milli Emlak’a talimat verdiğini Yazarımız Arif Anbar’a anlattı. Çakacak açıklamasında, “Biz, vatandaşlarımızın elektriğe kavuşması için yardımcı oluyoruz. Vatandaşlarımıza, İmar Barışına başvurmaları gerektiğini söyledik. Ekiplerimiz, nasıl başvuru yapılabileceği noktasında vatandaşlarımıza yardımcı oluyor. Bu arada İmar Barışı çıktıktan sonra, sadece bir kişi başvurusunu yapmış. Diğerleri de başvurularını yapacak. Vatandaşlarımız başvurusunu yaptıktan sonra ‘İmar Barışına Başvuru Belgelerini’ alarak OEDAŞ’a gidecek ve abonelik için müracaatlarını yapacak. Bununla beraber OEDAŞ, o bölgeyi yatırım programına alarak hat çekecek” ifadelerine yer vermişti.  Kendilerini ziyaret eden yetkililerden bilgi alan mağdur vatandaşlar büyük sevinç yaşamıştı.

 
Kaynak : Anadolu Gazetesi - Kaan Özcan
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi