Ahmet Ataç 15 02 2024

"Lüle taşı süs değil mezar taşı olur"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç "Lüle taşı süs değil mezar taşı olur"
A
a

Lületaşı maden rezervlerinin bulunduğu Beyazaltın Köyü’ne yapılan ziyarette konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, “Bu bölgeye termik santral yapılırsa lületaşı süs taşı olmak yerine mezar taşı olacak” dedi.

Sütiş Eskişehir
1.Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali kapsamında lületaşı maden rezervlerinin bulunduğu Beyazaltın Köyü ziyaret edildi. Ziyarete Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Odunpazarı Belediye Başkan Yardımcısı Figen Engin, Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, Gündüzler Derneği Başkanı Selim kurnaz ve vatandaşlar katıldı. Maden rezervi kuyusunun başında yapılan incelemeden sonra açıklama yapan Ayday, “Lületaşı sadece süs taşı ya da sanatsal olarak değil, kozmetikte, uzay teknolojisinde, nano teknolojide, sanayide, endüstride kullanılıyor. Ama unutturulmaya çalışılıyor ve yokmuş gibi davranılıyor. Festival kapsamında biz bu değeri ortaya çıkaracağız. Sadece süs eşyası olarak değil; ekonomik anlamda da sanayide de kullanıldığını göstereceğiz. Unutmayalım eğer termik santral yapılırsa buraların üzerine kül dökecekler. Ve bunlar ortadan kalkacak. Bu cevher bir anda yok olacak. Lületaşı süs taşı olmak yerine mezar taşı olacak” diye konuştu.
 
HALKIYLA BÜTÜNLEŞMELİ
Lületaşının hak ettiği değeri bulması gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, “Biz bu taşa sahip çıkmalıyız. Biz Odunpazarı belediyesi olarak lületaşına dikkati çekmek istiyoruz. Geç kalmışız Eskişehir daha önceleri bu işi tanıtmış ama yeterince tanıtamamış. Sanıyorum son 20 yıldır da hiçbir tanıtma faaliyeti olmamış. Biz şimdi bu geç kalmışlığımızdan hem halkımızdan özür dileyerek hem de ders alarak bir festival gerçekleştiriyoruz. Burada bilim adamları var uygulamacılar var sanatçılar var. Ve bunu Eskişehir halkıyla bütünleştirmek istiyoruz. Bu taş hak ettiği değeri bulsun. Buraya termik santral yapılmasın. Termik santral yapmak intihar etmek demek” diye konuştu.
 
DEĞERİMİZİ KAYBETMEYELİM
Lületaşının dünya rezervleri arasında yüzde 70’nin ve en kalitelisinin Eskişehir’den çıktığını hatırlatan Yıldırım, “Bu rezervlerin üstünde 250 metre yüksekliğinde bir kül dağı olduğunu düşünün. Daha sonra bunun altındaki değerlere girme şansımız yok. Bunun adı Eskişehir taşı. Bunu kaybetmemeliyiz. Civarına dahi herhangi bir atık kirlilik koymamak lazım. Geleceğimiz bu bölgenin geleceği lületaşına bağlı. Bu bir değer bunu kaybetmemeliyiz” şeklinde konuştu.
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi