"Eskişehir'de hayat ucuzlayacak"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç "Eskişehir'de hayat ucuzlayacak"
A
a

Eskişehir’in Nabzı programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, “Eskişehir’de hayatı ucuzlatmak, hayatı daha ekonomik hale getirmek konusunda kararlıyız. Tüm toplu taşıma ücretlerini düşüreceğiz, su mutlaka ucuzlayacak” dedi

Sütiş Eskişehir
AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhan Sakallı, ES TV ekranlarında canlı yayınlanan Eskişehir’in Nabzı programının konuğu oldu. Sakallı, ES TV’de gazeteciler Ali Baş, Ayhan Aydıner, Arif Anbar ve Kerem Akyıl’ın sorularını yanıtladı. Seçim çalışmalarını değerlendiren Sakallı, “Benim adaylığım belli oldu. Daha sonra ilçe belediye başkan adayları belli oldu. Mümkün oldukça hem Odunpazarı’nda hem Tepebaşı’nda mahallelerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Büyükşehir olmasından dolayı 14 ilçemize de ulaşmaya çalışıyoruz. Bir defa tamamladığım ilçeler var. İkinci defa gittiğim ilçeler var. Planladığımız gibi gidiyor” dedi.

YAPTIKLARI YASAL DEĞİL
Seçim afişinin kaldırılması ile ilgili belediyeden yapılan açıklamayı eleştiren Sakallı, “Bunu söyleyenler Büyükşehir Belediyesinin yetkilileri, Odunpazarı Belediyesinin yetkilileri, Tepebaşı Belediyesinin yetkilileri ise muhtemelen onlar da inanmıyorlar. Çünkü bu zamana kadar yapılan hiçbir seçimde tüm partiler talep ettiklerinde Büyükşehir Belediyesinin, Odunpazarı Belediyesinin ya da Tepebaşı Belediyesinin billboardlarını görsellerini kullandılar. Ama bu sefer ne Büyükşehir Belediyesi ne Odunpazarı Belediyesi ne de Tepebaşı Belediyesi bizim taleplerimize olumlu cevap vermedi. Bu yaptıkları yasal değil, hukuki değil, centilmenlik standartlarında veya şartlarında değil ya da demokrasiye inanıyorsak o zaman böyle olmaması gerekirdi. Ben Odunpazarı Belediye başkanlığı dönemimde 10 yıl boyunca bizim hem billboardlarımızı hem CNP’lerimizi ya da diğer reklam mecralarını muhalif olsun olmasın hangi parti talep etmişse kullandılar. Demek ki bu sefer hiçbir zaman olmadığı kadar bir endişe var, korku var ki hiçbir reklam mecrası kullandırılmıyor. Ben en azından şunu istemiştim. Adaylığımdan hemen sonra, yeni yılda hemşerilerimize bir kutlama mesajı vermek istemiştim. Ama kullandırılmadık. O süreç de devam ediyor. Endişeleri korkuları stresleri olmasaydı neden kullandırmak istemesinler ki. Size bir partinin belediye başkan adayı müracaat ediyor, siz kullandırmıyorsunuz. Ama Büyükşehir’in, Odunpazarı’nın ve Tepebaşı’nın ikili üçlü bilboardları günlerce anlamsız tanıtım reklam afişler için kullanıyorlar. Ben şunu içerledim. Hemşerilerimin yeni yılını kutlamak isterdim, sevgililer gününü kutlamak isterdim. Bu mümkün olmadı. Bunun üzerine ekipte çalışan arkadaşlarımız başka çözümler ürettiler” ifadelerini kullandı.

GEREKENLER YAPILMADI
Eskişehir lobisinin nasıl kurulması gerektiğini söyleyen Sakallı, “Kast ettiğimiz bu şehrin değerlerini bir araya getirebilirsek zaten doğal olarak bir Eskişehir lobisi oluşur. Ama bunun oluşması için bir orkestra şefi ve disipliniyle bir araya getirilmesi lazım. Neden bu zamana kadar bir araya getirilmedi? Galiba böyle bir iddiaları olmadı kent yöneticilerinin. Eğer siz şehirdeki değerlerin bir kısmını unutuyorsanız, şehirdeki değerlerin bir kısmına küsüyorsanız, ya da şehirdeki değerlerin sizi unutmasına izin veriyorsanız, ya da kenti yönetme şekliniz böyleyse nasıl bir araya getirebilirsiniz? Zaten yapılması gerekenler yapılmadığı için biz böyleyiz. Bugün iş yaptıklarını iddia edenlerin iş yapma, yönetme tarzlarından kaynaklanıyor. Bu tarz değişmedikçe çözüme katkı bulunamıyor” ifadelerini kullandı. Frigya Vadisi’ne turist çekebilmek adına çalışma yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Sakallı, “Sadece Frigya Vadisi diyerek çerçeveyi daraltmamak gerekir. Şimdi arkadaşlarımızla beraber turizm master projesi hazırlıyoruz. Bu ilçelerin makus talihini yenmek üzere Atatürk’ten ilham alarak belki bunları yeniden başarmak gerekiyor. İlçelerimizi her alanda yıldızlaşacak, parlatacak işleri yapmak Eskişehir turizm master planında var. Bunu Odunpazarı’nda test ettik, denedik. Görüldü, başardık. Şimdi bunu Eskişehir’in tümü için yapacağız. Tümünde de başarılı olacağız” dedi.

MİLETVEKİLLERİNDEN BÜYÜK DESTEK
Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Hasan Tuç’un 2-3 yıldır Burhan Sakallı’nın aday olması için çalıştığını söylediği hatırlatılan Sakallı, “Kesin olan net olan kısmı şu: Ben hakikatten Büyükşehir Belediye başkan aday adayı olmadım. Müracaat eden arkadaşlarım vardı. Benim müracaatımın olmamasına rağmen Sayın Cumhurbaşkanımız beni davet etti. Böyle bir öneride bulundu. Ben de uygun buldum ve sürecimiz başlamış oldu” ifadelerini kullandı. İlk olarak adaylığı açıklanan İbrahim Yılmaz Kaynarca’nın yerine daha sonra Hasan Tuç’un aday olarak açıklanmasında etkisinin olup olmadığı sorulan Sakallı, “Ben birçok konuda sessiz kalıyorum. İbrahim bey benim çok değerli bir arkadaşım. Süreç böyle bitti. Süreç böyle başladı ama bazen de başladığı gibi bitmiyor. Bizim onunla yol arkadaşlığımız dün devam ediyordu, bugün de devam ediyor yarın da devam edecektir” diye konuştu. Milletvekillerinin büyük destek verdiğine vurgu yapan Sakallı, “Destek sadece arazide bir araya gelerek olmuyor. Bir sokakta bir caddede bir bulvarda olduğumuzda zaten çok fazla arkadaşımız oluyor. Daha fazlasına da gerek yok. Düşündüğümüz grup bir başka yerde olsun. Ben arkadaşlarımın katkılarından dolayı memnunum. Çünkü AK Parti teşkilatı seçim kampanyasında en az benim kadar efor sarf ediyor” diye konuştu.

OLAĞANÜSTÜ UYUM
İttifak kurdukları MHP ile aralarının olağanüstü iyi olduğunu kaydeden Sakallı, “İlk defa bir yerel seçimde böyle bir ittifak yapılıyor. Daha önce arkadan koalisyonları hatırlıyoruz. Benim hatırladığım ilk defa bir yerel seçimde partiler birden fazla parti ittifak yapıyor. Bu büyük bir başarı. Cumhur ittifakı dediğimizde uyum nasıl? Olağanüstü iyi. Normalde bir partinin bile kendisine bu kadar tek sesli bir operasyon yapamayacağı bir dönemde birden fazla parti bir araya geliyor.BBP’li arkadaşlarımız da açıkladı. Biz Eskişehir’de Büyükşehir’de, Odunpazarı’nda, Tepebaşı’nda Cumhur ittifakını destekliyoruz dediler. Demek ki problem yok” dedi. 

İLK 6 AYDA ÇÖZECEĞİZ
Yeşiltepe’de imar sorunuyla ilgili soruyu yanıtlayan Sakallı, “Eskişehir’in en önemli problemlerinden birisi de imar. Biz şöyle bir şey yapacağız. Şehrin bütün haritalarını, paftalarını sadece merkez ilçe değil tüm şehri kapsayacak şekilde masaya serip inşaat mühendisleri odası,mimarlar odası, şehir plancıları odası sonra haritacılar bir tarafında üniversite bir tarafında bakanlık bir tarafında ilçe belediyeleri bir tarafında olduğu bir büyük konsersiyom oluşturacağız. Nerede ne sorun var, bütün bunlar bir masaya yatırılacak, beyin fırtınaları yapılacak. Büyük bir heyetle bir plan düzeyinde çözüm üretildikten sonra uygulamaya geçilecek. Siyaset bir rıza üretme sanatıdır. Siz Yeşiltepe’de yaşayan mahalleliyi belediyenin bir salonuna davet ediyorsunuz. Onları dinlemek varken incitiyorsunuz, kırıyorsunuz belki hakaret ediyorsunuz. Yeşiltepe’nin bir çöküntü bölgesi olmasının önüne geçmenin şartı orada kat adetlerini makul, mantıklı, şehircilik ilkeleri çerçevesinde karar vermek. Benim iddiam şu: Yanıbaşımızda bir bina var. Önü yeşilalan geniş bir cadde. Bir tarafında bir kanal var. Sadece tek kata mahkum edilmiş. Biz Yeşiltepe’de mutlaka ama mutlaka kat adetlerini arttırılması taraftarıyız. 8-10 katlı olması gerekmiyor. Ama hiç olmazsa oranın doğal değişimini sağlayacak kadar kat artırımı yapılacak.  İsterse, gücü varsa, ekonomik yeterliliği varsa buraya 4 katlı kendi binasını yapabilir. Buna gücü yoksa müteahhitle anlaşarak kendi binasını yaptırabilir. 1 Nisan’dan sonra ilk 6 ay içerisinde bu plan sorununu çözmüş olacağız” ifadelerini kullandı. 

ESNAFA SÖZ VERDİM
Küçük Sanayi Sitesi ve Baksan ile ilgili konuşan Sakallı, “Belediye Başkanı dediğimiz kişi hiçbir şeyi sürüncemede bırakmaz. Orayla ilgili bir fikir projesi hazırlamıştım. Ben ayrılırken 2014 yılında imar müdürlüğüne bakan arkadaşlara teslim ettim. Benden sonraki yönetime teslim et değerlendirsinler hiç olmazsa ellerinde altlık olsun dedim. Ama bir şey yapılmadı. Şuandaki belediye başkanı olan arkadaşımız ‘Eğer ben küçük sanayi sitesini taşımazsam belediye başkanlığını bırakırım, siyaseti bırakırım’ dedi. Ama duymadık. Baksana gelecek olursak. Maalesef gördüğümden utandım diyebileceğim bir yer. Eğer taşıyacaksanız taşırsınız. Ben oradaki esnafa söz verdim. 1 Nisan’dan itibaren burayı Türkiye’nin en modern sanayi bölgesine dönüştürmeye söz verdim” diye konuştu. Seçildikleri takdirde asfalt katılım paylarını almayacakları yönündeki açıklamaları hatırlatılan Sakallı, “Bizim iddiamız şu: 1 Nisan’dan sonra Eskişehir’de, Odunpazarı’nda Tepebaşı’nda ve büyükşehirde asfalt parası alınmayacak” ifadelerini kullandı.

KARARLIYIZ
Asfalt katılım payının alınmamasının ve ulaşım bedellerinde ucuzlamaya gidilmesinin doğru olup olmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Sakallı, “Eskişehir’de hayatı ucuzlatmak, hayatı daha ekonomik hale getirmek konusunda kararlıyız. Bir Eskişehir’de tüm toplu taşıma ücretlerini düşüreceğiz. Çeşmelerden akan şebeke suyu ya da içme suyu dediğimiz ama içemediğimiz su mutlaka ucuzlayacak. 1 Nisan’dan sonra Eskişehir’deki otopark ücretlerinin son derece abartılı ve mübalağalı olduğunu söylemek isterim mutlaka ucuzlayacak. Ve işin ilginç yanı sosyal demokrat bir proje olarak gözüküyor galiba bu hayatın ucuzlaştırılması, ekonominin değiştirilmesi, Eskişehir’deki sosyal demokrat belediye olduğunu iddia eden belediye başkanları itiraz ediyorlar. Ama aynı partinin mensupları sosyal demokrat belediye başkan adayı bizim, benim aylardır beri söylediğim şeyleri söylüyorlar. Bundan da şunun için mutlu oluyorum. Demek ki sosyal demokrat belediye başkan adaylarının da hayallerini gerçekleştirmek Eskişehir’de bize nasip oldu” dedi.  

DEVREDERDİM
Hat boyu projesini değerlendiren ve ‘Eskişehirlilerin istemediği bir konuda Ankara bürokrasisine direnecek misiniz’ şeklindeki soruyu yanıtlayan Sakallı, “Büyükşehir belediye başkanının istemediği bir şeyi o şehirde hiçkimse yapamaz, yaptıramaz. Büyükşehir Belediye başkanları yetkileri, imkanları, mevzuatları ve iş yapabilme kabiliyetleri arasından 2 şeyi yapamazdım. 1 adam asamaz 2 para basamazdım diyorum. Büyükşehir belediye başkanının olağan üstü yetkileri var, kaynakları var, imkanları var,  bir de Türkiye’deki o başkanlık sistemi şehirdeki karşılığında başkanlık sistemi bir büyükşehir belediyesinin örneğinin belediye meclis üyelerinin tümü muhalif bir partiden olsa bile siz yapmak istediklerinizi neredeyse yüzde 95’ini yaparsınız.  Ben olsaydım ya Tepebaşı Belediyesi hat boyu için söylüyorum ya da Büyükşehir’e devrine daha sıcak bakardım” dedi.  

ÜRETİM OLMALI
Sakallı, ‘Eskişehir’in geleceğini nasıl görüyorsunuz? Üniversite kenti mi olmalı, spor kentimi?’ sorusuna şöyle cevap verdi: “Eskişehir’de bunlardan hepsi olmalı. Bu şehrin kontrolü çevreye zarar vermeyen, toprağa zarar vermeyen, suya zarar vermeyen, doğayı koruyan, çevreyle barışık bir sanayisinin bir üretiminin de olması gerekiyor.Hepsi olmalı ama üretmek her anlamda üretmek olmalı. Ben onun için sanayi üretimini destekliyorum. Organize sanayi bölgesine gittiğimde de Sanayi Odasına  gittiğimde de söylüyorum. Sanayi Odası Başkanımızın ve yönetim kurulu üyelerinin Cumhuriyetin 100.yılı olan 2023 yılındaki 5 milyar dolarlık ihracat hedefini olağanüstü destekliyorum. Modern sanayi siteleri olmalı, çevreyle uyum içerisinde olmalı, çevreyle barışık olmalı. Öğrenci kenti diyoruz bu doğru üniversite şehri diyoruz bu da  doğru bizim projeksiyonlarımızdan birisi hiç olmazsa 5 yıl içerisinde Eskişehir’e bir vakıf veya özel bir üniversitenin yapılması temin etmek bununla ilgili şuanda üniversite düşüncesi olan yatırımcılarla da görüşüyoruz. Muhtemelen bundan da sonuç alacağız. Önümüzdeki günlerde de Eskişehir kamuoyuyla paylaşacağız”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TERMAL SAĞLIK TURİZMİ
Kızılinler Projesinin neden şimdiye kadar yapılmadığıyla ilgili konuşan Sakallı, “ yıl içerisinde Kızılinler’de Türkiye’nin en büyük termal sağlık turizmini hayata geçireceğiz. 5 yıl içerisinde tümünü değil ama bir bölümünü hayata geçireceğim. Kısa vadede 5 bin kişilik uzun vadede 10 bin kişilik istihdam sağlayacağız. Dünyanın her yerinden buraya hasta getireceğiz. 1 ay burada tedavi görecekler. Eskişehir’in ekonomisine ve ticaretine katkıda bulunabilecekler. Bu Eskişehir için, termal sağlık turizm ihracatı açısından çok önemli. Dış ticaret açığının azaltılması, istihdam anlamında son derece kıymetli” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Eskişehir’e yapılmasını planladığı Süperkent Projesiyle ilgili  ‘Büyükerşen’in beğendiği için rafa kaldırıldı’ iddialarına yanıt veren Sakallı, “Galiba buna anca gülünebilir. Birisi beğendi diye proje rafa kaldırıldı falan. Tam da bunu söylüyorum. İşte tam da bunun için büyük orkestrayı yönetecek bir şefe ihtiyaç var. Demek ki bakanlığın böyle bir kararı var. Ama siz buna ilişkin bir şey yapmıyorsunuz. Sonra da rafa kaldırıldı diyorsunuz. Bakanlığın Eskişehir’de hayata geçirmeyi düşündüğü ama karşısında bir paydaş, bir çözüm ortağı, bir bu işi yapabilecek bir irade bulamadığı için hayata geçiremediği bu şeyi ben hayata geçireceğim” ifadelerini kullandı.

ALPU YOLU YAPIMINA BAŞLANIYOR

Alpu yolu inşaatıyla ve Eskişehir cezalandırılıyor mu? şeklindeki soruyu yanıtlayan Sakallı, "Eskişehir ödüllendiriliyor. Bu asla kabul edilebilir bir şey değil. Alpu yolu 40 Km’lik o mesafe yol yapımı ihaleye çıkıldı. ihale tamamlandı, sözleşme firmayla imzalandı, hatta yer teslimi de yapıldı. Fakat bu esnada o bölgede yaşayan hemşerilerimiz siz genişletilmiş yolu yapıyorsunuz ama burada tarım, hayvancılık var. Bu yolun genişletilmiş yol olarak değil çift yol olarak yapılması uygun olur dendi. Yapılmış ihaleyi akıbete uğrattılar. Süreç yeniden başladı. Genişletilmiş yol yerine çift yol yapılmasına başlandı. O arada kış girdi. Ben görüştüm. Nisan ayında, kış bitip yol yapımı başladığında Eskişehir Alpu yolu yapımına başlanıyor. Muhtemelen biz bu yıl sonuna kadar yolun önemli bir birimini bitirmiş oluruz diye düşünüyorum" diye konuştu.



 
Kaynak : Anadolu Gazetesi
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon
Bursalı 28 Şubat 2019 11:31

Son 5 yıldır ortada yoksunuz sayın Sakallı.. Termik santrale karşı duruş için neredeyse tüm türkiyeden destek yağdı ama SİZ hiç yoktunuz.. Su ucuzlayacak tran ucuzlayacak falan hikaye.. Bize bursada indirim dendi maşallah faturalar bine bine geldi.. Hata yaparsan Eskişehir Bursa gibi talan olursun

0 1 Cevap Yaz
HAHAHA 24 Şubat 2019 09:44

Türkiye'de ucuzladığı gibi uzuclarsa yandık desenize ahahahahaahh

0 4 Cevap Yaz
Muhterem erecek 23 Şubat 2019 23:01

Burhan bey Başkan olduğunuzda Fatih inşaatı da kurtaracak mısmız? Ovacık belediye başkanı ulaşımı ücretsiz yaptı sizin bu dediğiniz proje mi onun yanında. Elle tutulur proje sun, belgeye dayalı. Hikaye anlatma.

0 6 Cevap Yaz
Odunpazarli 23 Şubat 2019 19:53

Belese kek le cayda varmi? Yoksa oy moy yok ! Banane banane !

0 6 Cevap Yaz
Adil gündüz 23 Şubat 2019 17:17

Burhan bey , biz senfoni orkestrasının kenar mahallelere kadar genişletilmesini istiyoruz . Zira biz senfoni diye ölürüz . Ayrıca heykel , heykel diyede ölürüz . Nemize lazım yol yapımı . O işler beton falan boş işler .

22 0 Cevap Yaz
Eses 23 Şubat 2019 15:49

Hep masal hep aynı şu ucuzlatcakmis ulaşım ucuzlatcakmis mazota zammı hoca yaptı ulasim ondan pahalı sudan belediyenin aldığı belli sucularin aldığı belli şu demişken ilica barajında 26 kilometrelik boru alim parasını hoca deyil siz engellediniz asfalt parası sizin döneminizde siz niye aldınız bikere daha ıyi bilirsiniz alt belediyelerin asfalt plenti yok dışarı bağlı yani dışarından şirketlerden aliyo oda sizin yaptığınız anlayışın sonucunda dolara zam geldiğinden tonu 75 lira iken şimdi 225 lira nasıl para almayacak batan asfalt sirketlerinide saymadım sanayi demişken 10 yıllık baskanliginizda kaldıraydınız yada düzelteydiniz ama yok hep çamur kazim kurt yapicakti yine engel alpu yolu geçen chp milletvekilleri tepki gösterdi yola toplandı siz nerdeydiniz yola başlanmış nerde hangi yolda başlandı geçen secimde de baslandiydi 5 yıl oldu yine yok insanları kandirmayin bilbort demişken onada deyineyim maşallah devletin bütün imkanlarını kullaniyosunuz arabalardan binalardan belli ne m

0 30 Cevap Yaz
Recep Tayyip 23 Şubat 2019 14:19

geçin bunları sayın Burhan bey 17 yıldır Akepe iktidarda ezberledik artık..

1 35 Cevap Yaz
Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi