"Eskişehir'de daha kötüye gitmeyeceğiz"

ABONE OL:google news abone ol butonu
Videoyu Aç "Eskişehir'de daha kötüye gitmeyeceğiz"
A
a

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli, koronavirüs salgını sürecinde ileriye dönük görüşlerini anlatarak, " Ben bugünkü pozisyonumuzu korumaya çalışacağımızı öngörüyorum yani daha da kötüye gitmeyeceğiz” dedi.

Sütiş Eskişehir
Kazım Kurt Seçim 2024 DT haber içi

Eskişehir ekonomi haberleri

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli ES TV’de canlı yayınlanan Vaziyet programında ES TV Genel Yayın Yönetmeni Ali Baş ve yazarımız Arif Anbar’ın sorularını yanıtladı. Koronavirüs salgının organize sanayi bölgesine etkilerini değerlendiren Nadir Küpeli, “Bir kere bu salgının Organize Sanayi Bölgesi’ndeki etkileri özellikle Nisan ayı itibariyle daha fazla hissedilmeye başladı. Mart sonu itibariyle tabi bizde ilk vaka yanılmıyorsam 11 Mart’ta görüldü ondan sonra peyler pey hükümetimiz kararlar aldı ama Nisan ayı itibariyle bu Korona’nın etkisi OSB’de de hissedilmeye başladı. Tabi bu firmadan firmaya değişiyor özellikle gıda türü ve halkın şu anda da halkın ihtiyacı olanları üreten firmalarda da nispeten bir iş yoğunluğu da var ama onun dışında tekstil konfeksiyon ve vb. işlerle uğraşan firmalarda da ciddi bir talep azlığı, ciro düşüşü var onlarda sıkıntılar da var. İhracatçılarımız sıkıntı yaşıyorlar çünkü bizim bölge olarak ağırlıklı yüksek teknoloji ihracatımız da var Türkiye’de Eskişehir bu anlamda söz sahibi bir kent OSB de aynı şekilde ve ihracatımızın büyük bir kısmı da Avrupa Birliği ülkelerine. Avrupa Birliği’nin durumu ortada birbirlerine düştüler , sıkıntı hat safhada İtalya, İspanya’daki durumu görüyoruz Fransa çok fena. Tabi dolayısıyla onlar can derdinde ticaret durdu, sokağa çıkma yasağı, dükkanlar durdu, tüketim durdu harcama olmayınca bizim işler de durdu. Onun dışında virüsün yayılmasını önlemek amacıyla hükümetimizin gümrük kapılarında aldığı tedbirler, tırlarımızın yurt dışına gittiği zaman geri döndükleri zaman sürücülerin 14 gün karantinada kalması vs. gibi etkilerden dolayı OSB’de bu hissediliyor. Büyük firmalarda beyaz yakalılar özellikle evlerinden işlerini görüyor ama mavi yakalıların da ciddi bir kısmı işinin başında. Sanayi kuruluşlarımızda bu işten etkilenenler var tabi ki” dedi.

POZİSYONUMUZU KORUYACAĞIZ 
İlerleyen 3 aylı süreç hakkında görüşlerini açıklayan Küpeli şöyle konuştu: “Şirketlerimizin cirolarıyla ilgili net bilgi veremem, şunu söyleyebilirim OSB olarak biz ağırlıklı olarak buradaki işlerin yolunda gidip gitmediğini büyüyüp büyümediğini tüketimlerle ölçmeye çalışıyoruz. Ocak, Şubat ve Mart aylarında elektrik tüketimleri ufak tefek eksiklikleri vardır ama rakamlar doğrudur, Ocak ayında 84 milyon KB saat civarında OSB’de, Şubat ayında kısa ay olduğu için 82 milyon KB, Mart’ta ise 85 milyon KB saat civarında bir tüketim var. Bu aslında 2019’un üzerinde bir rakam yani biz 2020’ye iyi başlamıştık ama maalesef bu Korona virüsten dolayı işler geri gitmeye başladı. Nisan’a geldik, ben eskiden hep aylık alıp verileri doğalgazı da benzer 117 bin metre küp civarında günlük tüketimlerimiz vardı şimdi bunlar da aşağı yukarı 450 bin rakamlara düştü günlükten bahsediyorum. Bu 85 milyonu aşağı yukarı 30-31’e böldüğümüz zaman 3 milyon 200 bin KB saat gibi bir rakam çıkar elektrik tüketiminde. Bugün için bu rakamlar hafta sonunda sokağa çıkma yasağıyla falan bir miktar düşüyor ama her şeye rağmen günlük bazda yüzde 20 seviyelerinde geri geldi. Bu tabi Nisan sonunda bütün ortalamaları aldığımız zaman da net bir veri çıkacak, geri gidiyoruz onu söyleyebilirim çünkü üretimde çok ciddi nedenlerden dolayı daralmalar var.  Ben bugünkü pozisyonumuzu korumaya çalışacağımızı öngörüyorum yani daha da kötüye gitmeyeceğiz inşallah Sanayiciler için konuşuyorum tabi diğer taraflar benim iştigal konum olmadığı için bu konuda bilgi sahibiyim” 

HERKES YARA ALACAK
Küpeli, “batan firmalar olur mu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Her dönemde olur bu dönemde de olur, bunların tetiklediği kişiler olabilir ama sanıyorum en sonları gördük ya da en sonlara geldik gibi görünüyor. Bundan sonra biraz daha dirayetli şekilde işini takip edenler olursa bu süreci de atlatacaktır ama herkes yara alacak.”

1 MİLYON MASKE YAPARLAR
 Maske üretimi konusunda konuşan Başkan Küpeli, “OSB’de 44 bin 201 kişi var çalışan bunların bir kısmı üretime ara verdiyse, bir kişiye bile günde bir tane maske versen yaklaşık 40 bin tane maskeye ihtiyacımız var. Bu ayda 30 günden hesapladığınız zaman çünkü bizim fabrikalarımız 7 gün 24 saat çalışıyor, 1 milyon üzerinde bir maske yapar. Bununla ilgili bizim Valiliğimizle çalışmalarımız oldu, Valilik bizi görevlendirdi hangi firmanın kaç tane maskeye ihtiyacı var diye biz birebir bütün firmalarla konuşarak tespit yaptık bunu sunduk ve bunun üzerine bir tespit yapıldı. OSB’de bu maskelerin de bir kısmı ücretsiz dağıtıldı. Biz aslında bunları sunarken 85 kuruş bedeli olacak demiştik ama daha sonra Valiliğin almış olduğu kararla ücretsiz dağıtıldı, şu an için de OSB’de bana intikal eden bir maske sıkıntısı yok ama biz maske üretmedik maske üretimi zaten bizim niyetlendiğimiz dönemlerde hükümet bir karar aldı parayla maske üretimi yasaklandı, devlet eliyle yapılacak dedi ancak biz bu arada aracı olduk ulaşamayan maske bulamayan varsa onlara temin ettik.” İfadelerine yer verdi.

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ
“Sokağa çıkma yasağını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Başkan Küpeli, “Bence yanlış, biz Yunanistan değiliz biz üretmek, çarkları döndürmek zorunda olan bir ülkeyiz. Arif Bey parayla saadet olmaz, ben altın yüklü geminin içerisinde açlıktan ölen insanlar duydum okyanusun ortasında ne işe yarıyor altın… Her işin başı sağlık. Türkiye büyük bir ülke, Türk sanayisi son derece dinamik bir yapıya sahip. Biz başımız sıkıştığı zaman çok kritik, stratejik ürünler de üretebiliyoruz anında. Bugün bir haber okudum, Suudi Arabistan ihale yapacakmış, 2021 yılında 5 tane sonra da toplam 40 tane yapacakmış. Biz bunlara karar verdiğimiz zaman çok hızlı yapıyoruz değil mi? Türk sanayisi gerçekten büyük bir sanayi ve ciddi bir kinetik enerji var yani bir kamyonun 100 km hıza çıktıktan sonra frene bastığın zaman durması ile bir otomobilin ki bir mi? Hayır, o kütleyi durdurmak kolay değil, durdurduğunuz zaman tekrar kaldırmak da kolay değil” ifadelerini kullandı.

ÇARKLAR DURMAMALI
“Bunun için biz üretimi durduramayız, durdurmamalıyız” diyen Küpeli sözlerine şöyle devam etti: “Ama sokağa çıkma yasağı uygulansın mı? Evet bu yapılan modelin doğru olduğunu düşünüyorum ben de çünkü bizler zaten ben kendi bölgemden biliyorum çalışması gereken varsa Valilik buna izin veriyor, çalışıyorlar geçen hafta bu 4 gün içerisinde 160’tan fazla firma izin aldı. Üretene sıkıntı yok ama işi olmadığı zaman 2-3 tane arkadaşıyla bir söğüt gölgesine gidenler, çarşı pazarı gezenler olmasın diye hafta sonlarında hele hele havaların ısındığı bu günlerde bence sokağa çıkma yasağı doğru bir karar ama bir daha söylüyorum asla ve asla o çarklar durmamalı. O çarklar durduğu zaman şimdi 44 bin tane işçiden bahsediyoruz, onların aldıkları paraları Eskişehir’de harcadığını düşünün  ciddi rakamlar var burada bu durursa bunu tekrar kaldıramayız.”

DENGEMİZ BOZULMAYACAK
Başkan Küpeli, “İnsanlar alıştıklarından kolay kolay vazgeçemiyor. Biraz evvel sormuştunuz ya hayatınızda neler değişti diye ben de bunu da cevaplamış gibi oldum orada ama biz geçmişten bugüne kadar alışkanlıklar yaşıyoruz. Bugün için birçok ihtiyaçlarımızı erteledik, belki üzerinize bir şey alacaksınız almadınız virüs kaparım diye veya oralar kapalı ondan almıyorsunuz, tatile gideceksiniz gitmediniz veya başka bir şey almadınız. Şimdi 3-4 ay sonra bu alışkanlıklarınız tekrar yerine gelecek ve insanlar kısmi yavaş yavaş da olsa bu harcamaları yapmaya başlayacaklar. Ben size bir tane örnek vereyim kendi hayatımdan, 2008-2009 yılıydı galiba o zamanlar da bu LCD, LED TV yok da tüplü televizyonlar vardı bizim de mutfakta 37 ekran bir televizyon vardı hanım da bu televizyonu değiştirsek mi acaba dedi, olmaz dedim kriz var şimdi. Zihniyeti anlayabiliyor musunuz yani bu mantık para harcamama mantığı hepimiz etkiliyor ama bir yere kadar, ondan sonra herkes sıkılıyor. 3-4 gün sokağa çıkma yasağı olduğu zaman ertesi günü görüyorsunuz, bugün çarşıyı gördünüz sizin fotoğraflarınızı ben de gördüm çok fena… Ne sosyal mesafe var ne başka bir şey var millet panayır yeri gibi gitmiş. İnanıyorum ki 3-4 ay sonra da hayat normale döndüğü zaman bunlar olacak ve çok büyük işsizlik, işçi çıkarmalar olmayacaktır. Mutlaka işi bozulanlar vardır bu süreci atlatamayanlar, ters zamanda yakalananlar vardır bunlara inanıyorum ama bunların hepsi birden değerlendirildiği zaman da bizim genel dengemizi inşallah bozmayacak bir rakam olacak.” 
 
Ercan Kardeşler Kuyumculuk
1000
icon

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Bu Eskişehir haberi ilginizi çekebilir! İlginç Eskişehir haberi